ADDITION Russia Putin

(SeaPRwire) –   Pemimpin Tertinggi Korea Utara Kim Jong Un menggulung permaidani merah untuk Presiden Rusia Vladimir Putin, ketika beliau membuat lawatan pertamanya ke negara itu dalam tempoh 24 tahun untuk lawatan selama dua hari ketika perang di Ukraine sedang berlangsung.

Pyongyang telah dihiasi dengan bendera Rusia dan potret Putin menjelang lawatan Presiden Rusia itu. Dalam satu artikel untuk media Korea Utara menjelang perjalanannya, Putin negara itu atas “sokongan yang tidak berbelah bahagi” semasa perang di Ukraine dan bahawa kedua-dua negara itu “bersedia untuk menentang cita-cita Barat kolektif.”

Satu untuk Putin berkaitan dengan pemindahan paksa kanak-kanak dari Ukraine ke Rusia telah mengehadkan perjalanannya. Kerana Korea Utara tidak berada di bawah bidang kuasa ICC, ia adalah salah satu yang boleh dikunjungi Putin tanpa rasa takut ditangkap.

Berikut adalah apa yang perlu diketahui tentang perjalanan itu:

Apakah yang ada dalam jadual perjalanan Putin?

Putin dijangka tiba di Pyongyang pada Selasa malam waktu tempatan. Pada hari Rabu, akan ada majlis penyambutan rasmi dan Putin akan dibentangkan dengan hormat pengawal, sekumpulan askar yang akan secara rasmi menyambut Presiden Rusia itu. 

Selepas itu, Putin dan Kim dijangka mengadakan perbincangan sulit. Sepanjang masa di Pyongyang, Putin juga akan menghadiri konsert gala dan melawat Gereja Tritunggal Mahakudus, satu-satunya gereja Kristian Ortodoks di Korea Utara, . 

Di mana Putin akan tinggal?

Putin dijangka menginap di rumah tumpangan Kumsusan di Pyongyang, yang menempatkan Presiden China Xi Jinping pada tahun 2019.

Putin akan menghabiskan hanya satu malam di Korea Utara sebelum menuju ke Vietnam pada Rabu malam untuk mengadakan perbincangan yang memberi tumpuan kepada perkara ekonomi dan perdagangan, termasuk penjualan senjata, . 

Apakah yang Putin inginkan dari Kim?

Amerika Syarikat pertama kali Korea Utara membekalkan senjata kepada Rusia di tengah-tengah perang di Ukraine seawal September 2022, satu tuduhan yang dinafikan oleh Pyongyang. Minggu lepas, ketua pertahanan Korea Selatan Shin Wonsik berkata dalam satu temu bual dengan Bloomberg bahawa Seoul telah dikirim dari Pyongyang ke Rusia. Kontena itu boleh memuatkan hampir 5 juta peluru artileri, tambahnya.

Korea Utara mungkin juga telah membekalkan peluru berpandu anti-tank, peluru berpandu permukaan-ke-udara mudah alih, senapang, pelancar roket, mortar, dan peluru, kata pegawai Korea Selatan pada bulan November. 

Ketika perang Rusia dengan Ukraine berlarutan, bekalan peluru dan peralatan ketenteraan lain negara itu telah . Ini telah mencetuskan kebimbangan yang semakin meningkat mengenai perjanjian senjata yang menyaksikan Pyongyang membekalkan senjata sebagai pertukaran bantuan ekonomi dan pemindahan teknologi.

Korea Utara masih berada di bawah sekatan berat yang diketuai Amerika Syarikat atas program senjata nuklear dan misilnya. Ketika menuju ke Pyongyang pada hari Selasa, Putin berkata kedua-dua negara akan bekerjasama untuk mengatasi sekatan.

Sejak pencerobohan Rusia ke Ukraine, Putin semakin mendapati dirinya terasing dari Barat. Dalam setahun yang lalu, beliau telah menekankan kepentingan hubungan Rusia dengan dan .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.