Sebuah pesawat pejuang China Shenyang J-11 terbang dalam jarak yang sangat dekat dengan pesawat pembom AS, mencetuskan kemarahan pegawai tentera.

Pesawat pejuang China tersebut dengan cepat mendekati pesawat pembom B-52 AS pada hari Selasa di Laut China Selatan dan terbang dalam jarak 10 kaki dari kontak, tentera AS berkata pada Khamis.

Pesawat itu mengganggu B-52 secara singkat, terbang rapat pada “kelajuan berlebihan tidak dikawal, terbang di bawah, di hadapan, dan dalam jarak 10 kaki dari B-52, meletakkan kedua-dua kapal terbang dalam bahaya perlanggaran,” menurut Pemerintah Wilayah Pasifik AS.

Pegawai tentera AS berkata mereka “bimbang” dengan tingkah laku juruterbang China, mendakwa sejarah China baru-baru ini melakukan siri stunts sebegini meletakkan keamanan di rantau ini dalam risiko.

“Kami bimbang juruterbang ini tidak menyedari betapa dekatnya dia untuk menyebabkan perlanggaran,” kata seorang pegawai tentera kepada media.

Ruang udara di Laut China Selatan bernilai strategik, dan China telah cuba untuk menuntut kawalan ke atas rantau ini ketika AS dan sekutunya menjalankan latihan.

Parti Komunis China memberi maklum balas kepada pertemuan itu dengan kemarahan, menuduh AS provokasi melalui kehadiran tentera berlebihan.

“Kapal terbang tentera AS telah bepergian beribu-ribu batu untuk datang ke pintu China untuk mempamerkan otot,” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri Mao Ning.

Beliau menambah, “Itulah sumber risiko keselamatan maritim dan udara, dan tidak menyumbang kepada keamanan dan kestabilan serantau.”

Kedua-dua AS dan China enggan menarik diri dari insiden itu, mengeluarkan kenyataan serupa mengumumkan niat untuk terus menjalankan operasi seperti biasa.

“AS akan terus terbang, berlayar dan beroperasi – dengan selamat dan bertanggungjawab – di mana undang-undang antarabangsa membenarkan,” kata tentera AS.

“China akan terus mengambil tindakan tegas untuk mengekalkan kedaulatan, keselamatan dan integriti wilayahnya,” kata Mao.