(SeaPRwire) –   NEW YORK — Perayaan LGBTQ+ Pride yang berlangsung selama sebulan mencapai puncaknya yang meriah pada hari Ahad, membawa para peserta yang penuh warna-warni ke jalan-jalan untuk perarakan utama di New York, Chicago, San Francisco dan di seluruh dunia.

Pesta yang pelbagai akan berfungsi sebagai kedua-dua pesta yang gembira dan protes politik, kerana para peserta mengiktiraf pencapaian komuniti sambil juga memberi perhatian kepada undang-undang anti-LGBTQ+ baru-baru ini, seperti larangan penjagaan kesihatan transgender, yang diluluskan oleh negeri-negeri yang diketuai oleh Republikan.

Tahun ini, ketegangan mengenai perang Israel-Hamas di Gaza juga meresap ke dalam perayaan, mendedahkan perpecahan dalam komuniti yang sering selaras dalam isu politik.

Sudah pada bulan ini, aktivis pro-Palestin telah mengganggu perarakan kebanggaan yang diadakan di Boston, Denver, dan Philadelphia. Beberapa kumpulan yang menyertai perarakan hari Ahad berkata mereka akan berusaha untuk memusatkan perhatian kepada mangsa perang di Gaza, mendorong penolakan daripada penyokong Israel.

“Ia pastinya kehadiran yang lebih aktif tahun ini dari segi protes di acara Pride,” kata Sandra Pérez, pengarah eksekutif NYC Pride. “Tetapi kita dilahirkan dari protes.”

Perarakan kebanggaan pertama diadakan di Bandaraya New York pada tahun 1970 untuk memperingati ulang tahun pertama peristiwa Stonewall Inn, rusuhan yang bermula dengan serbuan polis di sebuah bar gay di Manhattan.

Selain daripada NYC Pride March, yang terbesar di negara ini, bandar ini juga akan menjadi tuan rumah pada hari Ahad untuk Queer Liberation March, acara yang berpusatkan aktivisme yang dilancarkan lima tahun yang lalu di tengah-tengah kebimbangan bahawa perarakan yang lebih arus perdana telah menjadi terlalu korporat.

Salah satu perayaan Pride terbesar di dunia juga akan bermula pada hari Ahad di San Francisco. Perarakan tambahan dijadualkan di Chicago, Minneapolis, dan Seattle.

Di atas kebimbangan mengenai protes, agensi persekutuan telah memberi amaran bahawa organisasi pengganas asing dan penyokong mereka boleh menyasarkan perarakan dan tempat berdekatan. Kehadiran keselamatan yang ketat dijangka berlaku di semua acara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.