collage including photographs of Bill Clinton, Benjamin Netanyahu, Joe Biden, Barack Obama, and Israel/Palestine related protests

(SeaPRwire) –   Adalah dijangkakan bahawa Israel akan tidak bersetuju bahawa Amerika Syarikat mengundi untuk resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang menyeru gencatan senjata Gaza—bukan menghalangnya dengan veto. Tetapi tindak balas Perdana Menteri Benjamin Netanyahu adalah sangat tidak masuk akal, apabila beliau mengatakan beliau tidak akan menghantar penasihat kanannya ke Washington untuk perbincangan mengenai perang. Mengapa beliau berbuat demikian?

Netanyahu mempunyai rekod mengganggu presiden—kebanyakannya, walaupun tidak secara eksklusif, Demokrat. Selepas beliau memberi kuliah di Rumah Putih pada tahun 1996, Presiden Clinton menggerutu kepada stafnya: “Siapa syaitan dia berfikir dia adalah? Siapa kuasa super di sini?”

Walaupun anda mungkin berfikir bahawa perdana menteri Israel yang berkhidmat selama terlama itu seharusnya telah belajar dari pengalaman, fikirkan tentang ini: Dia mungkin telah menyimpulkan bahawa dia selalu terlepas dengan apa saja. Netanyahu, yang menganggap dirinya pakar mengenai Amerika Syarikat, mengambil sokongan AS untuk dianggap—dengan kepercayaan bahawa Kristian Evangelikal dan minoriti Yahudi Amerika yang kecil akan memastikan bahawa Israel sentiasa dicintai, senantiasa bersenjata, dan berulang kali dimaafkan untuk sebarang kesilapan.

Dan sekarang, pada titik ini, selepas Presiden Joe Biden dan Naib Presiden Kamala Harris telah mengatakan bahawa Israel telah meletup secara tidak terpilih di Gaza, dan Biden mengatakan tindak balas tentera kepada pembunuhan beramai-ramai Hamas pada 7 Oktober “terlalu berlebihan,” Netanyahu masih berfikir dia boleh menampar Biden.

Ia semakin jelas bahawa perdana menteri Israel ini berjudi, dan dia meletakkan kepingannya pada Donald Trump. Netanyahu—dan ekstremis sayap kanan dalam kerajaannya yang mahu mengilhakkan Tebing Barat, dan kini ingin membina semula pemukiman Yahudi di Gaza—merasakan jika Trump kembali ke Rumah Putih, beliau akan membenarkan Israel berbuat apa sahaja. Dan, dalam pandangan mereka, jika Republikan boleh menawan Senat dan mengekalkan Dewan, maka Israel akan benar-benar mempunyai peluang.

Itu adalah pertaruhan yang buruk. Tiada yang boleh mengira kepada Trump untuk memegang apa-apa pendirian yang diungkapkan pada masa itu. Sebenarnya, bekas presiden itu menentang Netanyahu kerana mengucapkan tahniah kepada Biden atas kemenangan pilihan raya pada tahun 2020. Trump dengan keras mengutuk kerana mengundi untuk Demokrat, dan dalam temu bual dengan akhbar Israel mengatakan perang Gaza kelihatan buruk dan memberitahu Netanyahu untuk menamatkannya dengan cepat dan fokus kepada keamanan.

Selama dekad, dalam politik Israel, kerajaan mahu kelihatan sepenuhnya bersetuju dengan AS—simbol negara bebas yang, sejak Perang Yom Kippur 1973, telah menjadi pelindung dan Israel di arena diplomasi dunia. Israel bangga mengatakan bahawa ia mengekalkan sokongan bipartisan di AS, dan kedua-dua diplomatnya dan lobi Amerika AIPAC mengambil kesulitan untuk membuat kawan dengan Demokrat dan Republikan.

Tetapi Netanyahu telah memeluk kesombongan berfikir bahawa dia akan kelihatan kuat kepada asas politiknya jika dia mencabar presiden Amerika dan pengkritik asing yang lain. Beliau dan pegawai terdekatnya telah mengeratkan hubungan dengan Republikan—terutamanya konservatif hawkish yang mengagumi apa yang negara Yahudi kecil itu mampu lakukan di rantau yang secara besar-besaran Muslim.

Apabila pemimpin Israel merasakan bahawa banyak Demokrat sedang mempersoalkan tindakan Israel, terutamanya pendudukannya di Tebing Barat sejak 1967, Israel memalingkan bahu kepada progresif. Dan Kiri Amerika, tidak lagi mengagumi Israel sebagai enklaf liberal dan terang di Timur Tengah, membuat Zionisme salah satu sasaran utama untuk pengutukan.

