Shohei Ohtani (#17) of the Los Angeles Dodgers is seen during the exhibition game between Team Korea and Los Angeles Dodgers at Gocheok Sky Dome on March 18, 2024 in Seoul, South Korea.

(SeaPRwire) –   , pemain bintang bola sepak Jepun Los Angeles Dodgers, disukai ramai di seluruh dunia. Tetapi menjelang perlawanan pembukaan MLB di Seoul pada Rabu, dia menjadi sasaran ancaman bom yang kini telah ditolak oleh pihak berkuasa tempatan.

Agensi berita Korea Selatan melaporkan bahawa pada kira-kira pukul 6:08 pagi waktu tempatan, kira-kira 13 jam sebelum perlawanan bermula yang dijadualkan, seorang pekerja konsulat Korea Selatan di Vancouver melaporkan kepada polis bahawa beliau menerima e-mel bahasa Inggeris mengancam akan meletupkan bom semasa perlawanan untuk mencederakan Ohtani. Yonhap melaporkan bahawa pengirim mendakwa dirinya seorang peguam Jepun, dengan menambah bahawa polis percaya e-mel itu mungkin datang daripada pengguna dari Jepun yang juga menghantar e-mel ancaman serupa tahun lalu.

Walau bagaimanapun, pihak berkuasa mendapati ancaman itu tidak boleh dipercayai, melaporkan. Dan polis tempatan mendapati tiada bahan letupan di Gocheok Sky Dome Seoul, melaporkan, selepas mereka mengerahkan kira-kira 150 pegawai yang menggunakan anjing pengesan, pengesan sinar-X, dan alat lain untuk mengesan apa-apa yang mencurigakan.

“Keselamatan dan keselamatan peminat kami dan semua orang di padang bola tempat kami bermain sentiasa menjadi keutamaan kami,” kata kenyataan Liga kepada Times, dengan jurucakap mengesahkan bahawa perlawanan akan berjalan seperti yang dirancang. “Keselamatan MLB bekerja rapat dengan pihak berkuasa tempatan untuk memastikan persekitaran selamat bagi semua mereka yang hadir ke permainan kami. MLB, bersama-sama dengan Agensi Polis Metropolitan Seoul dan pihak berkuasa tempatan lain, akan terus memantau situasi dengan rapat dan mengambil langkah yang sewajarnya sepanjang acara.”

Polis tempatan berkata kira-kira 350 pegawai akan dikerahkan apabila perlawanan bermula, menurut AP.

MLB memulakan musimnya buat kali pertama di Seoul, dengan dua perlawanan pada 20 Mac dan 21 Mac antara Dodgers dan San Diego Padres. Puluhan ribu penonton dijangka hadir setiap malam untuk menonton Ohtani dan rakan sepasukannya dan lawan bermain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.