Lebih besar lebih baik di Dubai. Ia memegang pelbagai rekod, termasuk satu untuk bangunan tertinggi di dunia. Dubai, bandar terbesar di Emiriah Arab Bersatu (UAE), dipenuhi dengan aktiviti yang menggalakkan, banyak peluang membeli-belah dan tiada kekurangan perkara untuk dilihat.

Walaupun Dubai menyenangkan untuk dikunjungi sepanjang tahun, ingatlah bahawa ia sangat panas. Walaupun terdapat banyak tempat untuk sejuk, seperti Dubai Mall yang sibuk, jika panas terik mengganggu anda, cuba rancang lawatan anda pada musim sejuk, apabila ia masih hangat tetapi tidak sepanas bulan musim panas.

Lawatan ke Dubai pasti akan sibuk. Berikut adalah perhentian yang tidak boleh dilepaskan untuk cuti anda.

Pertama, Burj Khalifa. Menara tertinggi dunia ini setinggi 2,722 kaki dan merupakan tempat yang baik untuk mendapatkan pandangan indah Dubai, asalkan ketinggian tidak membuat anda pening.

Apabila memutuskan hari apa untuk naik ke Burj Khalifa, cuba pergi pada hari yang cerah, supaya anda dapat melihat pandangan terbaik.

Bukan sahaja Dubai menjadi rumah kepada menara tertinggi di dunia, tetapi juga salah satu pusat membeli-belah terbesar di dunia. Anda akan dapat banyak membeli-belah di sini, dengan 1,200 kedai runcit dan dua gedung besar, Galeries Lafayette dan Bloomingdale’s, di pusat membeli-belah.

Terdapat banyak tempat untuk berhenti makan di dalam pusat membeli-belah juga. Ia bahkan mempunyai aplikasi sendiri yang boleh anda muat turun untuk membantu anda bergerak di sekitar — dan anda mungkin memerlukannya.

Jika anda bertanya-tanya bagaimana rasanya melawat Dubai Fountain, bayangkan Bellagio Fountain di Las Vegas — tetapi lebih besar.

Air pancutan ini, teka teki, merupakan salah satu yang terbesar di dunia dan mempunyai pertunjukan air yang dijadualkan sepanjang hari.

Anda mungkin telah menyedari tema di sini di Dubai, dan Atlantis Aquaventure Waterpark mengikuti prinsip “lebih besar lebih baik”. Pada tahun 2021, pengembangan besar telah diselesaikan di taman air ini, meluaskan saiz destinasi oleh sepertiga.

Taman air ini menampilkan 30 luncuran dan tarikan untuk semua peringkat umur, dari luncuran air yang menakutkan dan luncuran untuk tarikan kanak-kanak. Terdapat banyak peluang untuk melihat dan berinteraksi dengan hidupan laut ketika anda berada di sini.

Jika anda memerlukan tempat sejuk untuk melarikan diri dari matahari Dubai, cubalah Aura Skypool. Kolam renang ini terletak di atas tingkat ke-50 Menara Palm, dan merupakan kolam renang infiniti 360 darjah tertinggi di dunia.

Semasa berenang di Aura Skypool, anda boleh sejukkan diri sambil menyerap pandangan menakjubkan langit Dubai.

Mall of Emirates tidak begitu besar seperti Dubai Mall, tetapi ia cukup besar untuk memuatkan lereng ski dalaman, untuk memberikan perspektif saiznya.

Ski Dubai merupakan sebahagian daripada Mall of Emirates.

Terdapat gunung dalaman dengan pelbagai lereng yang berbeza dari sukar, serta pengangkut ski sepenuhnya beroperasi.

Masjid Jumeirah merupakan satu-satunya masjid di Dubai yang terbuka kepada pengunjung bukan Islam, dengan dasar “pintu terbuka, fikiran terbuka”nya.

Sejak dibuka pada tahun 1979, ia menjadi tarikan pelancong yang popular di Dubai. Apabila melawat masjid, pastikan anda berpakaian sopan. Wanita diminta memakai tudung kepala ketika melawat.

Deep Dive Dubai menawarkan pengalaman menyelam yang unik untuk penyelam berpengalaman dan pemula. Walau bagaimanapun, jika anda mahu menyelam ke dasar, anda perlu mempunyai kelayakan untuk berbuat demikian.

Deep Dive Dubai merupakan kolam menyelam terdalam di dunia, dengan kedalaman 60 meter. Ia diisi dengan 14 juta liter air, dan anda akan dapat menjelajahi bandar tenggelam yang direka semasa menyelam anda. Terdapat 56 kamera yang disebarkan di seluruh air untuk keselamatan pengunjung.

Gurun Dubai merupakan destinasi wajib di Dubai dan berbeza sepenuhnya daripada kawasan bandar, walaupun ia hanya perjalanan pendek.

Semasa berada di gurun, anda boleh menunggang kenderaan berkuasa empat di sekitar kawasan, sandboard turun bukit dan lebih lagi.

Dubai merupakan salah satu tempat paling popular untuk terjun payung di dunia. Sama ada anda pemula atau veteran, ini merupakan pengalaman hebat untuk menambah senarai keinginan cuti anda.

Terdapat lebih 150 juta bunga yang berkembang di Dubai Miracle Garden. Destinasi ini dipenuhi dengan keindahan, tarikan dan hiburan untuk menyibukkan anda sepanjang hari. Jangan lupa bawa kamera anda kerana anda akan mahu mengambil gambar semua struktur dan susunan bunga yang anda dikelilingi.