Rose Hanbury menghadiri Perkhidmatan Syukur untuk kehidupan Putera Philip, Duke of Edinburgh di Westminster Abbey.

(SeaPRwire) –   Persoalan mengelilingi , Puteri Wales yang tidak membuat penampilan awam rasmi sejak Disember 2023, telah memberi makna kepada beberapa , termasuk bahawa suaminya Putera William sedang berselingkuh dengan bangsawan British Rose Hanbury, Marchioness of Cholmondeley (dieja Chumley).

Peguam Hanbury memberitahu Business Insider bahawa khabar angin selingkuh itu adalah , tetapi kerana profilnya meningkat dalam minggu-minggu kebelakangan ini disebabkan oleh peningkatan minat awam terhadap keluarga diraja, penyiasat dalam talian telah menumpukan perhatian kepada apa yang disyaki sebagai asal-usul tidak bermoral perabotnya.

Selepas imej-imej baru-baru ini diedarkan secara meluas lagi daripada cerita-cerita lama dalam , , dan media lain mengenai Hanbury dan Houghton Hall—estet abad ke-18 di kawasan luar bandar Norfolk di mana beliau tinggal bersama suaminya David Rocksavage, Marquess of Cholmondeley, dan tiga orang anak mereka—beberapa pengguna media sosial telah mengambil nota khusus terhadap beberapa hiasan oriental khusus, mencadangkan bahawa ia mungkin telah dijarah dari China semasa zaman akhir Dinasti Qing, menjelang akhir abad ke-19.

“Kemewahan hidup ‘kekasih’ Putera William Rose sebenarnya berasal dari China,” membaca tajuk satu rencana minggu lepas di , platform media sosial serupa Instagram di China. Menurut rencana itu—dan rencana serupa yang disebarkan di pelbagai platform media sosial China seperti dan (versi China TikTok) dan akhirnya juga di , , dan (dahulunya Twitter)—suami Hanbury telah mewarisi perabot tersebut daripada Sassoons (di mana beliau merupakan keturunan melalui nenek sebelah bapanya, Sybil Sassoon).

“Sassoons mula mengumpulkan kekayaan mereka dengan merampas China akhir Dinasti Qing,” dakwaan rencana Xiaohongshu itu.

Sebenarnya, Sassoons, dijuluki “Raja,” merupakan sebuah keluarga Yahudi Baghdadi yang memiliki dan mengawal empayar perdagangan abad ke-19, yang kebanyakan kekayaan besarnya diperoleh dengan berurus niaga dalam komoditi seperti tekstil, teh, dan di seluruh India, China, dan seterusnya.

Apabila generasi masa depan Sassoons , mereka secara rasmi memasuki kebangsawanan British apabila ketua keluarga Abdallah dianugerahkan gelaran Sir Albert pada 1872. Sejak itu, Sassoons memperoleh keutamaan sebagai pemilik perniagaan kaya, politikus, dan keluarga diraja.

The Duke And Duchess Of Cambridge Attend Gala Dinner To Support East Anglia's Children's Hospices' Nook Appeal

Walaupun Sassoons memainkan peranan penting dan merupakan pengumpul karya seni dari seluruh dunia, tidak jelas sama ada mereka memperoleh artikel tertentu melalui pembelian atau pencurian. Puncak perniagaan mereka di negara itu, bagaimanapun, bertepatan dengan “abad malang” China, yang bermula pada 1839 dan berakhir pada 1945 dan ditandai dengan —terutamanya dari Istana Musim Panas Lama di Beijing, yang dirobohkan oleh tentera British dan Perancis semasa Perang Candu Kedua.

Tidak jelas di mana tepatnya setiap keping perabot di Houghton Hall berasal, walaupun beberapa dipulihkan oleh Muzium Victoria dan Albert pada 2002 untuk dipelihara di situ. Pemeriksaan hiasan rumah Hanbury telah menghidupkan semula seruan yang lebih luas untuk pengembalian artifak Cina yang mungkin telah disalahgunakan di UK.

Muzium British, yang telah memperoleh koleksi dari Sassoons—bersama-sama dengan muzium-muzium lain di seluruh dunia—telah dituduh menyimpan banyak artifak Cina yang dijarah dan menjadi sasaran aktivisme nasionalis di China. Selepas kira-kira 2,000 artikel dilaporkan hilang daripada pencurian yang dakwaan tahun lepas, media negara Cina mendesak muzium mengembalikan warisan budaya Cinanya, dengan mendakwa bahawa muzium gagal menjaga hartanya dengan baik.

“Ini benar-benar salah satu plot sampingan kegemaran saya yang tidak dijangka daripada seluruh cerita gila diraja,” kata Ellie Hall, bekas wartawan diraja BuzzFeed News yang telah mengikuti cerita berterusan tentang ketidakhadiran Putera Kate dan minat global yang menyiasat setiap butiran yang berkaitan dengannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.