JERUSALEM (AP) — Pada masa ketika sentimen dunia telah mula menjadi masam terhadap serangan hebat Israel di Gaza, majoriti besar rakyat Israel, merentasi spektrum politik, yakin terhadap keadilan perang ini.

Masih di bawah serangan roket dan peluru berpandu di beberapa garis hadapan, mereka tidak berdaya terhadap sesiapa yang mengkritik kos tinggi konflik ini terhadap pihak lain. Mereka telah bersatu untuk menghancurkan Hamas, yang telah melanggar sempadan negara dari Jalur Gaza, membunuh lebih 1,400 orang dan mengambil 240 tebusan dalam serangan pada 7 Oktober yang memulakan perang ini.

Menangkap perasaan meluas di Israel, bekas Perdana Menteri Ehud Barak berkata negara lain akan bertindak sama jika menghadapi serangan rentas sempadan dengan korban jiwa besar.

“Amerika Syarikat akan melakukan apa sahaja,” kata Barak baru-baru ini kepada majalah Foreign Policy. “Mereka tidak akan bertanya tentang keserasian atau apa-apa lagi.”

Israel telah melancarkan serangan udara berterusan selama berminggu-minggu dan melancarkan operasi darat dalam apa yang dikatakan sebagai misi untuk memusnahkan Hamas. Lebih 10,000 orang Palestin telah terbunuh dalam pertempuran mengikut Kementerian Kesihatan di bawah pemerintahan Hamas di Jalur Gaza.

Keseluruhan kawasan perumahan telah rata, lebih separuh daripada 2.3 juta penduduk enklaf ini telah melarikan diri daripada rumah, dan bekalan makanan, air, bahan api dan perubatan telah menipis dengan bahaya di bawah pengepungan Israel.

Untuk pastinya, rakyat Palestin Israel secara keseluruhannya bersimpati dengan nasib rakyat Gaza, manakala ahli keluarga sesetengah tebusan telah menyatakan kebimbangan tentang apa yang bererti serangan udara terhadap orang yang dicintai mereka.

Tetapi sejak 7 Oktober, polarisasi yang meruncing yang telah menguasai Israel mengenai Perdana Menteri Benjamin Netanyahu cadangan untuk melemahkan mahkamah negara secara besar-besaran telah digantikan dengan letusan persatuan negara. Kira-kira 360,000 tentera simpanan Israel telah dipanggil untuk perang yang mendapat sokongan meluas, walaupun ketakutan akan menelan kos tentera yang tinggi. Dianggarkan 250,000 orang telah dipindahkan oleh keganasan.

Rakyat Israel mengibarkan bendera kebangsaan biru dan putih di rumah dan kereta, keluar dalam beramai-ramai untuk menyokong keluarga tebusan, dan menghulurkan makanan di simpang jalan kepada askar yang menuju ke barisan hadapan.

Stesen TV menyiarkan di bawah slogan, “Israel dalam perang,” dan “Bersama kita akan menang.” Setahun selepas serangan, liputan memberi tumpuan terutamanya kepada kisah duka dan keberanian, dengan sedikit sebutan tentang situasi di Gaza.

Sokongan untuk usaha perang mengalir dari dalam negara ketika kerajaan, terkejut oleh serangan dan terganggu oleh pertengkaran dalaman, berjuang untuk memenuhi keperluan baru yang besar. Daripada derma darah ke bank makanan, sukarelawan telah bertindak. Satu pertubuhan, HaShomer HaChadash, membantu membina perlindungan bom, berpatroli di kawasan ladang di kawasan sempadan, dan mengekalkan ladang beroperasi apabila pekerjanya dipanggil.

Rakyat Israel secara meluas marah dengan protes pro-Palestin yang berkembang di seluruh dunia – termasuk dalam komuniti Palestin mereka sendiri – dan apa yang mereka lihat sebagai demonisasi Israel atas korban Palestin yang meningkat. Peningkatan serangan antisemitik global hanya memperkukuh komitmen mereka terhadap tanah air Yahudi.

“Biarkan mereka meletakkan diri mereka dalam kasut kami, dengan tembakan roket berterusan kepada orang awam selama bertahun-tahun,” kata Yosi Schnaider. Empat sanak saudaranya, termasuk dua kanak-kanak muda, adalah tebusan di Gaza. Dua lagi terbunuh dalam serangan Hamas.

“Mereka telah menembak ke arah Israel selama bertahun-tahun, melaksanakan serangan selama bertahun-tahun, dan piagam Hamas menyatakan matlamatnya adalah untuk memusnahkan Israel dan entiti Yahudi. Negara manakah akan bertoleransi dengan itu? Saya menjemput sesiapa yang menentang (perang) untuk datang ke sini selama seminggu. Kemudian marilah bercakap.”

Walaupun Israel pada mulanya disambut dengan simpati antarabangsa pada hari-hari awal selepas serangan, krisis kemanusiaan di Gaza telah menimbulkan panggilan untuk berhenti bertempur, termasuk daripada penyokong paling setia Israel, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden. Bolivia memutuskan hubungan diplomatik, dan Jordan, Turki, Chile dan Colombia menarik balik duta besar mereka.

Kekerasan berterusan telah memfokuskan perhatian dunia semula kepada perjuangan Palestin menentang lebih setengah abad pendudukan tentera Israel dan cengkamannya terhadap 5.5 juta orang Palestin yang tinggal di Baitulmaqdis Timur, Tebing Barat dan Gaza. Usaha damai terakhir yang serius gagal lebih sepuluh tahun lalu, dan kerajaan Netanyahu dengan tegas menentang negara Palestin.

Pada masa yang sama, pertempuran telah memecahkan ilusi yang dipegang ramai di Israel bahawa orang Palestin boleh diketepikan kerana negara-negara lain di rantau ini – Emiriah Arab Bersatu, Bahrain, Maghribi dan mungkin Arab Saudi – bersedia untuk menormalisasikan hubungan sebelum konflik diselesaikan.

Namun demikian, rakyat Israel – walaupun mereka yang menentang pendudukan – secara amnya menolak sebarang kontekstualisasi serangan Hamas sebagai tentera mereka menetapkan untuk memusnahkan kumpulan militan Islam itu.

Setahun selepas perang, Israel bersedia untuk pertempuran jangka panjang. Bekas Menteri Pertahanan Benny Gantz, kini sebahagian daripada kabinet perang khas, meramalkan pertempuran mungkin berlarutan selama setahun atau lebih.

Ketika tentera bergerak lebih dalam ke bandar Gaza, pusat arahan Hamas, korban di kedua-dua belah dijangka meningkat apabila pertempuran berpindah ke landskap bandar yang padat, dengan laluan terowong bawah tanah penuh pejuang dan peluru berpandu.

Setakat ini, sekurang-kurangnya 30 askar Israel terbunuh sejak operasi darat bermula. Secara sejarahnya, Israel mempunyai toleransi yang rendah terhadap korban. Menambah kekeliruan adalah situasi tebusan dan bahaya pertempuran akan berubah menjadi konfrontasi merbahaya di beberapa garis hadapan dengan militan di Lubnan, Tebing Barat, Syria dan Yemen juga berlaku.

“Soalan besarnya ialah, sama ada masyarakat Israel telah menyiapkan diri mengenai korban?” kata Amos Harel, wartawan tentera akhbar Haaretz kepada Radio Tentera. “Selepas tamparan yang kami terima pada 7 Oktober, mereka mungkin bersedia. Tetapi selepas berita mulai mengalir, dan kami memahami ini ialah serbuan dengan pertumpahan darah di kedua-dua belah, ia tidak akan mudah untuk telan sama sekali.”