US-POLITICS-JUSTICE-TRUMP

(SeaPRwire) –   Donald Trump dijadualkan akan muncul di mahkamah bandaraya Manhattan pada Isnin untuk permulaan sejarah perbicaraan jenayah pertamanya.

Kes ini melibatkan tuduhan beliau memalsukan rekod perniagaan untuk menutup bayaran senyap berjumlah $130,000 kepada bintang filem lucah Stormy Daniels sebelum pilihan raya 2016. Perbicaraan ini akan menandakan kali pertama dalam sejarah bekas Presiden didakwa secara jenayah di mahkamah, dan boleh mengambil Trump jauh dari gelanggang kempen selama lebih sebulan kerana beliau bertanding semula untuk kembali ke Rumah Putih.

Trump menghadapi 34 tuduhan jenayah dalam kes yang dibawa oleh Peguam Daerah Manhattan Alvin Bragg, yang menuduh Trump mengubahsuai rekod kewangan syarikatnya dan merancang skema untuk mempengaruhi pilihan raya presiden 2016. Trump menafikan sebarang salah laku dan menuduh Bragg melaksanakan buru memburu yang didorong politik terhadapnya.

Ini adalah kes pertama daripada untuk pergi ke perbicaraan—dan mungkin satu-satunya yang akan selesai sebelum pilihan raya November. Perbicaraan dijangka berlangsung selama enam minggu, bermula dengan pemilihan jury pada Isnin. Calon juror akan ditanya sama ada mereka pernah menghadiri salah satu rali Trump, sama ada mereka menyertai kumpulan seperti Proud Boys atau Antifa, atau sama ada mereka menawarkan sukarelawan dengan entiti politik yang berkaitan dengan bekas Presiden, mengikut hakim memberikan peguam.

Berikut adalah apa yang perlu diketahui tentang perbicaraan bayaran senyap Trump.

Apakah persoalan undang-undangnya?

Penuntut akan cuba membuktikan bahawa Trump bersalah mengekalkan rekod perniagaan palsu dengan niat untuk menyembunyikan bayaran senyap berjumlah $130,000 kepada Stormy Daniels, pelakon filem lucah yang mendakwa mempunyai pertemuan seksual dengannya pada tahun 2006. Bayaran didakwa dibuat untuk mengekalkan Daniels daripada berbual secara terbuka tentang hubungan sulit itu pada minggu-minggu terakhir kempen presiden 2016 Trump.

Jika disabitkan kesalahan, Trump boleh menghadapi sehingga empat tahun penjara untuk setiap daripada 34 tuduhan terhadapnya. Walaupun membayar wang senyap tidak selalu menyalahi undang-undang, penuntut mendakwa bahawa Trump membayar balik peguamnya ketika itu, Michael Cohen, dalam beberapa pembayaran ansuran yang diproses oleh perniagaannya, yang penuntut kata telah disalah gunakan sebagai perbelanjaan undang-undang korporat secara curang melanggar undang-undang New York.

Di bawah undang-undang New York, memalsukan rekod perniagaan biasanya merupakan kesalahan ringan tetapi ia boleh menjadi kesalahan berat apabila terdapat “niat untuk menipu” yang termasuk niat untuk “melakukan jenayah lain atau membantu atau menyembunyikan” jenayah lain. Bragg telah berkata bahawa skema pembayaran yang dakwaan itu bertujuan untuk menyembunyikan pelanggaran undang-undang pilihan raya New York, yang membuat ia menjadi kesalahan untuk bersekongkol untuk mempromosikan calon secara haram. Beliau juga berkata bayaran $130,000 melebihi had sumbangan kempen persekutuan dan melanggar undang-undang cukai negeri.

Tuduhan yang dihadapi Trump semuanya dianggap kesalahan jenayah kelas E di New York, tahap tuduhan jenayah terendah di negeri itu. Penuntut perlu menunjukkan bahawa Trump tidak sahaja memalsukan atau menyebabkan rekod perniagaan dimasukkan dengan palsu, tetapi beliau berbuat demikian untuk menyembunyikan jenayah lain.

Adakah perbicaraan akan disiarkan?

Perbicaraan dijangka tidak akan disiarkan kerana negeri New York adalah salah satu daripada tiga bidang kuasa yang tidak membenarkan liputan audio-visual prosiding mahkamah. Hakim persekutuan kadang-kadang membuat pengecualian kepada peraturan yang lama melarang kamera dari mahkamah mereka, tetapi hakim yang mengetuai kes bayaran senyap ini telah menolak permintaan media terdahulu untuk akses yang lebih besar dan kelihatan tidak mungkin menukar arahannya.

