(SeaPRwire) –   Ini sepatutnya menjadi “permainan persahabatan”. Tetapi Hong Kong tidak ragu untuk menyatakan ketidakpuasannya terhadap Messi duduk di bangku cadangan sepanjang perlawanan pameran pasukannya yang sangat dinanti-nantikan di bandar itu pada Ahad lalu, terutamanya kerana kerajaan bimbang bagaimana kekecewaan yang begitu besar untuk begitu banyak peserta boleh menjejaskan kejayaan daya tarikan masa depan yang bertujuan untuk menghidupkan semula Hong Kong sebagai salah satu tuan rumah utama bakat teratas dan daya tarikan di Asia.

Kini, bagaimanapun, kemarahan itu mengancam untuk mengatasi kekecewaan dalam menjejaskan daya tarikan Hong Kong kepada bintang antarabangsa.

Hong Kong tidak menyembunyikan ketetapannya untuk menarik tindakan teratas ke bandar itu, dengan pemimpin John Lee membandingkan usaha kerajaan bulan lalu dengan menarik bakat teratas ke bandar itu. Tetapi beberapa pemerhati menunjuk kepada kos yang berpotensi insiden satu peristiwa yang gagal itu boleh menimbulkan terhadap reputasi Hong Kong, yang sudah mengalami tamparan akibat demonstrasi pro-demokrasi.

“Walaupun tindak balas refleks sedemikian mungkin agak memuaskan dalam jangka pendek,” kata Donald Low, pensyarah kanan dasar awam di Universiti Sains dan Teknologi Hong Kong, kepada TIME, “ia sangat pendek pandang” dan “lebih cenderung untuk menyebabkan lebih banyak kerosakan jangka panjang kepada daya tarikan Hong Kong.”

Beberapa reaksi Messi yang paling ekstrem sehingga kini:

Kekecewaan terhadap Messi tidak bermain sama sekali pada Ahad lalu kerana kecederaan telah mencetuskan beberapa respon panas daripada Ketua Eksekutif Hong Kong Lee, yang awal minggu ini menyatakan ketidakpuasan berdasarkan usaha bandar itu menaja acara tersebut. “Dalam mempromosikan acara ini, kerajaan telah banyak bekerja untuk menyelaraskan dan memberi bantuan kepada penganjur untuk berusaha mencapai hasil yang terbaik,” kata Lee.

Penganjur Tatler Asia berkata ia akan menarik balik permintaannya untuk geran kerajaan, tetapi itu tidak cukup untuk memuaskan semua orang. Ahli dewan perundangan Hong Kong Tang Ka-piu menyeru tindakan undang-undang Inter Miami pada Khamis, menuntut supaya peminat diberikan bayaran balik tiket mereka dalam masa seminggu. Dalam kenyataan pada Jumaat, Tatler Asia meminta maaf atas bagaimana perlawanan itu berakhir dan mengatakan beberapa penonton akan mendapat bayaran balik 50% tiket mereka.

Inter Miami, bagi pihaknya, berkata dalam kenyataan pada Khamis bahawa mereka “menyesal” Messi dan rakan bintangnya Luis Suárez tidak dapat bermain di Hong Kong. “Kami memang berasa perlu untuk menyatakan bahawa kecederaan memang tidak dapat dielakkan dalam permainan indah ini, dan kesihatan pemain kami mesti menjadi keutamaan,” kata kenyataan itu.

Tetapi ia tidak lama sebelum kemarahan berubah menjadi spekulasi motif sebenar untuk ketidakhadiran Messi.

Ketika kontroversi , pemain yang Inter Miami telah menarik kemarahan pengguna media sosial yang mendakwa tingkah laku Messi adalah penghinaan terhadap peminat Cina. “Dia memandang rendah anda,” kata seorang pengguna Weibo. “Lihat dia menyilangkan tangan di tepi padang, berjalan seperti boneka. Anda boleh lihat bahawa dia tidak redah untuk menyalurkan perasaan ketidaksenangan kepada anda.”

