Hampir 32,000 migran Afrika Barat yang mencari kehidupan yang lebih baik telah tiba di Kepulauan Canary Spanyol dengan bot pada tahun ini, yang jauh lebih banyak daripada rekod yang dicatatkan pada tahun 2006, menurut pihak berkuasa.

Reuters melaporkan bahawa pihak berkuasa serantau menyatakan bahawa 31,678 migran berjaya tiba di pulau-pulau – terletak kira-kira 60 batu dari pantai barat Morocco selatan – dengan bot kecil pada tahun 2006, tetapi setakat ini tahun ini, 31,933 migran berjaya melakukan perjalanan.

Pengawal Pantai Sepanyol menyatakan pada akhir minggu, 739 migran telah diselamatkan di Lautan Atlantik di lepas pantai El Hierro, kira-kira 235 batu dari Sahara Barat. El Hierro adalah pulau terkecil dan paling barat di Kepulauan Canary.

Daripada migran yang diselamatkan, dua orang mati, dan dua orang lagi meninggal dunia di hospital, kata Pengawal Awam Sepanyol. Di kalangan mereka yang diselamatkan termasuk wanita dan kanak-kanak.

Ketua Serantau Kepulauan Canary Fernando Clavijo memberitahu Reuters angka-angka itu menunjukkan krisis kemanusiaan yang lebih besar dihadapi oleh pulau-pulau itu, yang telah dipanggilnya kerajaan Sepanyol dan European Union untuk membantu.

“Data 2006 telah melepasi tetapi tindak balas Negara dan EU tidak sama,” kata Clavijo di platform media sosial X, yang dahulunya dikenali sebagai Twitter. “Pengurusan migrasi di sempadan selatan mesti menjadi keutamaan dalam agenda Sepanyol dan Eropah.”

Salah satu sebab jumlah kedatangan meningkat begitu banyak adalah kerana laut yang lebih tenang kerana cuaca yang lebih lembut pada bulan September, membawa peluang yang boleh dilakukan untuk menyeberangi ke pulau-pulau dari Afrika.

Kepulauan itu terdiri daripada tujuh pulau, titik terdekat berjarak 60 batu dari pantai barat Afrika, dan ia menjadi destinasi bagi migran dari Senegal dan negara-negara lain yang mencari untuk tiba di Sepanyol untuk kehidupan yang lebih baik atau untuk melarikan diri dari konflik.

Sebagai tindak balas kepada krisis, kerajaan Sepanyol telah menyatakan bahawa ia akan mewujudkan lebih banyak kemudahan kecemasan untuk kira-kira 3,000 migran di khemah tentera, hotel dan hostel.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.