Pertempuran semakin memuncak pada hari Rabu di kem pelarian Palestin terbesar di Lubnan, meninggalkan sekurang-kurangnya lima orang terbunuh dan lebih dari sedozen cedera, media negara Lubnan dan pejabat keselamatan berkata. Berpuluh-puluh orang awam telah dipaksa melarikan diri ke kawasan yang lebih selamat.

Kematian terbaru membawa jumlah orang terbunuh sejak pertempuran meletus lagi di Ein el-Hilweh kem berhampiran bandar pelabuhan selatan Sidon pada 7 September kepada 11 orang, walaupun beberapa perjanjian gencatan senjata.

Peluru nyasar mengenai kawasan perumahan di luar kem, termasuk beberapa yang melanda enjin bomba ketika pemadam kebakaran sedang berjuang untuk memadamkan kebakaran berhampiran pos tentera, Agensi Berita Kebangsaan berkata. Kebakaran itu tidak berkaitan dengan pertempuran kem.

Pertempuran itu meletus minggu lalu selepas hampir sebulan tenang di Ein el-Hilweh antara kumpulan Fatah Presiden Palestin Mahmoud Abbas dan ahli faksi Islam militan.

Fatah dan faksi sekutu lain bercadang untuk menumpaskan suspek yang dituduh membunuh seorang pegawai tentera kanan Fatah di kem pada akhir Julai.

NNA melaporkan bahawa antara lima terbunuh pada hari Rabu adalah tiga ahli Fatah. Ia berkata 15 orang juga cedera dalam pertempuran itu.

Seorang pegawai kanan kumpulan militan Hamas, Moussa Abu Marzouk, tiba di Beirut pada hari Selasa untuk mendesak pengakhiran pertempuran tanpa kejayaan.

Ein el-Hilweh adalah rumah kepada sekitar 55,000 orang menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, dan terkenal dengan ketidakpatuhan undang-undang dan keganasannya.

Lubnan adalah rumah kepada puluhan ribu pelarian Palestin dan keturunan mereka. Ramai tinggal di 12 kem pelarian yang tersebar di negara Mediterranean yang kecil itu. Ein el-Hilweh ditubuhkan pada 1948 untuk menempatkan rakyat Palestin yang diusir apabila Israel ditubuhkan.