Presiden Rusia Vladimir Putin mempersoalkan penangkapan dan perbicaraan bekas Presiden Trump, menyebutnya sebagai peragaan rasuah.

Putin membuat komen tersebut pada hari Selasa dalam ucapan utama di Forum Ekonomi Timur di Vladivostok, Rusia, sebuah persidangan tahunan.

“Berkenaan dengan penganiayaan Trump — bagi kami, dalam persekitaran semasa — ia baik kerana ia menunjukkan kebusukan sistem Amerika,” kata Putin kepada audiens Rusia. “Ia adalah penganiayaan bermotifkan politik terhadap pesaing seseorang.”

“Dan ini menunjukkan siapa yang kita lawan,” presiden Rusia itu meneruskan. “Seperti yang dikatakan pada zaman Soviet: ‘wajah binatang kapitalisme Amerika.'”

Trump telah didakwa oleh Peguam Daerah Fulton County Fani Willis dengan satu tuduhan melanggar Akta RICO Georgia, tiga tuduhan hasutan jenayah, enam tuduhan konspirasi jenayah, satu tuduhan mengemukakan dokumen palsu dan dua tuduhan membuat kenyataan palsu.

Trump telah mengaku tidak bersalah kepada semua tuduhan.

Putin dikenali kerana mengganggu, menyerang dan bahkan membunuh musuh-musuh politiknya sepanjang kerjayanya dan masa di pejabat.

Walaupun kerajaan Rusia enggan mengakui pembunuhan kerap musuh politiknya, Kremlin tidak bersusah payah untuk menyembunyikan jejak langkahnya.

Alexei Navalny — salah seorang pengkritik Putin yang paling awam dan lantang — kini dipenjarakan di koloni penal timur Moscow selama 30 tahun atas apa yang dikatakan banyak penganalisis sebagai tuduhan rekaan.

Pemimpin kumpulan upahan Wagner Yevgeny Prigozhin — yang melancarkan rampasan kuasa singkat terhadap Putin awal tahun ini — berada di dalam pesawat yang meletup di ruang udara Rusia bulan lalu.

Putin menafikan sebarang penglibatan dalam bencana itu dan menyatakan kejutan atas kematian musuh politiknya — tetapi pemimpin Rusia memberitahu pihak berkuasa antarabangsa bahawa mereka tidak akan meneruskan cadangan siasatan PBB ke dalam nahas itu.

Selama lebih sedekad, presiden Rusia telah menggunakan rangkaian perisikan Rusia dan operatif kerajaan untuk membunuh pembangkang politik, aset perisikan asing, dan pengkritik rejimnya.

Yang lain telah dipenjarakan, lenyap dari rekod awam, atau kononnya membunuh diri dalam keadaan misteri.

“Dengan Putin, saya mempunyai hubungan yang sangat baik. Maksud saya, saya tidak bercakap dengannya dalam masa yang lama, tetapi saya mempunyai hubungan yang sangat kuat,” kata Trump awal tahun ini ketika ditanya bagaimana dia akan mengakhiri pencerobohan Rusia ke Ukraine dalam masa 24 jam, seperti yang telah dinyatakannya berulang kali.

Ketika ditanya mengenai pencerobohan itu, bekas presiden itu berkata tentang Putin, “Dia tidak akan melakukannya jika saya masih ada. Dia melakukannya selepas saya pergi.”