Dengue mosquito

(SeaPRwire) –   Puerto Rico mengisytiharkan kecemasan kesihatan awam mengenai denggi, satu penyakit bawaan nyamuk yang telah meningkat di seluruh Amerika pada tahun ini.

Pegawai kesihatan di Puerto Rico telah mengenal pasti 549 kes denggi di seluruh wilayah AS seramai 3.2 juta orang, dengan hampir separuh kes tertumpu di ibu kota San Juan. Juga dikenali sebagai “demam patah tulang”, denggi boleh menyebabkan sakit kepala, kesakitan, demam dan ruam—dan, dalam kes yang teruk, kematian.

“Tahun ini, kes denggi telah mengatasi rekod sejarah,” kata Setiausaha Kesihatan Carlos Mellado dalam satu kenyataan.

Pengisytiharan kecemasan tidak memberi kesan serta-merta terhadap perjalanan ke atau dari Puerto Rico, destinasi percutian yang popular, tetapi ia akan memudahkan jabatan kesihatan mengakses dana untuk pengesanan dan pencegahan, kata Mellado.

Terdapat wabak denggi yang besar tahun ini di seluruh wilayah besar Amerika, termasuk Argentina, Uruguay, Brazil dan Peru. Tahun lepas, beberapa bahagian Florida diletakkan di bawah amaran penyakit bawaan nyamuk disebabkan oleh denggi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.