ketika perhatian dunia masih terbahagi mengenai perang Israel-Hamas dan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, satu delegasi dari Yayasan Ronald Reagan melawat Taiwan minggu lepas dalam usaha mengukuhkan sokongan Amerika Syarikat terhadap pulau itu yang terus diancam oleh Beijing.

“Keraguan rakyat Taiwan terhadap kekuatan dan keupayaan Amerika Syarikat untuk menghalang agresi semakin meningkat,” kata Heino Klinck, bekas timbalan setiausaha pertahanan untuk Asia Timur kepada Digital.

“Pentadbiran Biden yang menarik diri secara tergesa-gesa dari Afghanistan, sokongan bahan yang berperingkat kepada Ukraine, ketidakupayaan untuk menyediakan artikel pertahanan dalam masa yang sesuai, serta masalah dasar luar yang lain adalah bahan makanan untuk propaganda dan disinformasi Cina yang meningkatkan keraguan ini.”

Lawatan yayasan itu mengingatkan semula dua lawatan Presiden Reagan ketika masih menjawat jawatan gabenor California, pertama pada tahun 1971 dan sekali lagi pada tahun 1978. Delegasi itu terdiri daripada ahli-ahli dari yayasan dan ahli-ahli kumpulan yang terdiri daripada bekas politikus, pakar tentera dan ahli-ahli syarikat seperti Google dan Citigroup.

Presiden Taiwan Tsai Ing-wen bertemu dengan delegasi itu, mengucapkan terima kasih kepada kumpulan itu atas “hospitaliti dan sokongan yang banyak” ketika beliau melawat Pusat Peringatan Reagan awal tahun ini dan menekankan kerja yang dilakukan untuk “meningkatkan hubungan Taiwan-Amerika Syarikat.”

“Taiwan dan Amerika Syarikat berkongsi nilai-nilai kebebasan dan demokrasi,” kata Tsai. “Bersama-sama, kami berusaha untuk keamanan dan kemakmuran di rantau ini. … Tetamu terhormat kami yang lain telah meneruskan warisan dan ideal Presiden Reagan dalam menyokong kebebasan individu, peluang ekonomi dan demokrasi global.”

Reagan mengukuhkan dirinya sebagai “pembela setia” Taiwan, sering memanggil untuk penubuhan hubungan “rasmi” atau “kerajaan ke kerajaan”, mengikut satu artikel dari The Washington Post yang ditulis semasa kempen presiden pertamanya.

“Saya tidak akan berpura-pura, seperti [Presiden] Carter berbuat, bahawa hubungan yang kini ada dengan Taiwan, diluluskan oleh Kongres kita, bukan rasmi,” kata Reagan mengenai perbezaannya dengan lelaki yang akan ditewaskannya kelak. Reagan kemudian meredakan bahasanya untuk lebih selari dengan dasar rasmi Amerika Syarikat, tetapi tindakannya terhadap Taiwan kekal sebagai kawan dan sekutu yang rapat.

Apabila Reagan melawat China pada tahun 1984, beliau berusaha menenangkan Taiwan bahawa beliau tidak akan bersetuju dengan sebarang perjanjian yang akan menjejaskan hubungan antara Taipei dan Washington, dengan jaminan disampaikan secara lisan dan dalam taklimat kepada wakil-wakil dari Taiwan, lapor The New York Times ketika itu.

Yayasan itu menyatakan kata-kata Reagan, “Terdapat perbezaan budaya yang membuat setiap negara unik dengan caranya sendiri, tetapi pada masa yang sama saya fikir semuanya diikat bersama-sama dengan warisan yang sama iaitu cinta kepada kebebasan,” dan “nasib kita ialah demokrasi dan pertahanan nasib itu adalah satu yang dikongsi kita semua.”

Presiden Yayasan Ronald Reagan, David Trulio, memberitahu Digital bahawa kumpulan itu mengambil inisiatif lawatan itu kerana mereka “kuat menyokong konsensus bipartisan jangka panjang menyokong Taiwan.”

“Yayasan Presiden Ronald Reagan dan Institut terhormat untuk memimpin delegasi ini ke Taiwan, sebuah demokrasi yang ceria dan rakan ekonomi yang sangat penting di Asia, rantau yang vital bagi masa depan Amerika Syarikat,” katanya.

Dalam ulasannya kepada Digital, Klinck terus memberi tumpuan kepada keraguan awam Taiwan yang semakin meningkat, dengan mendakwa rakyat bimbang bahawa hubungan Amerika Syarikat-Taiwan telah “turun taraf kepada komponen sub kepada hubungan Amerika Syarikat-China.”

“Kelebihan hubungan Washington-Taipei dalam semua bidang perlu ditekankan di luar dinamik Washington-Beijing,” kata Klinck. “Mengambil peluang seperti menyempurnakan perjanjian perdagangan bebas Amerika Syarikat-Taiwan dan kepimpinan Amerika Syarikat untuk mewujudkan keamanan, keselamatan dan kestabilan antarabangsa di Selat Taiwan akan menjadi mesej kuat menekankan komitmen Amerika.”

Kebimbangan terhadap komitmen Amerika Syarikat terhadap Taiwan telah dipercepatkan berikutan serangan pengganas Hamas terhadap Israel, yang telah menelan perhatian media global dan minda politik dan seolah-olah menyedut oksigen dari konflik lain. Bahkan liputan Ukraine juga mendapat masa udara yang lebih sedikit di hadapan situasi di Timur Tengah yang semakin meruncing.

Mantan Sen. James Talent, R-Mo., berkata kepada Digital bahawa Ukraine “sangat dipikirkan oleh pemimpin-pemimpin Taiwan” yang “menghargai dasar sokongan” Amerika Syarikat untuk Ukraine kerana pemimpin-pemimpin Taiwan “berfikir penting bagi demokrasi di seluruh dunia untuk jelas bahawa agresi tanpa provokasi adalah sesuatu yang akan mereka lawan.”

“Kita perlu mengukuhkan pencegahan, yang bermakna kedua-dua Taiwan dan Amerika Syarikat membina keupayaan tentera yang memberi Beijing berfikir dua kali untuk memblokad atau menyerang Taiwan,” kata Talent. “Itulah cabaran besar dan paling genting.”

Beliau menekankan cabaran lain seperti cara China menggunakan kuasa ekonomi untuk maju objektif kebangsaan. Tetapi beliau memuji usaha Taiwan untuk membangunkan kuasa pertahanan “mandiri” dan “peranan yang lebih besar” dalam urusan Asia.

Trulio menekankan bahawa Amerika Syarikat perlu mengingati bahawa “dunia sedang meninjau” bagaimana ia menangani pelbagai krisis ini, dan cara Ukraine dan Israel bermain akan memberi “impak” kepada “kedua-dua belah Selat Taiwan.”

“Parti Komunis China cuba menggunakan disinformasi untuk membuat rakyat Taiwan meragui kehendak Amerika Syarikat untuk menyokong kawan dan sekutunya,” dakwa Trulio. “Jelas dari perbincangan kami di Taiwan bahawa sokongan kuat untuk Ukraine membalas keraguan itu dan akan membuat China kurang cenderung untuk memulakan krisis.”