Seorang petugas kesihatan sedang menjaga pesakit di sebuah pusat rawatan kolera di sebuah hospital di Lusaka, Zambia, 5 Januari, 2024.

(SeaPRwire) –   Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Afrika, badan penasihat kesihatan utama benua itu, telah mengaitkan wabak kolera yang paling teruk dalam tempoh tiga tahun kepada perubahan cuaca buruk yang meningkatkan risiko penyakit ini lebih cepat berbanding di seluruh dunia.

Banjir di Republik Demokratik Congo — serta di sebahagian besar Afrika Selatan — menjejaskan sistem kesihatan yang sudah pun rapuh, mengehadkan capaian kepada air bersih dan sanitasi serta memaksa orang ramai meninggalkan rumah mereka.

“Kolera di Afrika merupakan satu isu perubahan iklim,” kata, Ketua Pengarah Africa CDC yang berpusat di Addis Ababa.

Wabak kolera telah melanda lebih dari dozen negara di rantau tersebut sepanjang tahun lalu, menyebabkan ratusan kematian dari kawasan luar bandar Zambia hingga ke pinggiran ibu negara Afrika Selatan, negara yang paling maju di benua ini.

Peningkatan kes berlaku walaupun Afrika adalah rantau yang paling kurang bertanggungjawab terhadap perubahan iklim, tetapi merupakan salah satu negara yang paling teruk dilanda cuaca buruk akibat dunia yang semakin panas.

Walaupun kebanyakan orang boleh dirawat dengan jayanya untuk penyakit bawaan air yang menyebabkan dehidrasi teruk akibat muntah dan cirit-birit, melalui pemberian segera larutan rehidrasi oral, ia adalah lebih sukar di kalangan komuniti yang mempunyai imuniti sedia ada yang rendah disebabkan oleh kadar vaksinasi yang rendah dan kesihatan umum yang lemah.

Kekurangan vaksin kolera ketika ini juga menghalang usaha untuk membendung wabak penyakit bakteria itu. Di peringkat global, terdapat 15 hingga 18 juta dos yang disediakan, walaupun Afrika memerlukan sebanyak 80 juta, kata Kaseya.

“Apabila anda kekurangan vaksin, apabila anda kekurangan banyak ubat, itulah yang menjadikan keadaan lebih buruk,” katanya.

Zambia telah memperoleh 1.7 juta dos tetapi memerlukan 3.2 juta, katanya. Zimbabwe memerlukan 3.2 juta dos, tetapi hanya memperoleh 800,000 dos dan Congo mempunyai keadaan yang lebih buruk kerana memerlukan 5 juta dos, tetapi tidak mempunyai satu pun. Gavi, pertubuhan vaksin antarabangsa, sedang berusaha untuk memperoleh dos, kata Kaseya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.