New York Attorney General Eric T. Schneiderman Announces Large Heroin Bust

(SeaPRwire) –   Pejabat penguatkuasaan undang-undang Amerika Syarikat telah merampas lebih daripada 115 juta pil yang mengandungi fentanil haram pada tahun 2023—satu peningkatan dramatik yang pakar-pakar mengatakan ia adalah “membimbangkan” dan menunjukkan keperluan untuk usaha kesihatan awam yang lebih besar untuk mencegah pengedaran pil-pil ini dan kemungkinan keracunan berlebihan.

Satu kajian baru yang diterbitkan Isnin minggu ini dalam mendapati bahawa bilangan pil perseorangan yang mengandungi fentanil yang dirampas oleh pihak penguatkuasaan undang-undang adalah 2,300 kali lebih besar pada tahun 2023 berbanding pada tahun 2017. Secara keseluruhannya, 115,562,603 pil yang mengandungi fentanil telah dirampas pada tahun 2023, manakala 49,657 telah dirampas pada tahun 2017. Kajian itu juga mendapati bahawa nisbah pil yang dirampas kepada jumlah keseluruhan fentanil haram yang dirampas lebih daripada empat kali ganda—pada tahun 2023, pil mewakili hampir separuh daripada rampasan fentanil haram, manakala ia mewakili hanya 10% pada tahun 2017.

“Ketersediaan fentanil haram terus meningkat di Amerika Syarikat, dan lonjakan pil yang mengandungi fentanil adalah amat membimbangkan,” kata Joseph J. Palamar, penulis utama kajian dan profesor pembantu di Sekolah Perubatan Grossman Universiti New York, dalam kenyataan media . “Usaha kesihatan awam diperlukan untuk membantu mencegah pil-pil ini daripada jatuh ke tangan remaja, dan untuk membantu mencegah keracunan di kalangan orang yang mengambil pil yang tanpa disangka-sangka mengandungi fentanil.”

Daripada hampir 107,000 kematian akibat keracunan dadah pada tahun 2021, lebih daripada 75% melibatkan opioid, menurut . Banyak pakar menyatakan bahawa fentanil, yang merupakan opioid sintetik yang kira-kira 50 kali lebih kuat daripada heroin, adalah punca utama. Hanya dua miligram dadah itu sudah cukup untuk menyebabkan kematian, menurut .

Kajian baru mendapati bahawa kebanyakan rampasan fentanil oleh pihak penguatkuasaan undang-undang berlaku di bahagian barat Amerika Syarikat, walaupun secara sejarah, rampasan oleh pihak penguatkuasaan undang-undang kurang biasa berlaku di bahagian negara itu. Para penyelidik berkata dalam kajian mereka bahawa ini menggarisbawahi kepentingan memantau bekalan fentanil di pelbagai rantau untuk meningkatkan tindak balas kesihatan awam.

Kajian itu dibiayai oleh Institut Kebangsaan mengenai Penyalahgunaan Dadah (NIDA) . Para penyelidik mengumpul data untuk kajian melalui program Kawasan Trafik Dadah Kekuatan Tinggi, satu program geran yang dikendalikan oleh Pejabat Dasar Dadaw Haram Kebangsaan yang bertujuan untuk mengurangkan pengedaran dan penyalahgunaan dadah.

Rampasan oleh pihak penguatkuasaan undang-undang boleh membantu menunjukkan ketersediaan dadah haram, walaupun ia mungkin tidak mencerminkan prevalens penggunaan dadah, menurut kenyataan media .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.