(SeaPRwire) –   PARIS — Menteri dalam negeri Perancis berkata pada hari Jumaat bahawa pihak berkuasa keselamatan telah berjaya menggagalkan rancangan untuk menyerang acara bola sepak semasa Sukan Olimpik Paris.

Gerald Darmanin berkata dalam kenyataan bahawa ahli Direktorat Jeneral Keselamatan Dalam Negeri menahan seorang lelaki berusia 18 tahun dari Chechnya pada 22 Mei atas syak wasangka berada di sebalik rancangan untuk menyerang acara bola sepak yang akan diadakan di bandar Saint-Etienne, di barat daya Lyon.

Menurut siasatan awal, lelaki itu sedang mempersiapkan satu serangan yang mensasarkan stadium Geoffroy-Guichard di bandar Saint-Etienne yang akan menjadi tuan rumah bagi beberapa perlawanan bola sepak semasa Sukan Musim Panas. Rancangan serangan itu adalah untuk mensasarkan penonton dan pasukan polis, kata kenyataan itu. Suspek mahu menyerang acara Olimpik “untuk mati dan menjadi martir,” menurut kenyataan itu.

Sukan Olimpik Paris akan berlangsung dari 26 Julai-11 Ogos. Perlawanan bola sepak akan berlangsung di bandar-bandar di seluruh Perancis sebelum perlawanan akhir di Stade de France di Paris.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.