Seperti statistik dan kepekaan kita sendiri menunjukkan, itu telah menyumbang kepada peningkatan kebencian—di AS dan di seluruh dunia—terutamanya sejak 7 Oktober dan pencerobohan tentera Israel ke Gaza yang mengikutinya. Yahudi di banyak negara sedang diganggu atau diserang oleh anti-Semit dan anti-Zionis, yang dipotong dari kain yang sama, di kedua-dua sayap politik kiri dan kanan.

Ketidakpekaan Netanyahu yang keras kepala sebahagiannya bertanggungjawab. Di AS, dia menyingkirkan liberal lama sebelum pertengkaran semasanya dengan Biden. Ingatlah ucapannya ke Kongres, selepas jemputan diperluaskan hanya oleh Republikan. Ucapannya menyeru Amerika untuk menolak perjanjian nuklear Barack Obama dengan Iran. Netanyahu berkhutbah, kemudian kalah. Sokongan Israel yang dibuang dari Demokrat memberi kesan berkekalan.

Perikatan antara Israel dan AS bukanlah kuasa alam yang boleh dianggap sebagai terjamin. Tiga puluh tahun yang lalu, kami menulis buku bertujuan untuk memecahkan rahsia perikatan antara kuasa super dan negara kecil jauh di rantau strategik. Kami menyentuh faktor seperti nilai demokrasi yang dikongsi, pentingnya komuniti Yahudi Amerika, sokongan kuat Evangelikal kepada Tanah Suci, dan kenangan Holocaust.

Kami juga memberi amaran bahawa laluan masa dan perubahan demografi AS boleh mengikis sokongan untuk Israel. Ia berlaku sekarang, dengan protes terhadap perang di Gaza. Ramai daripada penunjuk perasaan mengambil diet berita terpilih, kadang-kadang palsu dan mempunyai sedikit pemahaman tentang kompleksiti konflik Israel-Palestin. Israel masih menikmati sokongan meluas di Amerika, walaupun ia sentiasa dikikis oleh tingkah laku Netanyahu dan ekstremis dalam kabinetnya. “Sepertinya pegawai AS berbual dengan lemah lembut tetapi tegas dengan lawan Israel mereka,” kata bekas duta Israel ke Washington Danny Ayalon kepada kami. “Tetapi orang Israel berpura-pura tidak memahami apa yang mereka katakan.”

Untuk sekarang, pegawai kerajaan dan tentera Israel yang akan terbang ke Washington minggu ini akan tinggal di rumah. Mereka telah dijemput oleh Rumah Putih untuk mendengar alternatif yang dibangunkan oleh strategis Pentagon dan CIA: cara-cara menghancurkan sisa-sisa terakhir Hamas, dan mungkin membebaskan tebusan, tanpa serangan besar-besaran ke Rafah, di mana lebih daripada satu juta pelarian Palestin telah berkumpul.

Netanyahu sebenarnya tidak berminat dalam perbualan itu. Beliau secara terang-terangan mengisytiharkan bahawa Angkatan Pertahanan Israel mesti memasuki Rafah, untuk membunuh atau menangkap ketua tentera Hamas. Bermakna beliau, kelihatannya disokong oleh semua orang dalam kabinetnya selepas perang Oktober 7, merasakan ia perlu untuk mengembalikan daya sah Israel dengan menunjukkan kuasa IDF.

Untuk Pentadbiran Biden dan kebanyakan dunia, itu kelihatan seperti tidak peduli terhadap puluhan ribu orang awam Gaza yang terbunuh atau cedera, dan ratusan ribu yang dibuat tanpa rumah.

Keputusan Biden untuk tidak mengundi di PBB—bukan melindungi Israel, seperti biasa, dengan veto—adalah pesanan kepada Netanyahu bahawa cukup sudah. Netanyahu berfikir dia mampu menampar balik, tetapi kekanak-kanakannya mengingatkan kita kepada filem komedi Peter Sellers tahun 1959, “The Mouse that Roared”, di mana negara kecil fiksyen mengisytiharkan perang ke atas AS dalam harapan menerima bantuan pembinaan semula.

Itu adalah parodi, tentu saja. Realitinya ialah bahawa Israel tidak mampu membahayakan bantuan yang sudah mengalir. Selain $3.8 bilion bantuan tentera langsung tahunan, AS telah menghantar lebih daripada 400 pesawat pengangkut dan 30 kapal membawa 20,000 tan peluru berpandu dan peralatan tentera penting lain untuk membantu Israel menjalankan perang Gaza. “Tanpa bekalan semula ini, tentera Israel tidak akan mampu terus berjuang melebihi enam bulan lagi,” kata bekas jeneral Israel kepada kami.

Hari-hari gelap untuk hubungan Amerika-Israel mungkin mengikut, terutamanya jika Netanyahu terus salah menilai negara yang menjadi pembela terbesar Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.