Special European Council Meeting

(SeaPRwire) –   (BRATISLAVA, Slovakia) — Perdana Menteri populis Slovakia Robert Fico cedera dalam penembakan Rabu petang dan dibawa ke hospital.

Laporan di TA3, stesen TV Slovakia, menyatakan bahawa Fico, 59, terkena di perut selepas empat das tembakan ditembak luar Dewan Kebudayaan di bandar Handlova, kira-kira 150 kilometer timur laut ibu negara, di mana pemimpin itu bertemu dengan penyokong. Seorang suspek telah ditahan, katanya. Polis menyegel tapak kejadian.

Timbalan speaker parlimen Lubos Blaha mengesahkan insiden itu semasa sesi Parlimen dan menangguhkannya sehingga notis lanjut, kata agensi berita Slovakia TASR.

Presiden Zuzana Caputova mengutuk “serangan kejam dan kejam” terhadap perdana menteri.

“Saya terkejut,” kata Caputova. “Saya mengharapkan Robert Fico banyak kekuatan dalam masa kritikal ini dan pemulihan cepat daripada serangan ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.