Singapore Deputy PM Lawrence Wong

(SeaPRwire) –   Singapura akan mendapat Perdana Menteri keempat—dan hanya kedua di luar keluarga pengasasnya yang telah memimpin negara selama lebih 50 tahun sejak negara kota itu memperoleh kemerdekaannya pada tahun 1960-an.

Perdana Menteri , 72, yang memegang jawatan itu sejak 2004, akan melepaskan pejabatnya pada 15 Mei, dan —kini timbalan perdana menteri dan menteri kewangan berusia 51 tahun—akan disumpah sebagai perdana menteri negara berikutnya, mengikut kenyataan Isnin oleh Pejabat Perdana Menteri. (Singapura memilih presiden baru tahun lalu, tetapi peranan itu terutamanya seremonial.)

Wong, yang lama dianggap sebagai pengganti Lee, “mendapat sokongan sebulat suara Ahli Parlimen PAP,” kenyataan itu berkata, merujuk kepada Parti Tindakan Rakyat negara itu yang telah secara berterusan mendominasi politik sejak penubuhannya di bawah bapa arwah Lee , yang merupakan Perdana Menteri pertama negara itu selama 31 tahun sebelum melepaskan jawatan pada 1990, walaupun beliau kekal dalam politik sehingga 2011.

TO GO WITH AFP STORY SINGAPORE-POLITICS-

“Untuk mana-mana negara, peralihan kepimpinan adalah satu peristiwa penting. Lawrence dan pasukan 4G telah bekerja keras untuk memperoleh kepercayaan rakyat, terutamanya semasa wabak,” tulis Lee pada Facebook Isnin, merujuk kepada kumpulan pemimpin PAP yang diketuai Wong. “Saya minta semua rakyat Singapura memberikan sokongan penuh kepada Lawrence dan pasukannya, dan bekerjasama dengan mereka untuk mencipta masa depan yang lebih cerah bagi Singapura.”

Lee, yang sebelum ini menyatakan rancangan untuk melepaskan jawatan sebelum ulang tahunnya ke-70 pada 2022 sehingga terganggu oleh wabak, November lalu bahawa beliau akan menyambung semula rancangan penggantian dan menyerahkan kepimpinan kepada Wong sebelum pilihan raya umum berikutnya, yang perlu diadakan sebelum November tahun ini: “Saya boleh terus memimpin parti dalam pilihan raya umum berikutnya, yang akan menjadi yang kelima sebagai [Perdana Menteri], dan kemudian menyerahkan kepimpinan kepada Lawrence [Wong] tidak lama kemudian; atau saya boleh menyerahkan kepimpinan kepada Lawrence sebelum PRU, kemudian beliau akan memimpin parti ke dalam kempen, memenangi mandat sendiri, dan membawa negara ke hadapan dengan sokongan penuh bangsa,” kata Lee semasa perhimpunan parti.

“Semuanya bergantung kepada kejayaan peralihan ketiga dalam sejarah kami,” tambahnya.

Penggantian Wong ke jawatan perdana menteri datang ketika Singapura bangkit daripada beberapa siri skandal rasuah dan rasuah terbaru—antara yang terbesar yang pernah dihadapi negara kota—dan ketika Asia Tenggara terus menavigasi persaingan geopolitik antara China dan AS. Negara itu juga secara konsisten menduduki tangga teratas dalam senarai negara terbaik di dunia untuk ditinggali, walaupun ia juga menduduki tangga teratas dalam senarai negara paling korup.

“Saya terima tanggungjawab ini dengan rendah hati dan rasa tanggungjawab yang mendalam,” kata Wong dalam kenyataan yang diterbitkan di Instagramnya Isnin. “Bersama, kita boleh membina masa depan yang bercahaya untuk semua rakyat Singapura.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.