King Charles III Leaves Hospital After Receiving Treatment For An Enlarged Prostate

(SeaPRwire) –   Ketika dunia masih memproses berita bahawa, keluarga diraja juga menghadapi kenyataan pemimpin mereka juga berjuang dengan penyakit itu. Pada Khamis, Permaisuri Camilla memberi keterangan mengenai keadaan suaminya kepada orang ramai yang berkunjung di Belfast, memberitahu mereka bahawa Baginda Raja “sedang pulih”. Kini, anak saudara Raja, anak Puteri Anne Peter Phillips, telah berkongsi keterangan yang lebih terperinci mengenai kesihatan Raja.

Dalam temubual baru dengan Sky News Australia yang dijalankan ketika Phillips melawat negara itu kerana bekerja sebagai duta sukan organisasi , ahli keluarga diraja itu berkongsi bahawa Raja bersemangat untuk kembali bekerja.

“Baginda dalam semangat yang baik. Pada dasarnya, Baginda sangat tertekan kerana tidak dapat melakukan segala-galanya yang Baginda mahu lakukan. Tetapi Baginda sangat pragmatik, Baginda memahami bahawa ada tempoh masa di mana Baginda benar-benar perlu memberi tumpuan kepada diri sendiri,” kata Phillips kepada hos Caroline Di Russo.

“Tetapi pada masa yang sama, Baginda sentiasa menekan kakitangan dan semua orang, doktor dan jururawatnya, untuk dapat mengatakan, ‘Sebenarnya, bolehkah saya melakukan ini dan bolehkah saya melakukan itu?’ Pesanan utama adalah bahawa Baginda jelas sangat bersemangat untuk kembali ke bentuk normaliti dan mungkin tertekan bahawa pemulihan mengambil masa yang lebih lama daripada yang Baginda mahu.”

Dalam kenyataan yang dikeluarkan Istana Buckingham pada 5 Februari, di mana orang awam dimaklumkan bahawa Raja didiagnosis dengan bentuk barah yang tidak didedahkan, ia telah didedahkan bahawa Baginda “telah dinasihatkan oleh doktor untuk menangguhkan tugas berhadapan awam” sementara Baginda mengekalkan “jadual rawatan berkala.”

Phillips juga bercakap mengenai sokongan yang dikongsi oleh orang ramai untuk kedua-dua Raja Charles dan Kate, dengan mengatakan ia “sangat menggalakkan.” Beliau kemudiannya memanggil Puteri Wales “luar biasa” dan mengatakan Kate dan William “membentuk pasukan yang hebat bersama,” memuji bagaimana mereka menyeimbangkan kehidupan awam dan membesarkan tiga anak mereka yang masih kecil—George, 10, Charlotte, 8, dan Louis, 5.

Keterangan terbaru dari Phillips datang tidak lama selepas Puteri Wales mengumumkan diagnosis jenis barahnya yang tidak didedahkan. Dalam mesej video yang dikeluarkan kepada orang awam pada Jumaat, 22 Mac, Kate mengatakan beliau kini menjalani “rawatan” selepas barah ditemui berikutan pembedahan perut yang dirancang pada Januari.

“Ini telah menjadi beberapa bulan yang sangat sukar bagi keluarga kami keseluruhannya, tetapi saya mempunyai pasukan perubatan yang hebat yang telah menjaga saya dengan baik, yang saya sangat bersyukur,” kata Puteri Wales berkongsi.

“[Prince] William dan saya telah berusaha sedaya upaya untuk memproses dan menguruskan ini secara peribadi, demi anak-anak muda kami… Ia mengambil masa bagi saya untuk pulih daripada pembedahan besar supaya saya boleh memulakan rawatan, tetapi yang paling penting, ia mengambil masa bagi kami untuk menerangkan segala-galanya kepada [anak-anak kami] George, Charlotte, dan Louis, dengan cara yang sesuai untuk mereka dan untuk meyakinkan mereka bahawa saya akan baik-baik saja.”

Sama seperti Charles, Kate juga menyatakan minat untuk kembali bekerja apabila beliau cukup sihat untuk berbuat demikian. “Kerja saya sentiasa membawa rasa gembira mendalam dan saya berharap untuk kembali apabila saya boleh, tetapi untuk sekarang, saya perlu memberi tumpuan untuk pulih sepenuhnya,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.