People Observe Annular Solar Eclipse From Mexico

(SeaPRwire) –   Tidak banyak fenomena alam yang boleh memanggil emosi yang sama seperti gerhana matahari. Di seluruh dunia, orang akan berkumpul untuk menyaksikan peristiwa langka ini, yang berlaku apabila bayangan bulan menghalang cahaya matahari, menyebabkan tempoh kegelapan sementara pada pertengahan hari. Di China kuno, gerhana dianggap sebagai tanda bahawa matahari sedang dimakan oleh naga, manakala di Amerika Selatan, rakyat Empayar Inca percaya ia menandakan kemarahan dewa matahari terhadap dunia.

Pada 8 April 2024, mereka di Kanada, Amerika Syarikat dan Mexico akan mempunyai peluang untuk melihat gerhana matahari penuh sendiri. TIME berbual dengan pelancong gerhana matahari berpengalaman untuk mendapatkan nasihat, supaya sesiapa yang merancang perjalanan untuk melihat gerhana matahari boleh mendapat manfaat maksimum daripada pengalaman itu.

Apa yang perlu dipertimbangkan sebelum anda mula perjalanan untuk melihat gerhana matahari

Perjalan ke laluan keseluruhan

Kebanyakan tempat di laluan gerhana hanya akan dapat mengalami gerhana matahari separa, di mana matahari tidak sepenuhnya diliputi oleh bulan. Ramai yang menganggap itu mungkin cukup, tetapi untuk benar-benar mengalami apa yang dirasai semasa gerhana matahari, anda perlu berpergian ke laluan keseluruhan, di mana matahari diliputi sepenuhnya oleh bulan. “Gerhana separa bukanlah gerhana. Ia benar-benar tidak hampir. Anda perlu berada di laluan keseluruhan untuk benar-benar mengalami pengalaman itu,” kata Paul Bryans, ahli sains projek di Pusat Kebangsaan untuk Atmosfera dan Sains Berkaitan, kepada TIME.

Untuk menyemak sama ada sesuatu lokasi berada di garis keseluruhan, anda boleh . Tempat-tempat dalam garis keseluruhan ditandakan dengan warna merah gelap.

Keadaan cuaca

Satu lagi perkara untuk dipertimbangkan ketika memilih di mana untuk bepergian bagi melihat gerhana matahari ialah keadaan cuaca di pelbagai tempat sepanjang garis keseluruhan. Anda mungkin tidak dapat menikmati pengalaman penuh jika cuaca berawan. Apabila awan menghalang matahari dan bulan, kesan gerhana akan kurang dramatik.

Satu cara untuk mengelakkan masalah ini ialah memilih tempat di sepanjang garis keseluruhan dengan peluang cuaca cerah yang tinggi. Bagi gerhana 2024, kebanyakan tempat dengan peluang cuaca cerah yang tertinggi dijangka berada di Mexico. Jika anda lebih suka kekal di Amerika Syarikat semasa gerhana, banyak tempat di Texas juga dijangka mempunyai keadaan cuaca yang baik. Secara amnya untuk gerhana 2024, semakin jauh ke selatan anda bergerak di sepanjang garis gerhana, peluang cuaca yang baik semakin meningkat. “Apabila anda sampai ke bahagian utara, anda mempunyai peluang yang jauh lebih tinggi untuk kecewa,” kata Brian McGee, pengasas , syarikat yang menganjurkan lawatan gerhana matahari, kepada TIME.

Tempah penginapan dan tiket awal

Setiap pakar yang ditemubual oleh TIME memberi amaran tentang betapa cepatnya penginapan dan tiket perjalanan terjual di tempat-tempat di mana gerhana akan berlaku. Anda boleh mengharapkan harga Airbnb dan hotel meningkat secara mendadak untuk tarikh-tarikh berhampiran atau semasa gerhana. Pengangkutan juga mungkin mengambil masa yang jauh lebih lama daripada biasa. Kematian lalu lintas disebabkan oleh pelancong beramai-ramai memasuki bandar untuk menyaksikan gerhana matahari mungkin akan memanjangkan masa perjalanan anda sehingga berjam-jam sehingga beberapa jam. Semasa gerhana 2017, kesesakan lalu lintas besar-besaran berlaku dan. Jalan raya hanya kembali normal beberapa jam selepas gerhana berakhir.

Jadi, pastikan anda tiba di destinasi beberapa jam sebelum gerhana bermula. “Ia akan menjadi gila pada hari gerhana. Jadi nasihat saya kepada orang ialah jika mereka akan berpergian, sama ada dengan kereta atau pesawat, lakukan awal. Jangan menangguhkan sehingga Isnin, 8 April,” kata John Gianforte, pengarah observatori Universiti New Hampshire, kepada TIME.

Apa yang perlu dipertimbangkan semasa perjalanan gerhana matahari anda

Lindungi mata anda

Semasa persediaan menjelang gerhana matahari, ramai yang suka mengamati matahari untuk menyaksikan bagaimana bulan secara beransur-ansur menutupinya. Walau bagaimanapun, jika anda mahu melihat tempoh gerhana separa, ia penting untuk menggunakan perlindungan mata yang betul. “Hakikat bahawa ia adalah gerhana tidak menjadikannya lebih selamat untuk melihat matahari, tetapi ia menyebabkan orang mahu melihat matahari,” kata Gianforte.

Cermin matahari biasa tidak memberi perlindungan yang cukup untuk mengamati gerhana, tetapi Persatuan Astronomi Amerika menyenaraikan pembekal perlindungan mata gerhana yang mematuhi piawaian keselamatan antarabangsa. Jika anda sudah memakai kacamata, pastikan penapis matahari diletakkan di luar kacamata anda. Begitu juga, jika anda mengamati gerhana separa melalui kamera, anda perlu memastikan terdapat di atas lensa kamera. Penapis ini direka untuk melindungi kamera dan mata anda daripada bahagian berbahaya sinaran matahari. Apa jua kanta yang anda gunakan untuk mengamati gerhana, “benda paling dekat dengan Matahari mesti menjadi penapis,” kata Gianforte.

Ketika keseluruhan, buka perlindungan mata

Satu kesalahan umum tentang gerhana matahari ialah anda perlu terus memakai kacamata perlindungan matahari pada sepanjang masa. Walau bagaimanapun, jika anda berada di laluan keseluruhan dan matahari diliputi sepenuhnya oleh bulan, anda boleh langsung melihat gerhana tanpa perlindungan mata. Veteran gerhana yang ditemubual oleh TIME sangat mengesyorkan untuk menanggalkan perlindungan mata dan kamera semasa tempoh keseluruhan untuk benar-benar menikmati pengalaman itu. “Setelah berlaku keseluruhan, anda mutlak perlu menanggalkan kacamata dan langsung melihat matahari,” kata Bryans. “Jika tidak, anda akan melepas banyak bahagian paling menarik.”

Walau bagaimanapun, penting diingat bahawa untuk gerhana 2024, tempoh keseluruhan akan berlangsung selama maksimum empat setengah minit . Pastikan memeriksa masa tepat keseluruhan di tempat anda menyaksikan gerhana, dan serta-merta gunakan penapis matahari semula sebelum tempoh keseluruhan berakhir.

Amati persekitaran anda

Salah satu perkara paling menarik untuk diperhatikan semasa gerhana ialah bukan sahaja gerhana itu sendiri, tetapi juga bagaimana persekitaran anda berubah. Semasa tempoh keseluruhan, anda akan dapat merasakan suhu menurun kira-kira 10°F. Haiwan seperti burung, kucing dan anjing juga akan bingung dengan matahari tiba-tiba hilang pada pertengahan hari. Anda mungkin juga dapat melihat beberapa bintang dan planet yang lebih terang apabila melihat ke langit selepas matahari ditutupi.

Apa yang perlu dipertimbangkan selepas perjalanan gerhana matahari anda

Catat pengalaman anda

Selepas gerhana, anda mungkin mahu mencatat fikiran dan perasaan anda untuk membantu mengingati pengalaman dan menghargai keindahan apa yang baru sahaja anda saksikan. Melihat gerhana kadang-kadang boleh menyebabkan orang rasa tertekan dengan emosi, dan mencatat boleh menjadi cara yang baik untuk memproses perasaan itu. “Ini adalah salah satu peristiwa alam semula jadi paling menimbulkan emosi yang boleh dilihat,” kata Gianforte. “Ia seperti jika anda pergi ke Grand Canyon atau Gunung Everest… ia sukar untuk dijelaskan. Setiap orang sekali dalam hidup mereka, sekurang-kurangnya, harus melihat gerhana matahari penuh.”

Tunggu sehingga hari selepas untuk pulang, jika boleh

Begitu juga, anda boleh mengharapkan kesesakan lalu lintas yang sama ketika pulang. Adalah baik untuk tinggal selama sehari lagi kerana ia boleh membantu anda mengelak kesesakan di jalan raya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.