Presiden Montenegro menyeru penyiasatan menyeluruh terhadap sesiapa yang menggali terowong bawah tanah ke kawasan storan mahkamah di ibu negara negara itu, menggambarkan tindakan itu sebagai serangan ke atas negara dan sistem keadilannya.

“Saya mendesak tanggungjawab penuh dan penemuan penuh,” kata Presiden Jakov Milatovic beberapa hari selepas terowong itu ditemui membawa dari sebuah bangunan pangsapuri ke kemudahan Mahkamah Tinggi di seberang jalan di Podgorica.

Fail kes dan tan metrik dadah dan senjata yang disita semasa siasatan jenayah disimpan di storan itu, yang berada di bawah tanah mahkamah. Polis mengesyaki penggalian terowong lancang itu adalah percubaan kumpulan jenayah untuk menggugat kes dengan mencuri bukti atau untuk mewujudkan laluan melarikan diri yang berpotensi dari mahkamah.

“Saya berharap ia tidak akan menjadi salah satu kes di mana orang ramai tidak mendapat gambaran penuh,” kata Milatovic. “Terowong itu adalah serangan ke atas keadilan (sistem) dan Montenegro.”

Terowong itu ditemui pada hari Isnin selepas kerani mahkamah melihat barangan terganggu dan merasakan hembusan angin di kawasan storan, lapor media Montenegro. Pihak berkuasa telah mengatakan laluan itu kira-kira 30 meter panjang.

Ia kekal tidak jelas jika ada apa-apa yang hilang. Media Montenegro berkata beberapa senjata yang berkaitan dengan kumpulan jenayah utama telah dicuri, tetapi pihak berkuasa tidak mengesahkan maklumat itu.

Pendakwa raya berkata mereka mencari enam orang yang disyaki menggali terowong itu dan telah mula menyoal siasat orang berhubung dengan kes itu, termasuk presiden Mahkamah Tinggi. Pangsapuri di mana terowong itu berasal telah disewa beberapa bulan yang lalu, kata mereka, tanpa mengenal pasti penyewa atau memberi apa-apa butiran lain selain tiada sesiapa di dalam unit itu apabila mereka memeriksanya.

Ketua polis Montenegro menggambarkan gali ke mahkamah sebagai operasi “gaya filem” yang mengambil masa berbulan-bulan untuk menyediakan dan melaksanakan.

Beberapa laporan media mengenai penemuan itu merujuk kepada pelarian penjara profil tinggi, termasuk yang bekas ketua dadah Joaquin “El Chapo” Guzman buat dari penjara keselamatan maksimum Mexico pada 2015 melalui terowong dari selnya.

Terletak di pesisir Laut Adriatik, Montenegro telah menjadi laluan utama untuk penyeludupan dadah ke Eropah Barat melalui Balkan. Negara yang merupakan ahli NATO dan calon keahlian Kesatuan Eropah itu telah berikrar untuk memerangi jenayah dan rasuah.