Ribuan penunjuk perasaan pro-Palestin di bandar-bandar utama Eropah menunjuk perasaan terhadap peperangan Israel-Hamas, dengan sekurang-kurangnya 29 orang ditahan di London, England.

Penunjuk perasaan pro-Palestin di bandar-bandar di seluruh Eropah berkumpul bersama dan meminta gencatan senjata, menjerit, “Hentikan pembunuhan beramai-ramai di Gaza” dan “Gencatan senjata sekarang.”

Sebanyak 9,900 orang telah terbunuh dalam peperangan di kedua-dua belah pihak, termasuk sekurang-kurangnya 1,400 awam dan tentera Israel dan 35 warga Amerika.

Sekurang-kurangnya 29 penunjuk perasaan di London, England ditahan pada petang Sabtu, Polis Metropolitan London berkata.

“Hari ini, jumlah 29 tangkapan telah dibuat untuk kesalahan termasuk menghasut kebencian kaum dan gangguan awam yang didorong kaum,” kata Polis Metropolitan London pada X, dahulunya dikenali sebagai Twitter.

Polis London berkata bahawa dua daripada orang itu ditahan kerana perkataan pada banner yang dipamerkan semasa protes.

Polis berkata seorang lelaki ditahan kerana membuat kenyataan anti-Semit semasa ucapan, polis berkata.

Polis berkata bahawa seorang ditahan atas syak wasangka menghasut kebencian kaum dan tiga orang ditahan atas syak wasangka menyerang seorang polis.

Polis London berkongsi imej yang kelihatan beratus-ratus penunjuk perasaan mengelilingi Trafalgar Square terkenal bandar.

Video sosial media dari Trafalgar Square menunjukkan penunjuk perasaan melemparkan kembang api ke arah sekatan polis, dengan percikan merah dari kembang api menembak ke arah kumpulan pegawai.

Dalam pos sebelumnya, polis berkata mereka telah menahan tiga orang di Piccadilly Circus, termasuk satu atas tuduhan keganasan untuk mempamerkan plakad yang boleh menghasut kebencian.

Di Berlin, kira-kira 1,000 pegawai polis dikerahkan untuk menjamin ketenteraman selepas protes pro-Palestin sebelum ini menjadi ganas.

Agensi berita Jerman, DPA, melaporkan bahawa kira-kira 6,000 penunjuk perasaan berarak melalui pusat bandar Berlin.

Polis Berlin sebelum ini melarang sebarang pernyataan lisan atau bertulis yang anti-Semit, anti-Israel atau memuliakan keganasan atau keganasan.

Di Paris, penunjuk perasaan berkumpul pada Sabtu meminta gencatan senjata dengan tanda-tanda membaca “Hentikan kitaran keganasan” dan “Untuk tidak berbuat apa-apa, untuk tidak berkata apa-apa bererti menjadi komponen.”

Penunjuk perasaan lain menjerit, “Palestin akan hidup, Palestin akan menang” dan “Hentikan pembunuhan beramai-ramai di Gaza.”

Menteri Dalam Negeri Perancis Gérald Darmanin sebelum ini melarang perhimpunan pro-Palestin kerana kebimbangan mengenai ketenteraman awam.

Walau bagaimanapun, ketua polis Paris membenarkan perarakan dari République ke Nation, dua plaza besar di timur Paris, tetapi menetapkan bahawa sebarang tingkah laku dianggap anti-Semit atau menyokong keganasan tidak akan diterima.

Di ibu negara Romania, beratus-ratus berkumpul di Bucharest, banyak melambai-lambaikan bendera Palestin dan menjerit “Selamatkan kanak-kanak dari Gaza.”

Yang lain memegang tanda-tanda membaca, “Bebaskan Palestin.”

Video sosial media dari Malmö, Sweden menunjukkan seorang lelaki memegang bendera Israel kecil dan membakarnya, sebelum melemparkannya ke tanah.

Pembakar bendera dilihat bersama-sama kumpulan kecil penunjuk perasaan berkumpul di luar sebuah kesinagoga melambai-lambaikan bendera Palestin.

Beberapa penunjuk perasaan berulang kali berteriak, “Bebaskan, bebaskan Palestin.”

The Associated Press dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.