Presiden Nigeria Bola Tinubu telah mengesahkan belanjawan tambahan yang memperuntukkan jutaan dolar untuk kapal peribadi presiden dan kenderaan utiliti sukan untuk isterinya dan pegawai kerajaan tertinggi, sekali lagi menimbulkan kemarahan di kalangan rakyat biasa Nigeria terhadap apa yang mereka lihat sebagai jurang ekonomi yang semakin melebar.

Pada Rabu, Tinubu telah menandatangani undang-undang belanjawan itu yang memperuntukkan $38 juta untuk armada udara presiden dan pembaikan lain. Sebanyak $6.1 juta yang telah diperuntukkan sebelum ini untuk kapal layar telah dipindahkan oleh ahli-ahli parlimen kepada “pinjaman pelajar” – dengan kelulusan dewan senat.

Tentera laut negara itu mengatakan ia telah menerima penghantaran kapal layar itu, tetapi “ia belum dibayar.”

Jurucakap Presiden Anjuri Ngelale mempertahankan belanjawan tambahan itu sebagai berfungsi untuk “memperkukuhkan senjata api keselamatan Nigeria dan menangani kekurangan infrastruktur kritikal Nigeria, di antara pertimbangan lain.”

Jurucakap itu mengatakan kira-kira 30% wang itu akan digunakan untuk keselamatan, dan 35% lagi untuk “penyediaan infrastruktur kritikal.”

Baru-baru ini, dewan perundangan kebangsaan Nigeria yang terdiri daripada 460 ahli telah mengesahkan bahawa semua ahli parlimen akan menerima SUV baru yang dilaporkan berharga lebih daripada $150,000 setiap satu. Ahli parlimen mengatakan kenderaan itu akan membantu mereka melakukan kerja dengan lebih baik.

Nigeria, salah satu negara termiskin di dunia, kini menyaksikan harga makanan terus melonjak ke paras rekod tertinggi. Juga meningkat ialah kemarahan rakyat biasa Nigeria yang melihat politikus menerima gaji besar manakala orang lain seperti tenaga perubatan sering terpaksa mengadakan mogok untuk memprotes gaji yang tidak mencukupi.

“Ia adalah kurniaan Tuhan saya boleh makan. Ia sukar,” kata Nduka Omeje, seorang peniaga di Apo resettlement di ibu negara Nigeria, Abuja.

Kesatuan sekerja berjuang untuk mendapatkan kerajaan menaikkan gaji minimum untuk pekerja awam daripada $67 sebulan. Kenaikan gaji 2019 datang selepas pekerja mengadakan protes.