Presiden Chile Gabriel Boric pada Selasa menerima draf perlembagaan baru dan meminta referendum negara pada bulan depan supaya rakyat dapat memutuskan sama ada perlembagaan baru akan menggantikan perlembagaan zaman diktator negara itu.

Rakyat Chile, yang pada September tahun lalu menolak dengan jelas cadangan perlembagaan yang ditulis oleh konvensyen berhaluan kiri, akan memutuskan pada 17 Disember sama ada akan menerima dokumen baru yang kebanyakannya ditulis oleh ahli majlis konservatif.

“Masa penting mutlak untuk rakyat telah bermula, dan sekarang suara dan keputusan mereka yang benar-benar penting,” kata Boric semasa upacara rasmi di Kongres untuk menyerahkan dokumen itu secara rasmi dan menandatangani dekri yang memanggil untuk undian.

Selepas rakyat Chile menolak cadangan apa yang banyak dikarakterisasikan sebagai salah satu perlembagaan paling progresif di dunia, mereka kini perlu memutuskan sama ada untuk mengundi dokumen yang beberapa orang amaran pergi ke arah yang bertentangan.

Salah satu artikel paling kontroversi dalam dokumen perlembagaan yang dicadangkan menyatakan bahawa “undang-undang melindungi nyawa yang belum lahir,” dengan sedikit perubahan dalam perkataan daripada dokumen semasa yang beberapa orang telah memberi amaran boleh membuat abort menjadi haram sepenuhnya di negara Amerika Selatan itu. Undang-undang Chile sekarang membenarkan gangguan kehamilan untuk tiga sebab: rogol, jika janin tidak mampu terus hidup dan risiko nyawa ibu.

Artikel lain dalam dokumen yang dicadangkan yang telah menimbulkan kontroversi menyatakan banduan yang menghidap penyakit terminal dan tidak dianggap membahayakan masyarakat secara umum boleh diberikan tahanan rumah. Ahli-ahli pembangkang sayap kiri telah mengatakan langkah itu boleh berakhir dengan memberi manfaat kepada mereka yang telah disabitkan dengan jenayah terhadap kemanusiaan semasa diktator Gen. Augusto Pinochet (1973-1990).

Draf perlembagaan baru, yang menyatakan Chile adalah negara sosial dan demokratik yang “mempromosikan pembangunan progresif hak-hak sosial” melalui institusi negeri dan swasta, juga ditentang oleh banyak pemimpin tempatan yang mengatakan ia membatalkan cukai rumah yang merupakan tempat kediaman utama, sumber pendapatan negara yang penting yang dibayar oleh yang terkaya.

Kerajaan Boric telah bersumpah untuk kekal neutral dalam perdebatan mengenai teks baru yang dicadangkan walaupun beberapa sekutu pentadbirannya telah mengatakan mereka menentang dokumen baru itu.

Majlis Perlembagaan meluluskan draf yang dicadangkan, yang mempunyai 17 bab dan 216 artikel, dalam undian 33-17 pada hujung bulan lepas.

Boric memanggil rakyat Selasa untuk mempertimbangkan sama ada draf baru itu menangani isu dan cabaran utama negara dan “memutuskan sama ada ini adalah cadangan yang menyatukan kita.”

Boric berkata Selasa jika dokumen itu diterima, kerajaannya akan bekerja untuk pelaksanaannya dan jika ditolak, ia akan memberi tumpuan “terus bekerja dan memerintah untuk kesejahteraan rakyat.”

Kajian menunjukkan dokumen baru itu mempunyai sedikit peluang untuk diluluskan, walaupun sebanyak sepertiga penduduk kelihatan tidak pasti.

Jika perlembagaan baru ditolak, perlembagaan zaman Pinochet akan kekal berkuatkuasa.

Presiden Constitutional Council, Beatriz Hevia sayap kanan, menyerahkan dokumen itu kepada Boric Selasa dan menyatakan optimisme bahawa “kita boleh menutup bab perlembagaan” dan memulakan bekerja untuk membina “Chile yang lebih makmur dan bersatu” pada 18 Disember.

Rakyat Chile akan ke bilik undian sedikit lebih daripada setahun selepas 62% menolak cadangan perlembagaan yang menggambarkan Chile sebagai negara plurinasional, menubuhkan wilayah Orang Asli autonomi dan memberi keutamaan kepada alam sekitar dan kesamarataan jantina.