(SeaPRwire) –   JERUSALEM — Ribuan umat Kristian menghadiri perayaan Ahad Palem di Bukit Zaitun suci Jerusalem, menandakan hari pertama Minggu Suci ketika konflik meningkat di seluruh rantau.

Pecatur melambai ranting dan daun di udara, barang-barang yang diletakkan di kaki Yesus ketika beliau disambut oleh orang ramai yang bersorak ketika memasuki Jerusalem, mengikut Alkitab. Lebih awal Ahad itu, Gereja Santa Sepuluhre Jerusalem — dihormati sebagai tapak penyaliban Yesus — juga mengadakan perkhidmatan.

Perayaan tahunan itu datang ketika peperangan Israel-Hamas berterusan di Gaza. Walau bagaimanapun, konflik kelihatan tidak memberi kesan kepada prosesyen, yang meningkat ke saiz yang sama seperti tahun lepas.

“Walaupun ada peperangan, dalam pendapat saya saya tidak rasa sebarang jenis ketegangan,” kata David Manini, seorang pelancong dari Itali.

Perayaan itu menandakan minggu paling muram dalam kalendar Kristian, yang menandakan salib Yesus pada Jumaat Baik dan kebangkitannya pada Hari Easter.

“Saya di sini kerana saya cintakan Yesus Kristus,” kata Jennifer Weedon, yang datang dari Amerika Syarikat untuk acara itu.

Sejak peperangan meletus, Israel telah menyaksikan penurunan besar dalam pelancongan. Peperangan bermula pada 7 Oktober, apabila pemberontak Hamas dari Gaza menyerang selatan Israel, membunuh 1,200 orang dan mengambil 250 orang sebagai tebusan. Israel telah bertindak balas dengan peperangan udara dan darat yang telah mengorbankan lebih daripada 32,000 orang Palestin, mengikut Kementerian Kesihatan di wilayah yang dikuasai Hamas itu.

Salah satu kain rentang yang dipegang oleh seorang pelancong membaca, “Selamatkan kami Tuhan. Gereja Saint Porphyrius dan Gereja Keluarga Suci, Gaza.”

Pada lewat Oktober, pegawai kesihatan Palestin menyatakan serangan udara Israel mengenai Gereja St. Porphyrios, sebuah gereja Ortodoks Yunani di Gaza di mana orang Palestin yang terpaksa berpindah menumpang, membunuh 18 orang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.