Program Makanan PBB mengatakan Sabtu bahawa organisasi kemanusiaan itu telah hilang hubungan dengan pasukan bantuan kemanusiaan mereka di Gaza di tengah-tengah perang berterusan antara pasukan Israel dan pengganas Hamas.

Ketua WFP Cindy McCain membuat pengumuman itu di X, platform yang dahulunya dikenali sebagai Twitter, selepas komunikasi kepada orang di Gaza dipotong.

“Kesunyian itu menggelora,” tulis McCain. “Semasa konflik berterusan, saya sangat bimbang untuk keselamatan semua pekerja bantuan kemanusiaan dan orang awam. Kita berada di titik genting. Kemanusiaan mesti menang.”

Ini berlaku semasa Israel mengembangkan serangan daratnya terhadap Gaza selepas memotong komunikasi ke kawasan itu. Penduduk Gaza kini ditinggalkan tanpa perkhidmatan telefon bimbit atau radio kerana pasukan Israel menyerang Hamas dari darat, laut dan udara.

Lebih daripada 8,700 orang telah terbunuh di Gaza dan Israel sejak Hamas melancarkan serangan terbesar terhadap Israel dalam dekad pada 7 Oktober, menyebabkan tindak balas daripada pasukan Israel. Beribu-ribu lagi cedera, dan banyak lagi diambil tebusan oleh Hamas dan diperkosa, diseksa dan dibunuh.

McCain berkata bantuan makanan dari PBB tidak dapat sampai kepada orang awam di Gaza kerana serangan terbaru.

“Dengan komunikasi dipotong di #Gaza, bantuan makanan penyelamat nyawa kami terhenti. Kami tidak dapat menghubungi staf dan rakan kongsi, atau orang yang bergantung kepada kami,” kata McCain dalam satu lagi pos di X. “Kami memerlukan keupayaan untuk beroperasi dan akses berterusan untuk bantuan kemanusiaan secara mendesak. Setiap minit penting.”

Ketua Eksekutif SpaceX Elon Musk berkata perkhidmatan internet satelit Starlink syarikat itu akan menyokong organisasi bantuan antarabangsa yang diiktiraf antarabangsa di Gaza, walaupun jadual untuk bila konektiviti di rantau itu akan tersedia tidak jelas kerana akses ke perkhidmatan itu memerlukan peralatan teknologi tertentu.

Masyarakat antarabangsa telah bekerja untuk menyediakan orang awam Gaza dengan bantuan kemanusiaan, termasuk makanan, air dan bekalan perubatan, berikutan keganasan di rantau itu. Bantuan ini yang mula menyeberangi ke Gaza termasuk konvoi 20 trak membawa bantuan kemanusiaan yang disampaikan ke rantau itu melalui lintasan sempadan Rafah lebih seminggu lalu.

Terdapat panggilan dari negara di seluruh dunia untuk bekalan bantuan tambahan disampaikan kepada orang awam terperangkap di Gaza.

Setiausaha Agung PBB António Guterres berkata Sabtu pagi beliau terkejut dengan serangan udara Israel tengah malam di Gaza.

“Saya telah diilhamkan apa yang kelihatan sebagai konsensus yang semakin meningkat untuk keperluan sekurang-kurangnya jeda kemanusiaan di Timur Tengah,” beliau menulis di X. “Sayangnya, sebaliknya saya terkejut dengan peningkatan eskalasi bombarmen tanpa sebelumnya, menggagalkan objektif kemanusiaan.”

Agensi Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pengungsi Palestin memberi amaran minggu lepas bahawa operasi bantuan mungkin akan dipotong secara mendadak disebabkan oleh sekatan Israel terhadap bahan api. Organisasi itu berkata penghantaran bahan api diperlukan untuk memastikan orang di Gaza mempunyai air minum yang bersih, hospital dapat kekal terbuka dan operasi bantuan penyelamat nyawa dapat berterusan.