(SeaPRwire) –   Moscow cuba untuk menyogok warganya untuk menandatangani perkhidmatan tentera sebagai Presiden Rusia Vladimir Putin melihat pasukannya

“Putin telah melancarkan kempen perekrutan penuh,” Rebekah Koffler, seorang penganalisis risikan ketenteraan strategik dan penulis “Buku Panduan Putin,” memberitahu Digital.

Satu analisis dari Atlantic Council mendapati bahawa pasukan bersenjata Rusia telah untuk mengumpul dana tambahan bagi peralatan tambahan, termasuk drone, pandangan haba, kenderaan dan perubatan, melalui kumpulan bernama “Semua untuk Kemenangan,” yang dikendalikan oleh propagandis Vladimir Solovyov.

Inisiatif paling mengejutkan yang diambil oleh pegawai Rusia melibatkan pembayaran 1 juta ruble (kira-kira $11,000) untuk sesiapa yang menandatangani perkhidmatan “bahagian elit.” Beberapa akaun pro-tentera di Telegram mengukuhkan inisiatif itu.

Atlantic Council mencatat bahawa ini mengikuti inisiatif awal yang cuba menggaji kontraktor sekitar 600,000 ruble (kira-kira $6,600) pada Oktober.

“Setiap akhbar Rusia, dari Izvestia ke Moscow Young Communist membawa pengumuman tentang ‘bahagian tempur elit’ tentera kontrak yang sedang direkrut untuk operasi tentera khas,” kata Koffler.

Koffler mendakwa bahawa “Putin pasti sedang mempersiapkan apa yang mungkin akan menjadi” dengan apa yang bersamaan dengan “secara efektif” satu “pemobilan tersembunyi.”

“Sebagai bekas KGB, Putin berkemahiran dalam taktik rahsia dan sering menggunakannya untuk kelebihannya apabila dia perlu merahsiakan situasi sebenar,” katanya. “Realitinya ialah lelaki-lelaki muda ini akan dihantar ke dalam pengisar daging.”

Kementerian Pertahanan UK menganggarkan jumlah keseluruhan “kekal” mangsa-mangsa Rusia – termasuk mereka yang diberhentikan kerana kecederaan – adalah sehingga 150,000 hingga 190,000 sejak konflik bermula, dengan jumlah keseluruhan cedera menjadikan jumlah itu hampir 300,000 – tidak termasuk Kumpulan Wagner dan “batalion tahanan” yang berjuang di Bakhmut. Kementerian pada Februari lebih khusus menyatakan angka 40,000 hingga 60,000 mati.

“Idite Lesom,” inisiatif anti-perang di negara Georgia yang cuba membantu orang Rusia mengelakkan rekrut tentera, melaporkan di saluran Telegramnya bahawa di beberapa wilayah, termasuk Tatarstan, Bashkortostan dan bandar Irkutsk, telah menerima mesej teks mengiklankan “perkhidmatan kontrak.”

Rusia pada musim panas cuba menarik tentera dari Kazakhstan jiran, bekas republik Soviet, dengan bayaran lebih 450,000 ruble (kira-kira $5,000) ditawarkan sebagai tambah iklam internet, lapor Reuters.

Walaupun Kazakhstan menyeru keamanan dan tidak menyokong serangan Rusia, iklan itu mendesak orang Kazakhstan untuk berdiri “bersama bahu” dan menyertai tentera Rusia, yang akan memberikan gaji bulanan tambahan sekurang-kurangnya 190,000 ruble (kira-kira $2,000) sebulan dan “manfaat tambahan yang tidak didedahkan.”

Koffler mendedahkan bahawa sebahagian daripada manfaat ini termasuk: 50% pampasan untuk sewa, termasuk “pengubahsuaian lengkap”; pengangkutan percuma; bantuan psikologi; pendidikan kolej percuma; masa cuti, untuk digunakan atas budi bicara mereka; petrol percuma; dan “dan sebagainya.”

“Putin menjanjikan langit kepada lelaki-lelaki muda ini,” katanya, memberi amaran bahawa “realitinya apabila terdapat risiko tinggi mati di zon pertempuran, anda tidak akan memerlukan sebarang manfaat menarik yang berbunyi itu.”

Yevgeny Prigozhin, pengasas dan pemimpin terkemudian Kumpulan Upahan Wagner Rusia yang terkenal, telah beralih ke perekrutan penjenayah dari penjara dalam susunan pasukan bunuh diri untuk menawarkan kebebasan mereka selepas terselamat enam bulan di barisan hadapan.

Inisiatif penjara itu mendapat banyak kritikan, tetapi Prigozhin mendakwa jika Rusia tidak menggunakan penjenayah dan kaedah lain, ia , yang dipanggilnya “dandelion boys … susu di bibir mereka masih lembap.”

“Adakah anda lebih suka pembunuh pergi ke perang, atau ahli keluarga anda?” beliau pernah, dan kini mungkin ramalan yang tepat, bertanya. Prigozhin meninggal dunia pada musim panas selepas pesawatnya meletup ketika dalam buangan berikutan rampasan kuasa yang gagal terhadap pemerintah tentera Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )