(SeaPRwire) –   “Masalah dengan demokrasi dan pilihan raya presidennya ialah anda tidak pernah tahu siapa yang akan menang,” kata pepatah Rusia, yang dilaporkan menangkap apa yang pernah dikatakan Presiden Rusia Boris Yeltsin kepada Presiden Bill Clinton.

telah membuat keputusan untuk bertanding semula pada 2024, mengikut enam sumber tidak dinamakan yang ditemubual baru-baru ini oleh Reuters. Tiada kenyataan rasmi daripada Putin sendiri, atau daripada Kremlin mengenai perkara ini. Tetapi setiausaha akhbar Putin Dmitriy Peskov memberitahu CNBC pada Jumaat bahawa Putin “akan menang dengan yakin,” jika beliau memutuskan untuk bertanding.

Walaupun permainan Kremlin yang bertujuan untuk mencipta ketegangan mengenai isu ini, Putin sangat berkemungkinan akan bertanding dalam pilihan raya akan datang, yang dijadualkan pada 17 Mac 2024. Lebih-lebih lagi, hampir pasti bahawa Putin berusia 71 tahun akan memenangi penggal enam tahun lagi, kekal sebagai presiden Rusia sehingga 2030, dan – kecuali keadaan tidak dijangka – bahkan melepasinya. Inilah sebab-sebabnya.

Walaupun mustahil untuk orang Barat, kebanyakan rakyat Rusia menyukai presiden mereka. Menurut Pusat Levada – agensi polling Rusia yang dianggap boleh dipercayai oleh penganalisis Barat – 82% responden menyokong aktiviti Putin sebagai presiden, manakala 15% tidak menyokong dan 3% tidak menjawab soalan tersebut.

Kadar kelulusan Putin secara tradisinya berada di sekitar 79% hingga 83% dan dalam hampir 24 tahun berkuasa, sama ada sebagai presiden atau perdana menteri, jarang jatuh di bawah 60%. (Untuk pembaca yang tidak percaya – sila ambil perhatian bahawa pada 2016, Levada telah ditetapkan sebagai “agen asing” oleh kerajaan Rusia kerana didakwa menerima pembiayaan dari Amerika Syarikat.) Untuk konteks tambahan, walaupun kadar kelulusan 33%, menurut kaji selidik ABC News / Ipsos November, Presiden Biden sedang bertanding semula dan setengah rakyat Amerika dijangka akan mengundi untuknya.

Rakyat Rusia lebih suka seorang personaliti yang kuat, seperti maharaja, menjadi ketua negara mereka, seseorang yang ditakuti. Kerana takut bermakna dihormati di Rusia. Kini apabila Rusia berada di tengah-tengah perang yang berlarutan dengan Ukraine, bergantung kepada China dalam beberapa aspek, dan berada di tengah-tengah apa yang hampir pasti akan menjadi konfrontasi jangka panjang dengan Amerika Syarikat dan Barat, rakyat Rusia mungkin ingin seseorang seperti Putin berada di kemudi, walaupun gaya autoritarian beliau. Atau mungkin kerana ia.

Dmitriy Peskov, ahli propaganda Putin, adalah betul – Rusia bukanlah demokrasi. Ia tidak mungkin menjadi satu, walaupun matlamat ini menjadi obsesi elit Barat sejak runtuhnya USSR. Tidak wujud sejarah pilihan raya demokratik di Rusia. Sistem politiknya tidak menawarkan peluang kepada pelbagai calon untuk memperkenalkan diri kepada pengundi dalam pilihan raya peringkat awal.

Selain itu, tiada calon alternatif jelas kepada Putin, seseorang yang mempunyai pengiktirafan dan sokongan meluas rakyat Rusia. Oleh itu, orang Rusia cenderung memilih syaitan yang mereka kenali. Dan Kremlin mereka-reka skema untuk “membantu” rakyat Rusia mengenali presiden masa depan mereka.

Ini cara Putin dipilih oleh Boris Yeltsin, penguasa terdahulu Rusia, sebagai penggantinya. Putin menjadi presiden bertindak apabila Yeltsin meletak jawatan secara mengejut pada Malam Tahun Baru 1999. Dengan meletak jawatan, Yeltsin secara berkesan merigikan pilihan raya presiden 2000 yang dijadualkan pada bulan Julai tahun itu, menguntungkan perdana menterinya, Putin. Memandangkan perlembagaan memerlukan pilihan raya dalam tempoh 90 hari jika terdapat presiden bertindak, Putin mempunyai kelebihan sebagai pemangku jawatan. Sebelum melantik Putin sebagai presiden bertindak, Yeltsin telah memecat empat orang perdana menteri dalam tempoh 17 bulan sebelumnya, satu proses yang digambarkannya dalam memoirnya sebagai “Poker Perdana Menteri.”