Gambar Trump di mahkamah bagaimanapun mungkin dibenarkan. Apabila di Manhattan pada bulan April lalu, Hakim Juan Merchan membenarkan jurugambar merakam imej statik sebelum pendakwaan tetapi menetapkan bahawa mereka perlu meninggalkan mahkamah sebaik sahaja pendakwaan bermula. Beliau juga meluluskan kamera TV di lorong-lorong mahkamah bandaraya Manhattan, tetapi berkata pemberita tidak dibenarkan membawa peranti rakaman elektronik ke mahkamah atau bilik tambahan, dengan mendakwa kamera boleh mengganggu “martabat dan kehormatan mahkamah” dan meletakkan keselamatan mereka yang terlibat dalam risiko.

Adakah Trump perlu hadir setiap hari?

Di bawah undang-undang negeri New York, Trump dikehendaki menghadiri seluruh perbicaraan jenayahnya secara peribadi, yang boleh menghadkan keupayaannya untuk bepergian di luar negeri ketika berkempen untuk Presiden. Perbicaraan dijangka berlangsung selama enam minggu, bergantung pada berapa lama pemilihan jury mengambil dan sama ada hakim memilih prosiding separuh hari atau cuti untuk menghadiri kes-kes lain.

Tetapi Trump mungkin menerima sedikit kelembutan daripada hakim. Pada hari yang sama beliau dijadualkan muncul di mahkamah untuk permulaan perbicaraan, Trump juga dijadualkan akan disoal siasat dalam salah satu saman sivil yang timbul daripada penggabungan dengan syarikat kosong yang dipanggil. Hakim Merchan boleh membenarkan Trump melepasi sebahagian daripada perbicaraan bayaran senyap untuk hadir kepada soal siasat.

Pada masa lalu, Trump memilih untuk hadir ke beberapa prosiding mahkamah yang tidak diperlukannya, sering mengadakan persidangan akhbar dengan pemberita di luar mahkamah. Beliau telah menggunakan penampilan itu untuk memperkuatkan kedua-dua mesej kempennya dan dakwaannya bahawa semua tuduhan yang dihadapinya adalah bermotifkan politik.

Siapakah saksi-saksi?

Daniels dan Cohen dijangka akan menjadi saksi untuk pendakwaan, dengan pejabat Bragg berharap Cohen boleh mengaitkan Trump secara langsung kepada rekod perniagaan palsu.

Saksi lain mungkin termasuk Karen McDougal—bekas model Playboy yang menerima bayaran sebanyak $150,000 dari National Enquirer untuk hak cerita tentang hubungan sulit didakwa dengannya dengan Trump—dan ahli-ahli dalaman Trump, termasuk pembantunya yang lama Rhona Graff, pengarah pejabat Ovalnya yang dahulu Madeleine Westerhout, dan bekas pegawai kempen dan Rumah Putih Hope Hicks.

Peguam Trump dijangka akan cuba menggoyahkan keterangan Cohen dengan mengingatkan bahawa beliau pada tahun 2018—termasuk untuk peranannya dalam pembayaran senyap—dan bahawa beliau dan Trump telah berselisih bertahun-tahun lalu.

Tidak jelas sama ada Trump akan memberi keterangan dalam pembelaannya sendiri, atau jika peguamnya akan memanggil saksi-saksi.

Apa yang berlaku jika Trump didapati bersalah?

Jika Trump didapati bersalah, beliau boleh menghadapi hukuman sehingga empat tahun penjara New York untuk setiap tuduhan—maksimum 136 tahun. Dan kerana memalsukan rekod perniagaan adalah jenayah negeri, hanya gabenor New York—Kathy Hochul, seorang Demokrat—boleh memberikan pengampunan kepadanya.

Tetapi mengambil kira umur Trump, 77 tahun, tiada rekod jenayah terdahulu, fakta bahawa beliau adalah bekas Presiden pertama pernah diuji secara jenayah, dan bahawa beliau mungkin akan menjadi Presiden sekali lagi, pakar undang-undang berkata tiada jaminan bahawa pengakuan bersalah akan mengakibatkan hukuman penjara. Hakim tidak perlu menjatuhkan hukuman penjara kepada Trump jika beliau didapati bersalah oleh jury; kebanyakan pesalah pertama dalam kes-kes bukan keganasan biasanya dihukum dengan perintah pemantauan, dan kedudukan unik Trump boleh menimbulkan pelbagai isu dan pertimbangan luar biasa dalam hukuman.

Trump boleh jika didapati bersalah—atau bahkan dalam sel penjara—walaupun ia melibatkan pelbagai isu undang-undang yang belum pernah diuji sebelum ini jika beliau memenangi pilihan raya selepas disabitkan kesalahan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.