A Supreme Court judge in Brazil is taking on disinformation—and going toe-to-toe with X’s Elon Musk.

(SeaPRwire) –   Bilionair Elon Musk mengambil alih Twitter—kini dikenali sebagai X—pada tahun 2022, ada yang bimbang bahawa beliau yang mengaku sebagai “absolutis” akan menukar platform itu menjadi medan bebas untuk penyebaran maklumat palsu. Kini, apabila seorang hakim Brazil cuba mengawal maklumat palsu di media sosial, beliau dan Musk kini berhadapan dalam pertengkaran yang semakin meruncing yang boleh memberi kesan besar kepada Musk, Brazil, dan X.

Pada Sabtu, pasukan Hal Ehwal Kerajaan Global X menyatakan bahawa mereka telah dipaksa untuk menghalang “akaun popular tertentu di Brazil” tanpa penjelasan yang mencukupi menurut pandangan mereka. Mereka dilarang daripada memetik akaun mana yang terjejas serta hakim atau mahkamah yang mengeluarkan perintah tersebut. “Kami percaya bahawa perintah sebegini tidak selari dengan Marco Civil da Internet atau Perlembagaan Persekutuan Brazil, dan kami akan membantah perintah secara undang-undang di mana mungkin,” kata kenyataan itu. “Rakyat Brazil, tanpa mengira kepercayaan politik mereka, berhak kepada kebebasan bersuara, proses undang-undang, dan ketelusan daripada pihak berkuasa mereka sendiri.”

Ketegangan meningkat pada Ahad apabila Musk mengkritik hakim tersebut, Hakim Mahkamah Agung Brazil Alexandre de Moraes, dalam beberapa siaran dan berkata X tidak akan mematuhi perintahnya tidak kira akibatnya.

Elon Musk in Krakow, Poland on Jan. 22, 2024

“Ini adalah permintaan paling drakonik mana-mana negara di Bumi!” kata Musk dalam satu siaran.

“Kami mungkin akan kehilangan semua pendapatan di Brazil dan terpaksa menutup pejabat kami di sana,” katanya dalam satu lagi siaran. “Tetapi prinsip lebih penting daripada keuntungan.”

“Hakim ini telah mengkhianati perlembagaan dan rakyat Brazil dengan berani dan berulang kali,” katanya dalam satu lagi siaran. “Beliau harus meletak jawatan atau digulingkan.”

Sebagai balasan, de Moraes mengeluarkan kenyataan menyatakan beliau akan memasukkan Musk dalam siasatan lebih besarnya serta memulakan siasatan baru khusus terhadap pemilik X itu, di mana beliau menuduh Musk menghalang keadilan dan menghasut jenayah—tindakan yang menurut hakim itu “tidak menghormati kedaulatan Brazil.”

X belum memberi sebarang komen kepada TIME. Berikut adalah maklumat mengenai situasi ini.

Siapakah Alexander de Moraes?

De Moraes dilantik ke Mahkamah Agung Persekutuan Brazil pada tahun 2017 selepas sebelumnya berkhidmat sebagai Menteri Keadilan dan Keselamatan Awam. Beliau juga pernah menjawat jawatan presiden tribunal pilihan raya negara sejak 2022 dan dikenali sebagai seorang penentang kuat terhadap unsur-unsur anti demokratik di Brazil.

Sebagai hakim, de Moraes pernah memerintahkan siasatan terhadap dan keterlibatannya dengan . Beliau juga pernah menahan beberapa orang atas tuduhan menyebarkan .

Brazilian Supreme Court judge Alexandre de Moraes attends a trial at the Supreme Court plenary that resumed hearings in the closely watched case on whether to restrict native peoples' rights to claim their ancestral lands, in Brasilia on Sept. 20, 2023.

Sejak tahun 2021, De Moraes telah mengarahkan siasatan terhadap pihak-pihak yang didakwa menyebarkan berita palsu bagi pihak kumpulan politik atau ideologi tertentu.

Pada Mac 2022, de Moraes mengarahkan penutupan Telegram, platform yang kerap digunakan Bolsonaro dan penyokongnya, atas kegagalannya menutup rangkaian penyebaran berita palsu. Hanya sebelum pusingan kedua pilihan raya presiden pada Oktober 2022 antara Lula dan Bolsonaro, tribunal pilihan raya memberi de Moraes kuasa lebih besar.

Politikus sayap kanan termasuk Bolsonaro telah menuduh de Moraes melampaui batas kuasanya dan bertindak sewenang-wenangnya, walaupun ramai yang mempertahankan bahawa pendekatan hakim itu selari, memandangkan kelemahan demokrasi di negara itu.

Bagaimana kerajaan Brazil membalas Elon Musk?

Pada Ahad, de Moraes memberi amaran terhadap keputusan Musk untuk tidak mematuhi perintah tersebut, dengan menyatakan bahawa setiap akaun yang diaktifkan semula akan dikenakan denda sebanyak 100,000 reais (RM20,000) sehari.

Peguam Negara Brazil Jorge Messias juga memberi reaksi terhadap X, dengan berkata ia “penting” bagi Brazil untuk mengawal selia rangkaian sosial yang beroperasi di negara itu.

“Kami tidak boleh hidup dalam masyarakat di mana bilionair asing mempunyai kawalan terhadap rangkaian sosial dan meletakkan diri dalam kedudukan untuk melanggar undang-undang, gagal mematuhi perintah mahkamah dan mengancam pihak berkuasa kami,” kata Messias.

Ahli parlimen Brazil Orlando Silva berkata Musk telah tidak menghormati kehakiman negara itu, dengan menambah beliau akan mencadangkan undang-undang mengenai “rejim tanggungjawab bagi platform digital ini.”

“Kami telah mencapai had,” kata Silva. “Ini adalah tindak balas bagi mempertahankan Brazil.”

Dan Setiausaha Komunikasi Sosial Brazil Paulo Pimenta memberi reaksi terhadap pembukaan siasatan de Moraes terhadap Musk: “Kami tidak akan dipaksa. Negara kami berdaulat dan tiada seorangpun akan memaksakan kehendak autoritarian dan menguatkuasakan logik bahawa wang lebih penting daripada Perlembagaan Persekutuan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.