Hu Xijin, bekas pengarang akhbar negara Cina Global Times menyatakan keraguan terhadap kecederaan Messi dengan memaparkan video Messi bermain di Jepun pada Rabu, tambahnya bahawa penjelasan tidak menyesal Messi untuk ketidakhadirannya di padang Hong Kong terasa “tidak tulus” kepada peminat Cina.

Messi telah memaparkan nota di kedua-dua bahasa Cina dan Sepanyol pada Rabu: “Sesiapa yang mengenali saya tahu bahawa saya sentiasa mahu bermain, itulah yang sentiasa saya mahu lakukan dalam sebarang perlawanan,” katanya. “Harapan kami dapat kembali dan kami boleh bermain perlawanan di Hong Kong. Dan saya juga berharap dapat kembali ke China secepat mungkin dan menyapa semua anda.”

Tetapi dia mungkin tidak akan dijemput semula. Kemalangan ini telah mengambil jurusan nasionalis ekstrem, dengan ahli dewan perundangan pro-Beijing Hong Kong Regina Ip menulis dalam kenyataan bahawa “rakyat Hong Kong membenci Messi, Inter-Miami, dan tangan hitam di sebalik mereka.” Istilah “tangan hitam” telah biasa digunakan oleh pihak berkuasa Cina merujuk campur tangan asing yang didakwa terhadap Hong Kong, terutamanya semasa protes pro-demokrasi.

Spekulasi sedemikian juga telah berleluasa di media sosial Cina dan akhbar negara. Satu artikel Global Times yang diterbitkan Rabu menyatakan: “Penjelasan dari Messi dan Inter Miami tidak meyakinkan, dan terdapat banyak spekulasi mengenai sebab sebenar di sebaliknya. Satu teori ialah … pihak luar secara sengaja mahu memalukan Hong Kong melalui insiden ini. Berdasarkan perkembangan situasi, kemungkinan spekulasi ini tidak boleh diketepikan.”

Satu lagi teori konspirasi mengenal pasti pemilik bersama Inter Miami Jorge Mas, yang juga pengerusi Yayasan Kebangsaan Cuba Amerika, yang pernah berkaitan dengan bekas Presiden Ronald Reagan yang berhaluan hawkish. “Dengan menilai hubungan ini,” tulis seorang pengguna, “tingkah laku Messi di Hong Kong benar-benar bukan tindakan individu. Kita benar-benar tidak boleh menolak kemungkinan campur tangan berkaitan Amerika Syarikat.”

Beberapa akhbar pro-Beijing di Hong Kong telah menggema spekulasi sedemikian. Ta Kung Pao, akhbar milik negara Cina, menerbitkan artikel pada Khami menunjukkan kaitan antara insiden Messi dan Agensi Perisikan Pusat Amerika Syarikat melalui bapa Jorge Mas, Jorge Mas Canosa, yang pada tahun 1960-an terlibat dalam serangan Teluk Babi.

Satu lagi rencana diterbitkan dalam akhbar saudaranya Wen Wei Po pada Khamis, bertajuk “Ketidakhadiran Messi adalah gerakan dirancang”, mendakwa perubahan keadaan Messi antara permainannya di Hong Kong dan Jepun adalah “begitu luar biasa sehingga ia cuba sengaja untuk memalukan Hong Kong.” Ia menambah bahawa tiada penjelasan lain selain “penguasa besar misterius dan raksasa di belakang tabir merancang dengan teliti” untuk “membuat Hong Kong kelihatan seperti orang bodoh antarabangsa dan memberi peluang kepada pihak luar dengan niat terselindung untuk mengambil kesempatan untuk mengutuk Hong Kong.”

Ketika Hong Kong sudah bimbang kehilangan lebih banyak daya tarikan ke lokasi lain seperti Tokyo dan Singapura, dalam ketiadaan ini, sebagai reaksi yang dirasakan Inter Miami telah berubah menjadi bencana hubungan awam untuk semua pihak yang terlibat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.