Presiden dari sembilan universiti di Israel telah menandatangani dan menghantar surat kepada rakan-rakan antarabangsa mereka pada hari Rabu untuk menyatakan “kebimbangan mendalam” mereka terhadap naratif dari sesetengah institusi akademik yang “menyalahgambarkan” konflik antara Israel dan Hamas, atau bahkan menargetkan orang Israel dan Yahudi.

Pada 7 Oktober, pengganas Hamas telah menyerang Israel dan membunuh lebih daripada 1,400 orang, termasuk bayi, kanak-kanak, Yahudi, Muslim dan Kristian, sementara juga mengambil 240 orang sebagai tebusan.

Sebagai balasan, Israel melancarkan serangan menargetkan pemimpin Hamas yang bersembunyi di kalangan rakyat Gaza. Beberapa melihat balasan dari Israel sebagai pembunuhan kejam, manakala yang lain mengatakan orang Israel mempunyai hak untuk mempertahankan diri selepas menjadi mangsa serangan kejutan.

Sembilan presiden — Prof. Arie Zaban, presiden Universiti Bar-Ilan; Prof. Daniel A. Chamovitz, presiden Universiti Ben-Gurion of the Negev; Prof. Alon Chen, presiden Institut Sains Weizmann; Prof. Asher Cohen, presiden Universiti Ibrani Jerusalem; Prof. Leo Corry, presiden Universiti Terbuka Israel; Prof. Ehud Grossman, presiden Universiti Ariel; Prof. Ariel Porat, presiden Universiti Tel-Aviv; Prof. Ron Robin, presiden Universiti Haifa; Prof. Uri Sivan, presiden Institut Teknologi Technion-Israel — berdiri bersama dengan menandatangani surat dalam bantahan terhadap penyusupan idea-idea yang mencadangkan kekejaman Hamas adalah dibenarkan.

“Kami mendapati diri kami berhadapan dengan perang di dua barisan: satu terhadap kekejaman Hamas, dan satu lagi di arena pendapat awam global,” kata presiden universiti dalam surat itu. “Sayangnya, kami telah melihat trend membimbangkan di mana Israel, walaupun mempunyai hak untuk mempertahankan diri, dicirikan sebagai penindas. Ini adalah kesamaran palsu antara tindakan organisasi pengganas berbahaya dan hak negara berdaulat untuk mempertahankan rakyatnya, yang sayangnya mengakibatkan kematian orang Palestin yang tidak bersalah.”

Presiden yang menandatangani surat itu menyatakan sentimen anti-Israel dan antisemitik sebahagian besarnya didorong oleh “pemahaman yang naif dan berat sebelah tentang konflik.”

Presiden menyatakan bahawa institusi pengajian tinggi seharusnya dikenali sebagai pusat untuk pemikiran intelektual dan progresif, pencerahan dan diskursus rasional.

Kini, surat itu membaca, kampus telah mengambil Hamas sebagai sebab untuk disambut, sementara menghukum Israel.

“Tiada kesamaran moral di sini. Mari kita jelas: Hamas tidak berkongsi nilai dengan mana-mana institusi akademik Barat,” baca surat itu. “Hamas ialah organisasi yang berulang kali mengaku akan memusnahkan Israel dan rakyatnya.”

Surat itu terus berkata Hamas menggunakan bantuan antarabangsa untuk mempersenjatai diri bukannya memberikan bantuan kepada rakyatnya, dan juga menggunakan rakyat sebagai perisai, bersembunyi di hospital, sekolah dan masjid.

Presiden yang menandatangani surat itu memanggil rakan-rakan mereka untuk menerangi cahaya mereka dan “berdiri sebagai menara cahaya di landskap intelektual.”

“Peranan anda sebagai pemimpin institusi ini memberikan anda tanggungjawab luar biasa: untuk memandu pembangunan moral dan etika pelajar anda, untuk melengkapkan mereka dengan keupayaan berfikir secara kritikal dan untuk membezakan halus antara benar dan salah,” baca surat itu. “Kebebasan bersuara adalah batu asas kebebasan akademik, tetapi ia tidak boleh dimanipulasikan untuk mengesahkan ucapan kebencian atau untuk membenarkan keganasan.

“Kami menyeru anda untuk menetapkan sempadan antara perbualan membina dan propaganda merosakkan, dan mempromosikan pemikiran berdasarkan bukti, berselera yang mencabar naratif simplistik,” tambah presiden.

Mereka juga mengingatkan institusi pengajian tinggi bahawa pelajar dan staf Israel dan Yahudi di kemudahan pengajian tinggi diberikan penghormatan dan perlindungan yang sama seperti semua minoriti, memastikan inklusiviti dan keselamatan kampus diperluaskan kepada ahli-ahli komuniti tersebut.

Presiden berkata peristiwa 7 Oktober harus menjadi pengingat kepada bahaya “organisasi nihilis” seperti ISIS dan Hamas yang mewakili kebalikan kebebasan dan kebebasan.

“Sebagai pemimpin universiti Israel, kami telah dipenuhi hati dengan kenyataan solidariti dan sokongan yang jelas untuk Israel, yang pada hakikatnya adalah kenyataan solidariti dengan kemanusiaan, pencerahan, dan kemajuan,” kata presiden sebelum mengakhiri mesej mereka. “Pada masa yang sama, kami memanggil perubahan lautan dalam kejelasan dan kebenaran di akademia tentang perang Israel menentang Hamas, supaya cahaya akan mengalahkan kegelapan, kini dan selamanya.”