Science Minister visits the Rostock AI Center

(SeaPRwire) –   Sekumpulan lapan robot direka oleh dan diuji oleh penyelidik bekerjasama di pelbagai universiti di Eropah dan Timur Tengah telah berjaya lulus fasa ujian dengan pesakit. Robot-robot, dirujuk sebagai SPRING (Socially Assistive Robots in Gerontological Healthcare), direka untuk memberikan ketenangan kepada pesakit yang tua dan meringankan kebimbangan mereka, seraya mengurangkan beban yang dikenakan kepada kakitangan perubatan di persekitaran sibuk.

“Kami percaya bahawa projek SPRING menandakan titik perubahan penting dalam pembangunan robotik interaktif, dan kami bangga dengan pencapaiannya, sambil mengakui cabaran menarik yang masih ada,” kata Profesor Oliver Lemon, seorang profesor AI dan ketua akademik bersama di National Robotarium dalam satu kenyataan.

Keputusan ujian menunjukkan bahawa robot mampu melaksanakan tugas rutin seperti menyambut pesakit, memberikan arahan, dan menjawab soalan semasa ujian permulaan di Assistance Publique Hopitaux de Paris di Perancis. Mereka juga mampu memahami perbualan kumpulan dan membantu berdasarkan apa yang ditanya oleh pesakit. Kemajuan ini menjadi mungkin berkat kemajuan yang dilihat dalam model bahasa besar baru-baru ini, jenis teknologi kecerdasan buatan yang menggerakkan .

Penggunaan robot juga mengurangkan jumlah sentuhan fizikal pekerja kesihatan dengan pesakit, yang boleh membantu mengurangkan penularan jangkitan di persekitaran hospital.

Projek SPRING bermula hampir empat setengah tahun lalu dan dibiayai oleh , inisiatif penyelidikan dan inovasi oleh Kesatuan Eropah.

“Prospek robot bekerjasama dengan lancar bersama kakitangan hospital untuk meningkatkan pengalaman pesakit kini lebih dekat dengan realiti” kata Lemon.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.