South Korea Doctors Protest

(SeaPRwire) –   SEOUL — Presiden Korea Selatan bertekad pada Isnin bahawa beliau tidak akan berundur daripada protes sengit oleh doktor yang cuba menggagalkan rancangannya untuk meningkatkan pengambilan pelajar perubatan secara mendadak, kerana beliau menyeru mereka melakukan “tindakan berkumpulan haram” yang “merupakan ancaman serius kepada masyarakat kita.”

Kira-kira 12,000 doktor magister perubatan dan pesakit di Korea Selatan kini mengadakan mogok, menyebabkan beratus-ratus pembedahan dan rawatan lain dibatalkan di hospital universiti. Sebagai sokongan terhadap tindakan mereka, banyak doktor kanan di sekolah pengajian mereka juga telah meletak jawatan walaupun mereka masih menguruskan pesakit.

Pegawai-pegawai berkata mereka mahu meningkatkan had tahunan pengambilan pelajar perubatan daripada 3,058 kepada 5,058 untuk menghasilkan lebih doktor bagi menangani populasi berusia lanjut negara yang meningkat dengan pesat. Doktor berhujah bahawa sekolah tidak mampu menangani peningkatan mendadak bilangan pelajar dan ini akan menjejaskan perkhidmatan perubatan negara pada masa hadapan. Tetapi pengkritik berkata doktor, salah satu daripada profesion bergaji tinggi di Korea Selatan, hanya bimbang bahawa bekalan doktor yang lebih akan menyebabkan pendapatan masa depan mereka menurun.

Kajian pendapat awam menunjukkan majoriti rakyat Korea Selatan menyokong dorongan kerajaan untuk menghasilkan lebih doktor. Tetapi pemerhati berkata ramai orang semakin jengkel dengan pertentangan berlarutan antara kerajaan dan doktor, yang boleh menjejaskan calon parti pemerintah minggu hadapan.

Dalam ucapan disiarkan seluruh negara, Presiden Yoon berkata penambahan 2,000 pelajar perubatan adalah peningkatan minimum yang diperlukan untuk menangani kekurangan doktor di kawasan luar bandar, tentera dan bidang yang penting tetapi bergaji rendah seperti pediatrik dan kecemasan. Yoon berkata nisbah doktor kepada pesakit Korea Selatan—2.1 doktor bagi setiap 1,000 orang—jauh lebih rendah daripada purata 3.7 di dunia maju.

“Meningkatkan bilangan doktor adalah projek negara yang tidak boleh lagi ditangguhkan,” kata Yoon.

Yoon mengancam untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap para pemogok, dengan berkata mereka mempunyai tanggungjawab untuk melindungi nyawa orang ramai selaras dengan undang-undang perubatan tempatan. Beliau juga berkata kerajaan masih terbuka untuk perbincangan jika doktor dapat mencapai cadangan bersatu yang menerangkan dengan jelas mengapa peningkatan 2,000 pelajar adalah terlalu besar.

“Saya tidak dapat bertoleransi terhadap cubaan untuk mencapai matlamat mereka dengan paksaan tanpa logik dan asas yang mencukupi,” kata Yoon. “Tindakan berkumpulan haram oleh sebahagian doktor telah menjadi ancaman serius kepada masyarakat kita.”

Yoon berkata pelan pengambilan pelajar baru tidak akan menyebabkan pendapatan doktor menurun, dengan merujuk pendapatan negara dan permintaan perkhidmatan perubatan yang dijangka meningkat dalam masyarakat berusia lanjut. Beliau berkata purata pendapatan doktor Korea Selatan adalah tertinggi di dunia maju.

Ucapan Yoon dijangka mendapat tindak balas marah daripada doktor, yang telah mengekalkan pendirian mereka hanya akan berbincang secara serius jika kerajaan menarik balik rancangan peningkatan pengambilan pelajar.

Mereka menafikan menentang rancangan itu kerana kebimbangan terhadap pendapatan masa depan.

Yoon berkata kerajaan sedang mengambil langkah pentadbiran terakhir untuk mengenakan tindakan ke atas para pemogok tetapi menambah beliau tidak mahu menghukum doktor muda. Ini membayangkan bahawa kerajaannya bersedia melandaikan langkah-langkah hukuman ke atas para pemogok jika mereka kembali bekerja dalam masa terdekat.

Yoon baru-baru ini mengarahkan pegawai-pegawai untuk menimbang “langkah fleksibel” bagi menyelesaikan pertikaian itu dan mencari perbincangan konstruktif dengan doktor atas permintaan ketua parti pemerintah Han Dong-hoon.

Para doktor magister yang mengadakan mogok mewakili sebahagian kecil daripada jumlah keseluruhan doktor di Korea Selatan—dianggarkan sebanyak 115,000 oleh Yoon dan 140,000 oleh persatuan doktor. Tetapi di sesetengah hospital utama, mereka menyumbang kira-kira 30% hingga 40% daripada jumlah doktor, membantu doktor berkelayakan dan ketua jabatan semasa pembedahan dan rawatan lain sambil menjalani latihan.

Doktor berkata rancangan pengambilan pelajar kerajaan tidak mempunyai langkah untuk menangani isu perubatan utama seperti bagaimana untuk meningkatkan bilangan doktor dalam bidang tertentu tetapi kurang popular. Mereka berkata pelajar baru yang diterima juga akan cuba bekerja di kawasan ibu negara dan bidang bergaji tinggi seperti pembedahan plastik dan dermatologi. Mereka berkata rancangan kerajaan juga mungkin menyebabkan doktor melakukan rawatan yang tidak perlu disebabkan persaingan yang meningkat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.