RUSSIA-HISTORY-WWII-ANNIVERSARY-PARADE

(SeaPRwire) –   Vladimir Putin menggantikan menteri pertahanan berpengalaman dengan seorang ahli ekonomi yang terlatih dalam perubahan penjagaan yang tidak diduga yang menandakan fokus kepada pertumbuhan ekonomi perang Rusia lebih daripada dua tahun selepas serangan ke atas Ukraine.

Putin mencadangkan bekas penasihat ekonomi dan Timbal Perdana Menteri Pertama Andrey Belousov, 65, untuk mengambil alih dari Sergei Shoigu, 68, yang diberi penurunan lemah lembut dan diletakkan dalam tanggungjawab majlis keselamatan. Nikolai Patrushev, sekutu lama Putin yang pernah memegang jawatan itu, telah dibuang dan dijangka mengambil jawatan lain, tidak dinyatakan.

Kebanyakan pengganti Shoigu di bawah Putin juga tidak mempunyai latar belakang tentera, tetapi ini kali pertama Putin memilih seorang ahli ekonomi kerjaya untuk menjadi menteri pertahanan.

Perombakan ini berlaku hanya beberapa hari selepas presiden Rusia , memperluaskan kuasanya selama suku abad, dan kelihatan menunjukkan ketidakpuasan Putin terhadap pengendalian perang oleh mereka yang bertanggungjawab ke atas keselamatan.

Ini juga merupakan perombakan politik terbesar Putin sejak 2020, apabila perdana menteri Dmitry Medvedev dipaksa berundur untuk memberi laluan kepada , yang terus kekal bersama-sama dengan Menteri Luar Negeri dan diplomat berpengalaman Sergei Lavrov.

Rusia baru-baru ini membuat kemajuan terhad kecil, tempatan di sepanjang garis hadapan kerana tentera Ukraine berjuang dengan kekurangan senjata dan tenaga manusia, bersama-sama dengan keperluan yang mendesak untuk lebih sistem pertahanan udara.

Kremlin menguasai hampir 20% wilayah Ukraine, tetapi tentera-tentera menyerang dengan berhati-hati kerana Putin telah berwaspada untuk memerintah mobilisasi tidak popular lain selepas panggilan 300,000 orang Rusia pada September 2022 yang menimbulkan kepanikan dan pelarian dari negara itu.

Pelantikan Belousov adalah tentang Putin menguatkuasakan kawalan yang lebih ketat terhadap hal ehwal tentera kerana perang Ukraine yang menyeret. Keperluan untuk wajah baru mewakili angkatan tentera Rusia juga menjadi penting selepas skandal rasuah melibatkan Timbal Menteri Pertahanan bekas Timur Ivanov, penolong penting Shoigu.

“Belousov sangat setia kepada Putin dan beliau akan menyusun semua ini,” kata Markov melalui telefon. “Terlalu banyak kepentingan peribadi.”

Andrey Belousov, Russia's first deputy prime minister, at the Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) summit in Bangkok, Thailand, on Friday, Nov. 18, 2022.

Masih ada bau perniagaan yang belum selesai selepas konflik dengan pengasas Wagner Yevgeny Prigozhin membawa kepada pemberontakan gagal tahun lalu. Ketika itu, terdapat spekulasi sama ada Shoigu dalam perjalanan keluar tetapi keputusan itu ditangguhkan.

Akhirnya, Putin mengambil masa untuk membuat perubahan, menunggu selepas kematian Prigozhin pada musim panas lepas dalam keadaan misteri dan pemilihan semula beliau pada bulan ini. Putin mempercayai Belousov dan melihatnya sebagai jujur dan tidak rasuah, menurut sumber Kremlin yang berbicara dengan syarat anonim untuk membincangkan perombakan.

“Perombakan ini adalah tentang menyatukan peranan kompleks tentera-industri sebagai lokomotif utama ekonomi,” kata Evgeny Suvorov, ketua ekonomi Rusia di CentroCredit Bank.

Belousov tamat belajar dari Universiti Negeri Moscow pada tahun 1981 dengan ijazah dalam sains siber dan kemudian mendapat kedoktorannya. Pada mulanya beliau mengejar kerjaya di Akademi Sains Rusia.

Pekerjaan rasmi pertamanya dengan Putin adalah sebagai pengarah bahagian ekonomi dan kewangan pada tahun 2008, apabila Putin secara ringkas meletak jawatan sebagai presiden – menukar pekerjaan dengan Medvedev dengan pandangan untuk kembali ke jawatan tertinggi kemudian. Belousov kemudian berkhidmat sebagai menteri ekonomi untuk sementara dan kemudian sebagai penasihat ekonomi tertinggi Putin. Beliau berperanan penting dalam transformasi Rusia kepada ekonomi perang.

Beliau dikenali dengan sikap keras terhadap syarikat dan perniagaan dan merupakan pemacu di sebalik inisiatif kerajaan untuk meningkatkan cukai dari industri logam dan perlombongan, termasuk selepas permulaan perang.

Shoigu, sebaliknya, berada dalam trajektori yang berbeza selepas menjadi sasaran Prigozhin semasa pemberontakan Jun 2023. Jatuhnya daripada kesayangan datang selepas menjadi rakan rapat yang boleh dipercayai kepada Putin, menemani beliau dalam pelbagai lawatan memburu dan berkuda di Siberia yang sangat dipublikasikan, dan memimpin kementerian kecemasan Rusia hampir 20 tahun.

Pemindahan beliau ke majlis keselamatan menunjukkan bahawa badan itu – sudah d centralized di sekeliling membuat keputusan presiden tentang strategi keselamatan negara – telah menjadi tidak berkuasa dan digunakan sebagai “tangki untuk bekas tokoh utama Putin,” Tatyana Stanovaya, pengasas perundingan politik R.Politik, berkata di Telegram.

Timbal Ketua Majlis Keselamatan adalah Medvedev, yang telah melihat peranannya berkurangan selama bertahun-tahun. Putin pada tahun 2020 menukar Perlembagaan untuk membenarkan beliau dua lagi mandat, yang bermakna beliau boleh memerintah sehingga 2036, apabila beliau akan berusia 83 tahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.