Antiwar Vigil in New York City

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat semakin mengarah ke arah peperangan di Timur Tengah. Serangan pada Ahad lalu di pangkalan tentera AS telah meragut 3 nyawa warga AS dan mencederakan 34 orang lagi. Serangan—yang dituntut oleh , yang menentang sokongan Washington terhadap Israel—telah mendorong Presiden Joe Biden untuk mengancam membalas. Pentadbirannya sedang menyediakan serangan balasan “” yang menandakan eskalasi berbahaya yang boleh meledak keluar kawalan.

Adakah rakyat AS bersedia untuk peperangan? Sama sekali tidak.

Tanpa mengira sokongan pro-Israel , rakyat dan pemimpin AS kini sangat mengenai dasar Timur Tengah. Peperangan tidak hanya akan menyebabkan dan kepada China, tetapi perpecahan domestik juga boleh membawa kesan buruk kepada dasar luar negara AS selama bertahun-tahun. Jadi, sudah tiba masanya bagi Biden untuk menurunkan ketegangan dan mendorong Israel ke arah keamanan.

Setiap peperangan besar AS sejak tahun 1900 mendapat sokongan awal yang kuat berdasarkan cerita besar yang menunjukkan konsensus dan sokongan kepada kos peperangan. Cerita mengenai ancaman kewujudan ekspansi Soviet dan menghentikan komunisme telah mendapat sokongan awal yang kuat untuk . Pada tahun 2000-an dan 2010-an, cerita besar ialah menentang keganasan dan menewaskan keganasan. “Perang menentang keganasan” ini telah membantu menjana sokongan awal yang kuat terhadap penglibatan AS di Afghanistan () dan Iraq ().

Jadi, di mana cerita besar negara AS kini? Yah, tiada cerita besar. Naratif “perang menentang keganasan” telah merosot bersama penurunan al-Qaeda dan Negara Islam di akhir 2010-an, dan tiada kumpulan pengganas lain yang mengambil tempat mereka. Rakyat AS juga terhadap peperangan di Timur Tengah, seperti yang dihadapi AS kini. Menjelang 2019, menyatakan Afghanistan “tidak bernilai diperjuangkan” dan menyatakan campur tangan di negara lain tidak membuat AS lebih selamat. Ringkasnya, dengan ancaman keganasan merosot, AS , dan Iran lebih menjadi gangguan berbanding ancaman kewujudan, AS kini tidak mempunyai cerita besar yang menyatukan untuk penglibatan mendalam di Timur Tengah, terutamanya peperangan.

Ketiadaan cerita besar kini terserlah dalam perdebatan mengenai Timur Tengah. Kaji selidik menunjukkan ramai terhadap kemungkinan diseret ke dalam peperangan. Sesetengah terhadap peperangan Israel di Gaza, bukan tindakan tentera AS. Usaha Biden untuk menggerakkan semangat negara dengan juga tidak berjaya (seperti yang kata, ini berlaku tanpa cerita besar). Hanya menyokong pengendalian Biden terhadap krisis semasa.

Penentangan terhadap pendekatan Biden di Gaza hanya akan meningkat dengan peperangan lebih meluas. mengutuk Biden terhadap penggunaan kekerasan berlebihan Israel di Gaza, yang telah meragut nyawa sekurang-kurangnya , kebanyakannya wanita dan kanak-kanak. menyatakan . Peperangan baru AS hari ini akan mencetuskan kemurkaan dalam kalangan ini. Kemurkaan juga akan datang dari Republikan, juga. Sayap berkuasa GOP kini terhadap peperangan hari ini. Donald Trump baru-baru ini mengenai terlalu banyak pengeboman di Timur Tengah dan sesetengah pemimpin MAGA mahu di atau .

Ini semua sepatutnya memberi pengambil keputusan AS berfikir. Seperti , mengejar peperangan tidak popular boleh mencetuskan banyak rintangan awam terhadap peperangan yang penting bagi kepentingan negara. Penglibatan langsung AS dalam peperangan Timur Tengah hari ini akan menjadi buruk ketika Washington perlu kekal lincah dan terlibat untuk mengurus cabaran utama di Asia dan Eropah.

Biden perlu menurunkan suhu. Beliau perlu menolak sebarang serangan di dalam Iran, yang menafikan penglibatan dalam serangan Ahad lalu. Beliau juga perlu menimbang semula serangan udara lanjut terhadap Houthis Yemen yang disokong Iran dan kembali ke kedudukan pertahanan menangkis serangan masuk terhadap perkapalan antarabangsa di Laut Merah. Strategi ini —tiada kematian atau kerosakan besar—sebelum AS menyerang di Yemen boleh berjalan ke hadapan. Secara amnya, menyerang proksi Iran boleh , tetapi banyak untuk semangat . Menarik diri membantu AS keluar dari tangga eskalasi ke peperangan.

Pentadbiran Biden boleh serentak mengurangkan sasaran mudah bagi kumpulan disokong Iran. Maksudnya (dan mungkin, memerintah) kapal berdaftar AS mengelak Laut Merah dan menyepadukan semula tentera di Jordan, Syria, dan Iraq ke pangkalan-pangkalan serantau lebih selamat jauh dari peperangan Israel yang berterusan di Gaza. AS secara kerap memindahkan tentera sangat terdedah untuk perlindungan tentera.

Yang paling penting, Washington perlu Israel untuk gencatan senjata di Gaza. Peperangannya kini dengan cepat menjadi peperangan serantau yang bertentangan dengan kepentingan AS. Gencatan senjata akan , menghentikan eskalasi lanjut, mengelak kemusnahan awam di dalam negara, dan menyelaraskan dasar dengan kepentingan keselamatan negara sebenar AS (kebanyakannya kini berada di luar Timur Tengah).

Ringkasnya, sepatutnya menyesuaikan semula dasar Timur Tengah sekarang sebelum terlambat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.