Conservatives Attend The Annual CPAC Event

(SeaPRwire) –   (SAO PAULO) — Mantan Presiden Brazil Jair Bolsonaro secara rasmi didakwa pada Selasa atas tuduhan memalsukan data pemvaksinannya sendiri terhadap COVID-19, menandakan pertuduhan pertama untuk pemimpin sayap kanan yang tertekan, dengan lebih banyak dakwaan yang mungkin akan datang.

Dakwaan polis persekutuan yang dikeluarkan oleh Mahkamah Agung mendakwa bahawa Bolsonaro dan 16 orang lain memasukkan maklumat palsu ke dalam pangkalan data kesihatan awam untuk menunjukkan bahawa bekas presiden itu, anak perempuannya berusia 12 tahun dan beberapa orang lain dalam lingkarannya telah menerima vaksin COVID-19.

Detektif polis Fábio Alvarez Shor, yang menandatangani dakwaan itu, berkata dalam laporannya bahawa Bolsonaro dan penasihatnya mengubah rekod vaksinasi mereka untuk “mengeluarkan sijil vaksinasi masing-masing dan menggunakannya untuk menipu sekatan kesihatan semasa.”

“Penyiasatan mendapati beberapa pemasukan palsu antara November 2021 dan Disember 2022, dan juga banyak tindakan menggunakan dokumen palsu,” tambah Shor.

Semasa pandemik, Bolsonaro adalah salah satu daripada beberapa pemimpin dunia yang mengkritik vaksin, secara terbuka melanggar sekatan kesihatan dan menggalakkan rakyat Brazil yang lain mengikut contohnya. Pentadbirannya mengabaikan beberapa tawaran daripada syarikat farmaseutikal Pfizer untuk menjual Brazil puluhan juta dos pada tahun 2020, dan beliau secara terbuka mengkritik langkah Gabenor Negeri Sao Paulo untuk membeli vaksin daripada syarikat China Sinovac ketika tiada dos lain tersedia.

Pejabat Peguam Negara Brazil akan memutuskan sama ada menggunakan dakwaan itu untuk mengemukakan tuduhan terhadap Bolsonaro di Mahkamah Agung. Kes ini berasal daripada beberapa siasatan yang menyasarkan Bolsonaro, yang memerintah antara 2019 dan 2022.

Peguam Bolsonaro Fábio Wajngarten memanggil dakwaan terhadap kliennya “absurd” dan berkata beliau tidak mempunyai akses kepadanya.

“Ketika beliau menjadi presiden, beliau sepenuhnya dibebaskan daripada menunjukkan sebarang jenis sijil dalam lawatannya. Ini adalah penganiayaan politik dan cubaan untuk membatalkan modal politik yang besar yang hanya bertambah,” kata Wajngarten.

Mantan presiden itu menafikan sebarang salah laku semasa soal siasat pada Mei 2023.

Polis menuduh Bolsonaro dan penasihatnya mengubah suai pangkalan data kementerian kesihatan secara ringkas sebelum Disember 2022, dua bulan selepas kekalahan pemilihan semula beliau kepada Luiz Inácio Lula da Silva.

Bolsonaro memerlukan sijil vaksinasi untuk memasuki AS, dan bulan-bulan pertama tempoh Lula.

Jika disabitkan atas tuduhan memalsukan data kesihatan, politikus berusia 68 tahun itu boleh menghabiskan masa penjara sehingga 12 tahun atau sesedikit dua tahun, menurut pakar undang-undang Zilan Costa. Hukuman penjara maksimum untuk tuduhan persatuan jenayah ialah empat tahun, katanya.

“Apa yang akan dibentangkan Bolsonaro dalam kes ini ialah sama ada beliau memasukkan data atau membenarkan orang lain berbuat demikian, atau tidak. Dan ini mudah: Sama ada anda mempunyai bukti atau tidak. Ia ialah satu kesalahan yang sangat serius dengan hukuman yang sangat berat bagi mereka yang disabitkan,” kata Costa kepada Agensi Berita Associated Press.

Shor juga berkata beliau menunggu maklumat daripada Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat “untuk menjelaskan sama ada mereka yang disiasat memang menggunakan sijil vaksinasi palsu semasa tiba dan tinggal di wilayah Amerika.”

Jika demikian, tuduhan lanjut mungkin akan dikenakan ke atas Bolsonaro, tulis Shor tanpa memberikan butiran di negara mana.

Bolsonaro masih mengekalkan kesetiaan yang kuat di kalangan pangkalannya, seperti yang ditunjukkan oleh limpahan sokongan bulan lepas, apabila kira-kira 185,000 orang memenuhi jalan raya utama Sao Paulo untuk mengecam apa yang – dan bekas presiden itu – gambarkan sebagai penganiayaan politik.

Mahkamah Pilihan Raya tertinggi Brazil sudah mengisytiharkan Bolsonaro tidak layak bertanding semula sehingga 2030, atas alasan beliau menyalahgunakan kuasanya semasa kempen 2022 dan melemparkan keraguan tidak berasas terhadap sistem undian elektronik negara.

Siasatan lain termasuk satu yang cuba menentukan sama ada Bolsonaro cuba menyeludup dua set permata berharga ke Brazil dan mencegah mereka dimasukkan ke dalam koleksi awam presiden. Satu lagi berkaitan dengan dakwaan terlibatnya dalam di ibu negara Brasilia, segera selepas Lula mengambil kuasa. Pemberontakan itu menyerupai rusuhan Capitol di Washington dua tahun sebelumnya. Beliau menafikan salah laku dalam kedua-dua kes.

Shor menulis bahawa dakwaan itu akan digabungkan dengan siasatan 8 Januari, yang sedang diawasi oleh Hakim Mahkamah Agung Alexandre de Moraes. Hakim itu memberi kelulusan untuk membuka semula dakwaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.