(SeaPRwire) –   Vaksin RSV Pfizer Inc. menghasilkan tindak balas imun dalam kalangan dewasa muda yang berisiko tinggi terhadap penyakit serius sama baiknya seperti dalam kalangan orang tua, mendorong syarikat untuk memohon kelulusan lebih meluas di AS.

Satu dos vaksin itu, yang dipanggil Abrysvo, menghasilkan tindak balas imun yang kuat dalam kalangan orang dewasa berusia 18 hingga 59 tahun dengan keadaan seperti asma, kencing manis, atau penyakit paru-paru kronik, kata Pfizer.

RSV, atau virus penyakit pernafasan sinkitial, ialah penyakit seperti flu yang memberi kesan teruk kepada orang dewasa tua dan bayi. Pasaran untuk vaksin dewasa sahaja boleh mencapai $11 bilion menjelang 2032, menurut Bloomberg Intelligence, menjadikannya sasaran menguntungkan bagi pembuat ubat seperti Pfizer apabila jualan vaksin COVID-19 merosot. Tahun lepas, Pfizer dan GSK Plc merupakan syarikat pertama yang mencapai pasaran AS dengan vaksin RSV, dan vaksin lagi oleh Moderna dijangka mendapat kelulusan FDA bulan depan.

Vaksin Pfizer kini diluluskan untuk orang dewasa 60 tahun ke atas, serta untuk digunakan dalam kalangan wanita hamil untuk melindungi bayi baru lahir sehingga enam bulan selepas kelahiran; jualannya ialah $890 juta tahun lepas. Ketua Eksekutif Pfizer Albert Bourla berkata pada Januari bahawa beliau komited untuk meningkatkan usaha mengambil lebih banyak bahagian pasaran untuk vaksin pada 2024.

Tiada vaksin yang diluluskan sehingga kini untuk mencegah RSV dalam kalangan dewasa berisiko berusia 18 tahun ke atas, walaupun Moderna juga menjalankan ujian klinikal dalam populasi serupa. Umumnya, dewasa muda ini tidak mengalami sakit yang teruk daripada virus berbanding orang tua dan bayi.

Penggunaan dalam kalangan dewasa muda akan bergantung kepada syor Jawatankuasa Imunisasi Penyakit Berjangkit Pusat untuk Kawalan dan Pencegahan. Jika vaksin diluluskan, jawatankuasa akan mempunyai fleksibiliti untuk mengubah suai syor sebagaimana yang sesuai, kata Iona Munjal, pengarah eksekutif penyelidikan vaksin klinikal Pfizer.

GSK sedang mengkaji kemungkinan menjalankan ujian klinikal dalam kalangan pesakit di bawah usia 50 tahun, tetapi kini memberi tumpuan kepada populasi dewasa berisiko tinggi terhadap RSV, menurut jurucakap syarikat. Syarikat itu memohon kelulusan FDA untuk memperluaskan pemvaksinan RSV kepada orang dewasa berusia 50 hingga 59 tahun yang berisiko tinggi terhadap penyakit.

Ujian klinikal Pfizer merangkumi 681 orang, kira-kira dua pertiga menerima satu dos vaksin manakala satu pertiga menerima plasebo.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.