Yeltsin mengakui tipu helahnya kepada Clinton – dengan siapa beliau mempunyai hubungan akrab – dalam panggilan telefon yang dibuat pada malam peletakan jawatannya. Menurut transkrip telefon yang didedahkan di Putih Rumah, Yeltsin memberitahu Clinton bahawa beliau “telah memberinya [Putin] tiga bulan, tiga bulan mengikut perlembagaan, untuk bekerja sebagai [presiden bertindak], dan saya yakin orang akan terbiasa dengannya dalam tiga bulan ini. Saya yakin beliau akan dipilih….”

Skema itu juga melibatkan Sergei Shoigu, kini menteri pertahanan Putin, yang ketika itu merupakan menteri Pertahanan Awam, Bencana dan Bantuan Kecemasan. Kabel diplomatik yang didedahkan mendedahkan bahawa duta Amerika Syarikat ke Moscow, James Collins, melaporkan kembali ke Washington bahawa rakan rapat Yeltsin (dan akan menantu masa depan), Valentin Yumashev, berbangga tentang keupayaan Shoigu menggunakan kakitangannya yang terletak di setiap wilayah di seluruh Rusia untuk membantu usaha blok elektoral “Kesatuan” yang disokong Putin, semasa pilihan raya parlimen Disember. Semuanya dilakukan mengikut “sepenuhnya mematuhi undang-undang Rusia.” Menurut undang-undang adalah gaya Putin, yang dilatih sebagai peguam. Dan apabila sesuatu bertentangan dengan undang-undang, bekas KGB ini memastikan undang-undang dimansuhkan.

Pada April 2021, Putin meluluskan pindaan perlembagaan, membenarkannya bertanding semula untuk presiden pada 2024 dan 2030, walaupun beliau akan melepasi had umur, ditetapkan oleh perlembagaan Rusia sebelum pindaan tersebut.

Sebelum meletak jawatan, Yeltsin memberitahu Clinton tentang pilihannya terhadap Putin sebagai pengganti yang berkemungkinan dan sebab mengapa Putin “sangat layak” dalam panggilan telefon pada 8 September 1999. Beliau berkata beliau “ambil banyak masa untuk fikir siapa yang mungkin menjadi presiden Rusia berikutnya pada tahun 2000.”

“Saya terjumpa dia [Putin] dan saya telusuri bio, minat, kenalan dan sebagainya,” katanya. Yeltsin menggambarkan Putin sebagai “keras,” seseorang yang “mempunyai teras dalaman” dan “tenaga dan otak untuk berjaya.” Presiden Rusia itu menjamin rakan Amerikanya bahawa Putin “akan menang” dan “anda [Clinton dan Putin] akan melakukan perkara bersama.” Presiden Clinton dan Bush serta pasukan mereka gembira dengan mata-mata KGB Putin, sebanyak mereka gembira dengan Yeltsin, setidak-tidaknya pada permulaannya.

Semasa pertemuan muka ke muka Clinton yang pertama dengan Perdana Menteri Putin pada September 1999 di Persidangan Ekonomi Asia-Pasifik di New Zealand, Putin memberi Clinton kuliah mengenai bagaimana perkara berjalan di Rusia, berikutan teguran presiden Amerika tentang pentingnya demokrasi dan pemindahan kuasa yang aman. “Sayangnya, itu tidak berlaku. Rusia tidak mempunyai sistem politik yang mapan. Orang tidak membaca program. Mereka melihat wajah pemimpin, terlepas apa parti mereka, terlepas sama ada mereka mempunyai program atau tidak.”

Semasa pertemuan presiden terakhir mereka pada 19 November 1999, berikutan soalan Clinton, “Siapa yang akan menang pilihan raya?,” Yeltsin menjawab, “Putin, tentu sahaja. Beliau akan menjadi pengganti Boris Yeltsin.” Clinton yang sebelum ini telah berbual dengan kawan Borisnya beberapa kali mengenai topik itu, tidak mengulangi pentingnya pilihan raya demokratik, seperti yang didedahkan dalam Memorandum Perbualan (MEMCON) yang Didedahkan, rekod seakan transkrip dan nota sumber tangan Putih Rumah.

“Setiap negara mendapat kerajaan yang layak,” kata ahli falsafah, peguam dan diplomat Perancis Joseph de Maistre, yang berkhidmat sebagai duta besar ke Rusia dari 1803 hingga 1817.

Pentadbiran Biden dan elit Washington membelanjakan banyak tenaga dan sumber untuk cuba mengubah bagaimana kerajaan lain mentadbir negara mereka, sementara sebahagian besar mengabaikan keperluan rakyat Amerika biasa. Pada 17 Mac, orang Rusia mungkin akan mendapat Putin sebagai presiden mereka pada 2024 dan berpotensi pada 2030 dan seterusnya. Politikus Washington akan marah, menuduh Putin dan kumpulan Kremlinnya merigikan pilihan raya dan menindas rakyat Rusia.

Sementara itu, sesetengah rakyat Amerika akan terus bertanya-tanya sehingga November 2024 sama ada mereka terpaksa menanggung empat tahun lagi jabatan Presiden Biden dan sama ada operatif negeri pentadbiran Washington merancang ulangan penyelewengan demokrasi 2016.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )