Security personnel stand guard at a road block during a nationwide strike called by farmers, along the Ghazipur New Delhi-Uttar Pradesh state border on Feb. 13, 2024.

(SeaPRwire) –   NEW DELHI — Polis India pada Selasa menggunakan gas pemedih mata dan menahan sesetengah petani yang bertembung dengan mereka dan cuba memecahkan halangan menghalang jalan mereka ke New Delhi untuk menuntut harga tanaman yang dijamin bagi semua hasil tanaman. Perhimpunan itu datang lebih daripada dua tahun selepas Perdana Menteri Narendra Modi menarik balik undang-undang pertanian kontroversi yang telah memicu protes awal, di mana puluhan ribu petani berkemah di luar ibu negara melalui musim sejuk yang sukar dan gelombang COVID-19 yang merosakkan.

Polis mengeluarkan silinder gas pemedih mata kepada petani yang menunjuk perasaan dari sebuah drone di salah satu titik sempadan di negeri Haryana utara yang membawa ke New Delhi, di mana puluhan ribu petani menuju ke sana dengan trak dan lori.

Polis telah menyegel beberapa titik masuk ke ibu negara dengan halangan bekas logam raksasa, dawai berduri, duri dan blok simen. Kerajaan telah melarang perhimpunan besar-besaran di ibu negara dan menggantung perkhidmatan internet di beberapa daerah berjiran Haryana untuk mencegah komunikasi di kalangan penunjuk perasaan.

Perhimpunan itu datang lebih daripada dua tahun selepas Perdana Menteri Narendra Modi menarik balik undang-undang pertanian kontroversi yang telah memicu protes awal, di mana puluhan ribu petani berkemah di luar ibu negara melalui musim sejuk yang sukar dan gelombang COVID-19 yang merosakkan.

Petani-petani, yang memulakan perarakan mereka di negeri Haryana dan Punjab utara, meminta harga sokongan minimum yang dijamin untuk semua hasil pertanian. Kerajaan melindungi pengeluar pertanian daripada sebarang penurunan mendadak harga pertanian dengan mengumumkan harga minimum untuk membeli beberapa tanaman penting pada permulaan musim menanam, dengan mengambil kira kos pengeluaran.

Petani juga menekan kerajaan untuk memenuhi janji untuk memperduakan pendapatan mereka.

Penarikan undang-undang pertanian pada November 2021 dilihat sebagai . Kerajaan ketika itu berkata ia akan menubuhkan panel petani dan pegawai kerajaan untuk mencari cara menjamin harga sokongan untuk semua hasil pertanian. Beberapa perjumpaan sejak itu tidak membuahkan sebarang kemajuan.

Perarakan itu datang hanya beberapa bulan sebelum pilihan raya negara di mana Modi dijangka secara meluas memenangi penggal ketiga.

Protes itu boleh menimbulkan cabaran yang signifikan bagi Modi dan Parti Janata Bharatya yang memerintah kerana petani membentuk blok undian paling berpengaruh di India dan para politikus selama ini dianggap tidak bijak untuk menyinggung mereka. Taruhan adalah tinggi di Harayana dan Punjab, di mana petani membentuk penduduk berpengaruh, kerana dua negeri itu menghantar 23 ahli parlimen ke Dewan Rakyat India yang lebih rendah.

“Kami tidak mahu memecahkan sebarang halangan. Kami mahu penyelesaian isu-isu kami melalui perbincangan. Tetapi jika mereka (kerajaan) tidak berbuat apa-apa, maka apakah yang akan kami lakukan? Ia adalah kemestian kami,” kata Sarwan Singh Pandher, pemimpin salah satu kumpulan petani, kepada wartawan Selasa.

Pandher berkata perbualan antara pemimpin petani dan menteri kerajaan pada Isnin gagal menghasilkan sebarang kata sepakat mengenai tuntutan utama mereka dan kerajaan enggan membuat keputusan.

Beberapa kesatuan petani dan perdagangan juga mengumumkan mogok luar bandar seluruh negara pada Jumaat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.