Otoriti Brazil, bekerja sama dengan perisikan Israel, telah menyekat rancangan oleh Hezbollah untuk mengatur serangan ke atas orang Yahudi di negara Amerika Selatan itu, pegawai berkata Rabu.

Polis Persekutuan Brazil menahan dua orang disyaki dibiayai oleh kumpulan pengganas Hezbollah berasaskan Lebanon dan disokong Iran untuk melakukan serangan domestik dan merekrut warganegara Brazil, lapor Reuters.

“Polis Persekutuan sedang menjalankan siasatan berdasarkan hipotesis rangkaian pengganas yang cuba menetap di Brazil,” kata Menteri Keadilan Flavio Dino di satu acara di Rio de Janeiro.

LAPORAN TERKINI: ISRAEL BERPERANG DENGAN HAMAS

Dua suspek itu ditahan dalam tahanan polis di Sao Paulo, tetapi belum dikenal pasti. Satu ditangkap di Lapangan Terbang Antarabangsa Guarulhos Sao Paulo selepas baru sahaja tiba dari Lubnan, lapor Times of Israel.

Sasaran yang dirancang dilaporkan termasuk kesynagogan.

“Kami mengikuti dengan kebimbangan dan keprihatinan operasi Polis Persekutuan hari ini. Brazil tidak mempunyai sejarah keganasan dan kami berharap konflik di Timur Tengah tidak diimport ke sini,” kata Ricardo Berkiensztat, presiden eksekutif Persekutuan Yahudi Negeri Sao Paulo.

ISRAEL BUNUH PENGEMBANG SENJATA UTAMA HAMAS, KATA IDF

Pejabat Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berkata Hezbollah dan Iran “terus beroperasi di seluruh dunia untuk menjalankan serangan terhadap sasaran Israel, Yahudi dan Barat.”

“Mossad (agensi perisikan) beroperasi dan akan terus beroperasi dan menyekat cubaan sebegini dengan pelbagai kaedah di mana sahaja perlu,” kata pejabat itu.

Sejak serangan 7 Oktober ke atas komuniti Israel oleh Hamas, Hezbollah telah melibatkan pasukan Israel berhampiran sempadan Lubnan kerana kedua-dua pihak terus bertukar tembakan roket.

Hezbollah lama disyaki menargetkan orang Yahudi di luar negara, termasuk letupan pusat komuniti Yahudi AMIA Buenos Aires pada 1994 yang membunuh 85 orang. Kumpulan itu juga bertanggungjawab membunuh 241 anggota perkhidmatan Amerika Syarikat, kebanyakannya Marin, dalam letupan khemah tentera di Lapangan Terbang Antarabangsa Beirut pada 1983.