First Official Portrait Of King Charles III Since Coronation Unveiled

(SeaPRwire) –   LONDON — Raja Charles III telah melancarkan potret rasmi pertama baginda sejak memegang takhta, imej yang jelas menggambarkan baginda dalam pakaian merah Welsh Guards yang cerah terhadap latar belakang berwarna serupa.

Lukisan lebih besar daripada saiz sebenar oleh artis Jonathan Yeo menangkap raja dengan tangannya terkait di atas hulu pedangnya dan kupu-kupu terbang di atas bahunya yang kanan. Charles mendapat pandangan pertama lukisan itu pada Selasa di Istana Buckingham.

Yeo memulakan potret lebih daripada setahun sebelum Charles menjadi raja, dengan sesi di Highgrove, kediaman pada masa itu Putera Wales pada Jun 2021. Sesi terakhir berlangsung pada November 2023 di Clarence House, salah satu kediaman Raja di London.

“Apabila saya memulakan projek ini, Baginda Raja telah masih Duli Yang Maha Mulia Putera Wales, dan seperti kupu-kupu yang saya lukiskan terbang di atas bahunya, potret ini telah berkembang seiring peranan subjek dalam kehidupan awam kita berubah,’’ kata Yeo.

Potret, yang kira-kira 8 1/2 kali 6 1/2 kaki, akan dipamerkan di Philip Mould Gallery di London dari 16 Mei hingga 14 Jun. Dari akhir Ogos, ia akan dipamerkan di Drapers’ Hall di seberang bandar.

Potret itu dikomisen untuk menyambut 50 tahun Charles sebagai ahli Drapers’ Company, yang ditubuhkan lebih 600 tahun lalu sebagai persatuan perdagangan untuk pedagang wol.

Dermawan datang menjadi sebahagian daripada misi mereka dan syarikat kini merupakan badan pemberian hibah.

Bagaimana orang ramai bertindak balas terhadap potret rasmi pertama Raja Charles III?

Potret baru Raja Charles telah terbukti kontroversi kerana ia menerima tindak balas bercampur-campur daripada orang ramai. Beberapa telah memuji artis Yeo kerana melanggar tradisi dan “menggamit”, dan yang lain telah melabelkan lukisan dominan merah sebagai “.”

Baca beberapa tindak balas terhadap potret Raja Charles di sini:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.