(SeaPRwire) –   Ketika Tom Holland, seorang ahli fisiologi latihan berusia 54 tahun, menyapu salji di rumahnya di Connecticut, seseorang sentiasa mula berteriak kepadanya. Seorang jiran—banyak jiran sebenarnya—akan memandu lalu, menurunkan tingkap, dan bertanya: “Betul ke? Anda memakai seluar pendek?”

Holland sebenarnya memakai seluar pendek, seperti 364 hari lain setahun. Dia telah memakainya pada semua suhu sejak dia masih kanak-kanak—mungkin untuk perhatian pada mulanya, dia akui, tetapi kini kerana dia panas dan lebih selesa tanpa seluar.

Semua kelihatan mengenali lelaki memakai seluar pendek pada musim sejuk. Dia berdiri keluar di trotoar yang biasanya diduduki oleh orang dengan jaket tebal. Dia berjalan di sekeliling setiap kampus kolej dan mengambil pusingan di sekeliling setiap kawasan perumahan bersalji. Ada bahkan . Jadi seperti jiran-jiran Holland mahu tahu: Mengapa pakaian mereka kekal sama apabila musim berubah? Dan bukankah mereka sejuk?

Pergaduhan daya psikologi

Tiada sebab tunggal mengapa sesetengah orang—biasanya lelaki—suka memakai seluar pendek pada cuaca sejuk. Kebiasaan itu mungkin didorong oleh hasrat untuk menunjukkan kekuatan atau kejantanan, kata Carolina Estevez, seorang ahli psikologi berpusat di Austin; lelaki seluar pendek mungkin menganggap orang lain akan terkesan dengan keupayaan mereka untuk menoleransi suhu yang menyiksa. Atau ia mungkin cara untuk membuat kenyataan dan mengekspresikan diri mereka dengan cara unik. “Ia menetapkan mereka berbeza dari orang lain dan membuat mereka teringat, menguatkan rasa individu mereka,” katanya. Beberapa mungkin cenderung kepada pengalaman baru dan intensif dan mendapat kegembiraan menghadapi sejuk. Sekali mereka membangunkan reputasi memakai seluar pendek sepanjang tahun, mereka mungkin terus berbuat demikian untuk mengelakkan disonansi kognitif, kata Estevez—ketidakselesaan mental yang dipicu oleh berkelakuan cara yang bertentangan dengan persepsi kita tentang diri kita.

Dalam pengejaran keselesaan—dan fesyen

Beberapa orang dilahirkan lebih mampu untuk menoleransi sejuk berbanding yang lain, kata Dr. Clayton Cowl, pakar perubatan pekerjaan di Mayo Clinic yang sangat sejuk di Rochester, Minn. “Ada mungkin sesuatu genetik tentang ini yang kita tidak begitu pasti,” katanya.

Stephen Triplett, 56, mengenakan seluar pendek sepanjang tahun, walaupun suhu jatuh di bawah 0 darjah Fahrenheit di Bozeman, Mont. Dia tidak suka memakai seluar, dan kerana dia bekerja di dalam, dia biasanya hanya mengalami beberapa minit sejuk setiap hari. “Saya lebih suka senang delapan atau 10 jam sehari di dalam berbanding terperangkap dalam jeans,” katanya.

Adakah memakai seluar pendek pada cuaca sejuk selamat?

“Ia sangat jarang anda melihat seseorang datang untuk mendapat rawatan kerana kesan beku,” kata Cowl. Jika lelaki seluar pendek ini menggunakan tenaga—mungkin berlari atau menyapu salji—suhu badan inti mereka meningkat, memastikan mereka tidak terlalu sejuk.

Secara amnya, badan anda akan memberitahu anda jika ia terlalu sejuk, kata Cowl. Adakah ekstremiti anda berubah merah atau pucat? Adakah anda menggigil tidak terkawal? Dalam kes-kes teruk, seseorang mungkin mula rasa bingung atau pengsan. Gunakan pertimbangan umum, katanya, dan masuk ke dalam—atau pakai seluar—pada tanda pertama menderita.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.