(SeaPRwire) –   Persekutuan renang antarabangsa berkata pengarah eksekutifnya telah diarahkan untuk memberi keterangan sebagai saksi dalam siasatan jenayah Amerika Syarikat mengenai kes 23 perenang China yang didapati positif menggunakan bahan terlarang pada tahun 2021 tetapi dibenarkan untuk terus bertanding.

Berita itu datang hanya tiga minggu sebelum Sukan Olimpik Paris di mana 11 daripada perenang China yang didapati positif menggunakan ubat jantung terlarang tiga tahun lalu dijadualkan untuk bertanding.

Jawatankuasa Dewan mengenai China telah meminta Jabatan Kehakiman dan FBI pada 21 Mei untuk menyiasat kes itu di bawah undang-undang persekutuan yang membenarkan siasatan ke atas konspirasi doping yang disyaki walaupun ia berlaku di luar Amerika Syarikat.

Badan pentadbir renang dunia, World Aquatics, memberitahu The Associated Press pada Khamis bahawa pentadbir atasannya, Brent Nowicki, telah dipanggil untuk memberi keterangan dalam siasatan itu.

“World Aquatics boleh mengesahkan bahawa pengarah eksekutifnya, Brent Nowicki, telah dihidangkan dengan surat panggilan saksi oleh kerajaan Amerika Syarikat,” kata World Aquatics dalam kenyataan kepada The Associated Press. “Beliau sedang berusaha untuk menjadualkan pertemuan dengan kerajaan, yang kemungkinan besar akan menghapuskan keperluan untuk memberikan keterangan di hadapan Grand Jury.”

World Aquatics enggan menjawab soalan mengenai di mana dan bila Nowicki dihidangkan dengan surat panggilannya dan tidak menyatakan pejabat mana yang mengendalikan siasatan itu. FBI tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Perenang yang dimaksudkan dibenarkan untuk bertanding di Sukan Olimpik Tokyo sebelum ini walaupun didapati positif menggunakan ubat jantung terlarang hanya beberapa bulan sebelum permainan itu. Pegawai China menyalahkan pencemaran makanan dan Agensi Anti-Doping Dunia menerima penjelasan itu dan sejak itu mempertahankan penanganannya terhadap kes itu.

Ujian positif itu tidak diketahui umum sehingga The New York Times dan penyiar Jerman ARD mula melaporkan mengenai kes itu awal tahun ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.