The Prince And Princess Of Wales Mark World Mental Health Day - Day 3

(SeaPRwire) –   Putera William berkata isterinya Kate Middleton “sedang sihat” apabila ditanya oleh seorang ahli masyarakat semasa melibatkan diri dalam aktiviti diraja pada hari Jumaat.

St. Mary’s Community Hospital di Kepulauan Scilly di barat daya England. Pentadbir hospital, Tracy Smith, memberi putera lawatan kemudahan. “Saya bertanya bagaimana Kate,” katanya. Kepada itu William menjawab bahawa Kate “sedang sihat.” Apabila ditanya tentang anak-anak mereka – George, Charlotte dan Louis – William bercanda: “Anak-anak sangat cemburu saya berada di sini … Mungkin kami akan datang kemudian pada tahun ini.”

Keterangan jarang ini datang selepas Puteri Wales mengumumkan dalam mesej video bahawa beliau telah disahkan menderita kanser selepas pembedahan perut yang dirancang. Kate berkata dalam mesej video, yang dikeluarkan oleh Istana Kensington pada 22 Mac, bahawa berita itu merupakan “kejutan besar.” Beliau memulakan kursus “kemoterapi” pada akhir Februari, menurut jurucakap Istana Kensington.

“Saya sihat dan semakin kuat setiap hari,” kata Kate dalam mesej video itu.

Semasa lawatan diraja pada hari Jumaat, matron hospital Lynda McHale memberi Putera William kad untuk isterinya dan bapa, Raja Charles III, yang mengumumkan diagnosis kansernya sendiri pada bulan Februari dan mengurangkan tanggungjawab awam pada akhir April.

“Ia adalah kad dari cucuku yang ingin mengucapkan ‘semoga sihat kembali’ kepada bapanya dan isterinya,” kata McHale, seperti dilaporkan Sky News.

The Duke Of Cornwall Visits The Isles Of Scilly

Sebelum pengumuman video Mac, Kate tidak dilihat mengambil bahagian dalam aktiviti awam sejak Hari Krismas, memunculkan spekulasi tentang ke mana perginya beliau. Dalam mesej video itu, Kate berkata bahawa beliau dan keluarganya perlu masa untuk memproses diagnosisnya sebelum berkongsi dengan awam.

“Ia mengambil masa untuk pulih dari pembedahan besar untuk memulakan rawatan saya,” katanya.”Tetapi yang paling penting, ia mengambil masa untuk menerangkan segala-galanya kepada George, Charlotte dan Louis dengan cara yang sesuai untuk mereka dan untuk meyakinkan mereka bahawa saya akan baik-baik saja.”

William bertemu dengan staf hospital pada hari Jumaat untuk mempelajari rancangan untuk kemudahan kesihatan dan sosial bersepadu baru, bertujuan untuk meningkatkan julat penjagaan yang diberikan dan membolehkan orang menerima penjagaan berhampiran dengan mereka dan bukannya perlu bepergian ke daratan. Bangunan baru dijadual dibuka menjelang musim panas hadapan, menurut laporan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.