Israel-Hamas Conflict Reaches Six-Month Mark

(SeaPRwire) –   Pada 7 Oktober, militan Hamas dari Gaza, membunuh , kebanyakannya orang awam, dan mengambil lebih daripada 250 tebusan, menyulut perang yang memusnahkan.

Dalam tempoh enam bulan sejak itu, Israel menangani dengan menyerang dan meletupkan Gaza, membunuh lebih daripada , kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, . Serangan dan kawalan Israel terhadap bantuan kemanusiaan ke wilayah itu kini, , mendorong ke tahap kelaparan.

Krisis itu telah mencetuskan protes dan cabaran undang-undang—termasuk di mahkamah tertinggi PBB pada Januari Israel melakukan tindakan genosid. Israel kuat menafikan dakwaan itu.

Rakan-rakan Israel meningkatkan kritikan dan tekanan mereka terhadap negara itu untuk melindungi orang awam, terutamanya selepas tentera Israel menembakkan peluru berpandu yang —enam warganegara asing—bekerja dengan NGO World Central Kitchen pada 2 April dalam apa yang tentera panggil “kesilapan yang teruk.”

Selepas kematian itu, Presiden Joe Biden memberi Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu untuk mengambil tindakan segera untuk melindungi orang awam dan membenarkan bantuan makanan memasuki Gaza atau Amerika Syarikat akan mengubah sokongan kempen tentera (bantuan tentera berjuta-juta dolar setahun). Israel laluan bantuan baru memasuki Gaza.

Di dalam negara, Netanyahuprotes memanggil untuk persetujuan tebusan daripada keluarga 134 tebusan yang tinggal, 34 dipercayai mati, dengan sesetengah menyertai penunjuk perasaan anti-kerajaan untuk menekan beliau meletak jawatan.

Pemimpin Israel dan jurucakapnya telah berkata mereka dan menewaskan Hamas. Israel dan Hamas dilaporkan terlibat dalam perbincangan mengenai persetujuan melalui pengantara.

Kini perang itu mencapai tanda enam bulan pada 7 April, ini apa yang dikatakan oleh pemimpin dunia.

Perdana Menteri United Kingdom Rishi Sunak

Pemimpin British memanggil 7 Oktober “serangan paling mengerikan dalam sejarah Israel, kehilangan nyawa Yahudi terburuk sejak Perang Dunia Kedua.” Sunak berkata luka Israel masih belum sembuh dan kesan ke atas awam Gaza terus bertambah, dengan kerugian nyawa “pada skala yang mengerikan.”

“Kami terus berdiri bersama hak Israel untuk menewaskan ancaman daripada pengganas Hamas dan mempertahankan keselamatan mereka. Tetapi seluruh United Kingdom terkejut dengan pertumpahan darah, dan terkejut dengan pembunuhan wira-wira British yang membawa makanan kepada mereka yang memerlukan,” kata Sunak, dibunuh dalam serangan World Central Kitchen.

“Konflik mengerikan ini mesti berakhir. Tebusan mesti dibebaskan. Bantuan—yang kami telah menggunakan setiap sinew untuk menghantar melalui darat, udara dan laut—mesti dibanjiri,” Sunak terus. “Kanak-kanak Gaza memerlukan penangguhan kemanusiaan segera, membawa kepada gencatan senjata berterusan. Itulah cara terpantas untuk mendapatkan tebusan keluar dan bantuan masuk, dan untuk menghentikan pertarungan dan kehilangan nyawa. Untuk kebaikan kedua-dua orang Israel dan Palestin—yang semuanya layak untuk hidup dalam damai, kemuliaan dan keselamatan—itu adalah apa yang kami akan terus bekerja untuk capai.”

Menteri Luar Negeri Jerman Annalena Baerbock

Baerbock berkata dalam satu , dahulu Twitter, bahawa enam bulan yang lalu adalah “hari gelap” apabila Hamas menyerang Israel, membunuh dan menculik tebusan, “dari kebencian.” Beliau bersumpah “tidak akan melemah dalam usaha kami untuk membawa mereka semua pulang kepada orang tersayang mereka di Israel.”

Kenyataan itu ditamatkan dengan, “Hamas telah membawa perang dan penderitaan tanpa penghujung ke atas orang Israel dan Palestin dengan keganasannya. Ia mesti menghentikan penderitaan ini, membebaskan tebusan segera, dan meletakkan senjata mereka.”

Kementerian Luar Negeri dan Urusan Pelarian Jordan

Kementerian Luar Negeri Jordan, yang boleh diterjemahkan ke bahasa Inggeris oleh pihak media sosial, pada Ahad. Kenyataan itu menyatakan bahawa dua menterinya yang memberi tumpuan kepada hal ehwal Palestin bertemu untuk membincangkan “menekankan keperluan” untuk menghentikan peperangan Israel di Gaza “dan keperluan pematuhan Israel kepada peraturan undang-undang antarabangsa dan undang-undang kemanusiaan antarabangsa: Bantuan kemanusiaan antarabangsa, memastikan perlindungan awam, dan membenarkan masuknya bantuan kemanusiaan mencukupi dan mampan ke semua bahagian sektor.”

Menteri Luar Negeri United Kingdom David Cameron

Cameron mengeluarkan kenyataan pada Ahad mendesak Hamas melepaskan tebusan, termasuk dua warganegara British—”semua mereka, sekarang.”

Dalam satu rencana pendapat , Cameron menulis bahawa “Israel berhak mempertahankan diri yang seharusnya kami sokong. Tentu saja sokongan kami tidak bersyarat: kami mengharapkan demokrasi yang hebat dan berjaya itu mematuhi undang-undang kemanusiaan antarabangsa, walaupun ditantang dengan cara ini.” Beliau menekankan keperluan bagi Israel untuk memudahkan lebih bantuan kemanusiaan memasuki Gaza dan mengadvokasi gencatan senjata sementara.

“Saya sangat ingin konflik ini berakhir, dan bagi rakyat Israel dan rakyat Gaza untuk dapat hidup dengan aman dan selamat. Kami semua mesti terus bekerja untuk mencapai matlamat itu, tetapi saya percaya bahawa gagal menyediakan untuk konflik berterusan akan membawa lebih penderitaan dan kehilangan nyawa yang dapat dielakkan. United Kingdom bersedia memainkan peranan,” katanya.

Timbalan Perdana Menteri United Kingdom Oliver Dowden

Dowden pada Ahad bahawa “tentu saja Israel telah membuat kesilapan, dan telah membuat kesilapan besar, dan kami seharusnya mempertanggungjawabkan mereka untuk itu, tetapi kami memegang mereka kepada piawaian yang sangat tinggi,” apabila diminta tentang usaha untuk menekan United Kingdom menggantung jualan senjata kepada Israel.

Setiausaha Agung PBB

Pemimpin PBB pada 5 April mengakui ulang tahun keenam serangan: “Saya berkabung bersama orang Israel untuk 1,200 orang, termasuk banyak wanita dan kanak-kanak, dibunuh dengan kejam.”

Dalam satu mesej video pada Ahad, pemimpin PBB Guterres berkata 7 Oktober “adalah hari kesakitan bagi Israel dan dunia. Tiada apa yang boleh membenarkan keganasan yang dilepaskan oleh Hamas. Saya sekali lagi mengutuk penggunaan keganasan seksual, penyiksaan dan penculikan awam, dan memanggil pembebasan tanpa syarat semua tebusan.”

Guterres juga terus dan pada 5 April bahawa “tiada apa yang boleh membenarkan hukuman kolektif terhadap rakyat Palestin.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.