Kerajaan baru Slovakia mengumumkan pengerahan besar-besaran polis dan angkatan bersenjata Isnin di sempadan dengan Hungary untuk mencegah peningkatan bilangan pendatang masuk ke negara itu.

Perdana Menteri Robert Fico tidak segera memberikan butiran pengerahan itu tetapi menyatakan bahawa pendatangan haram perlu dikawal atau orang-orang yang berkaitan dengan “kumpulan pengganas” boleh memasuki negara itu.

Fico, yang berucap selepas bertemu Menteri Dalam Negeri Matus Sutaj Esto, berkata pengerahan itu akan bermula lewat Isnin dan beliau akan sendiri memeriksa keadaan di sempadan.

Kerajaan barunya telah dilantik minggu lepas selepas parti kiri beliau, Smer, atau Arah, memenangi pilihan raya parlimen pada 30 September, membuka jalan bagi pemimpin populis itu menjadi perdana menteri buat kali keempat.

Kerajaan baharu belum lagi mengeluarkan program dasar mereka, tetapi Fico telah mencadangkan ia akan termasuk sikap tegas terhadap pendatangan.

Esto berkata bahawa situasi di dunia baru-baru ini menjadi serius kerana perang antara Israel dan kumpulan militan Hamas, yang menyerang negara itu pada 7 Oktober, dan beliau menjangkakan gelombang pendatangan baharu.

Menteri itu berkata kerajaan berharap mengawal seluruh sempadan 407 batu dengan Hungary.

Kerajaan Slovakia terdahulu menubuhkan semula pemeriksaan rawak di sempadan dengan Hungary pada 5 Oktober, sehari selepas negara jiran termasuk Austria, Republik Czech dan Poland mengenakan semula kawalan di sempadan mereka dengan Slovakia untuk mengawal pendatangan. Perdana Menteri Slovakia ketika itu Ludovit Odor mengkritik kawalan sempadan jiran itu, dengan berkata lebih baik mencari penyelesaian serantau kepada masalah pendatangan.

Keempat-empat negara itu tergolong dalam zon Schengen bebas visa Kesatuan Eropah.

Pendatang kebanyakannya menggunakan Slovakia sebagai negara transit dalam perjalanan ke Eropah barat.

Menurut Kementerian Dalam Negeri, Slovakia mencatat hampir 40,000 pendatang dari awal tahun sehingga 1 Oktober – 11 kali lebih banyak daripada setahun lalu.