Israeli attacks intensify on Gaza during second day of Eid al-Fitr

(SeaPRwire) –   Pada satu malam di meja makan di American Colony—tempat hiburan mewah boutique di Jerusalem Timur—saya mendengar seorang wanita warisan Amerika mengumumkan bahawa dia akan memberi satu juta dolar kepada sesiapa yang boleh menyelesaikan konflik Arab-Israel. Ia tahun 1956, dan saya baru berusia lima tahun, tetapi saya tarik lengan bapa saya, dan kata, “Ayah, kita perlu memenangi hadiah ini.”

Saya menghabiskan keseluruhan zaman kanak-kanak saya di Timur Tengah, anak seorang diplomat Amerika. Ia tidak luar biasa—kecuali bahawa saya hidup melalui semua peperangan konflik Arab-Israel. Dan kemudian sebagai seorang lelaki muda saya berkahwin dengan anak tunggal dua orang terselamat dari Shoah. Saya sentiasa bekerja keras untuk melihat kedua-dua pihak konflik tragis, nampaknya tidak terlerai ini.

Semua ini banyak tahun kemudian, ‘masalah’ di ‘jiran yang berbahaya’ berterusan. Memang, perkara-perkara menjadi lebih buruk. Lihat sahaja kekejaman mengerikan 7 Oktober 2023 apabila kira-kira 1,200 orang Israel dibunuh. Dan lihat pembunuhan tidak terpilih lebih 30,000 orang Palestin, kebanyakannya orang awam di Gaza dalam perang semasa. Insiden menakutkan anti-Semitisme dan Islamophobia menghasilkan atmosfera beracun di seluruh dunia. Gelombang ekstrimisme di semua pihak telah meningkat, dan suara masyarakat madani moderasi pada keseluruhannya dianggap tidak relevan.

Pemimpin penglihatan pendek di kedua-dua pihak mengapi-apikan generasi baharu keganasan dan kebencian. Keganasan pengganas Hamas sudah cukup buruk, tetapi saya tidak akan terkejut jika esok perang semasa meluas ke Lubnan atau Iran—atau jika bom kotor radiasi meletup di Tel Aviv, menjadikan bahagian bandar itu tidak boleh didiami. Berita baiknya ialah kerjaya politik kedua-dua Bibi Netanyahu dan Mahmoud Abbas jelas akan berakhir. Kedua-dua pemimpin yang memalukan ini telah membawa umat mereka ke jalan mati.

Konflik ini begitu berbahaya sehingga tiba masanya bagi masyarakat antarabangsa untuk memaksakan penyelesaian. Inilah yang perlu dilakukan.

Pertama, gencatan senjata enam bulan perlu dikenakan di mana Hamas membebaskan semua tebusan mereka yang tinggal dan Israel memberi amnesti beratus-ratus tahanan Palestin jangka panjang—termasuk pemimpin Fatah yang popular (dan penjenayah yang disabitkan), Marwan Barghouti.

Kedua, dan serentak, mengadakan persidangan keamanan Geneva. Undang semua pihak ke rundingan terhad selama sebulan di mana diplomat menyelesaikan kompromi politik menyeluruh, secara meluas berdasarkan perjanjian dua negara damai. Ia harus berdasarkan program enam perkara satu halaman yang dirangka pada tahun 2002 oleh Ami Ayalon, bekas ketua perisikan Israel, dan Sari Nusseibeh, seorang ahli falsafah yang dilatih di Oxford. Ia dua negara dengan sempadan berdasarkan Garis Hijau 1967 dengan beberapa penyesuaian wilayah dan dengan Jerusalem Timur sebagai ibu negara Palestin yang tidak bersenjata.

Ini adalah dokumen yang hebat—mudah dan jelas.

Skeptik akan berkata bahawa ekstrimis di kedua-dua pihak tidak akan hadir di Geneva. Masyarakat antarabangsa, dipimpin oleh Pentadbiran Biden, boleh menjelaskan bahawa mana-mana pihak yang tidak hadir di Geneva akan dikenakan sanksi kewangan dan undang-undang. Pemimpin politik Israel akan perlu hadir. Pemain bukan negara juga akan dijemput, termasuk wakil Pihak Berkuasa Palestin, Fatah, Hamas dan ahli kumpulan masyarakat madani Palestin. Mereka juga akan menghadapi sanksi kewangan dan undang-undang jika gagal hadir. Perbualan akan berlangsung di mana semua pihak didengar. Tetapi diplomat antarabangsa Amerika, Eropah dan lain-lain yang dijemput ke Geneva akan bertanggungjawab untuk draf sebenar perjanjian damai. Ya, ini akan menjadi keamanan yang dipaksakan kerana taraf global terlalu tinggi.

Tetapi perjanjian Geneva yang kemudian akan diserahkan kepada referendum di Israel, Gaza dan Tebing Barat. Saya berharap majoriti jelas kedua-dua orang Israel dan Palestin akan meluluskan perjanjian itu. Orang biasa di kedua-dua pihak harus menyedari bahawa alternatifnya ialah perang yang tidak berkesudahan. Referendum yang dipaksakan dan disokong antarabangsa akan menggalakkan para politikus untuk berhenti mengutamakan ekstrimis masing-masing. Prospek keamanan sebenar berdasarkan kompromi yang mudah akan tiba-tiba kelihatan praktikal dan menguntungkan secara ekonomi kepada semua orang. Kabut perang yang tidak berkesudahan akan terangkat dan akal sehat akan mendominasi.

Dan apabila itu berlaku, bolehkah seseorang tolong hantarkan saya cek satu juta dolar itu?

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.