Taylor Swift | The Eras Tour - Edinburgh, Scotland

(SeaPRwire) –   penonton menunjukkan lebih daripada sekadar semangat semasa tiga persembahannya di Edinburgh, Scotland, pada hujung minggu. Peminat penyanyi itu—yang dikenali sebagai Swifties—juga menyebabkan aktiviti seismik semasa perhentian ini di

Menurut kenyataan bertulis yang dihantar ke TIME dari British Geological Survey (BGS), seismograf di sekitar Edinburgh diaktifkan oleh jeritan penonton yang menari di Stadium Murrayfield. 

Lagu pemenang anugerah Grammy “…Ready For It?” menyebabkan aktiviti seismik paling banyak, mencapai puncaknya pada 160 denyutan seminit (bpm). Semasa lagu dari album Swift tahun 2017, , aktiviti penonton menjana kira-kira 80 kilowatt (kw) kuasa, yang bersamaan dengan sekitar 10-16 bateri kereta.  Lagu lain, termasuk “Cruel Summer” dan “champagne problems,” juga menghasilkan lonjakan dalam aktiviti seismik  sepanjang set penyanyi itu, yang berlangsung selama lebih tiga jam.

Stesen pemantauan BGS di sekitar Edinburgh merekodkan aktiviti seismik, stesen terjauh terletak 3.73 batu (6 km) jauhnya di pejabat BGS. Setiap tiga malam, dari 7 Jun hingga 9 Jun, mengikuti corak seismografik yang serupa, tetapi penonton 73,000 orang pada malam Jumaat menyebabkan aktiviti seismik terbesar bagi konsert itu.

Berdasarkan amplitud gerakan maksimum (jarak tanah bergerak), BGS mengatakan bahawa acara malam Jumaat adalah yang paling bertenaga dengan margin yang kecil, merekodkan 23.4 nanometer (nm) pergerakan. Ini boleh dibandingkan dengan lawatan konsert terkenal lain yang direkodkan oleh BGS baru-baru ini, termasuk 14.0 nm pergerakan di Renaissance Tour pada 20 Mei 2023, 30.9 nm di persembahan Harry Styles pada 23 Mei 2023, dan 13.8 nm pergerakan di persembahan Bruce Springsteen pada 30 Mei 2023.

Dr. Sophie Butcher, seorang ahli gunung berapi di BGS, menghadiri dua konsert di Edinburgh sebagai peminat, tidak memikirkan sains sehingga dia tiba kembali di tempat kerja pada hari Isnin. Dalam temu bual telefon dengan TIME, dia mengatakan bahawa keterujaan di stadium itu sangat terasa, terutamanya sejak kali terakhir Swift membuat persembahan di Scotland pada tahun 2015.

“Secara peribadi, saya telah menonton siaran langsung Instagram yang kasar dari lawatan itu di AS selama lebih setahun,” kata Butcher. “Ia benar-benar mengujakan kerana akhirnya berlaku di sini di UK.”

Butcher berkata bahawa untuk lagu dengan rentak dengan frekuensi tinggi seperti “…Ready for it?” dan “Cruel Summer,” aktiviti seismik kebanyakannya disebabkan oleh tarian, tetapi untuk lagu yang lebih perlahan seperti “champagne problems,” pergerakan itu adalah dari tindak balas yang kuat selepas itu, kerana peminat menghentak kaki mereka dalam meraikan.

“Jelas sekali reputasi Scotland untuk menyediakan beberapa penonton yang paling bersemangat masih utuh!” Callum Harrison, Seismologi BGS, menyatakan dalam siaran akhbar yang dikongsi dengan TIME.

BGS menyatakan, bagaimanapun, bahawa melainkan seseorang berada di sekitar stadium, mereka kemungkinan besar tidak akan merasakan aktiviti seismik itu.

“Ia menakjubkan bahawa kita dapat mengukur tindak balas beribu-ribu pengunjung konsert secara jauh melalui data kita. Peluang untuk meneroka aktiviti seismik yang dicipta oleh fenomena yang berbeza telah menjadi satu pengalaman yang mendebarkan,” kata Harrison.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.