Justin Trudeau, Canada's prime minister, testifies before a foreign interference inquiry in Ottawa, Ontario, Canada, on Wednesday, April 10, 2024.

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Justin Trudeau memberitahu penyiasatan awam beliau mendapati ia “sangat tidak mungkin” kerajaan China akan lebih menyukai Parti Liberal untuk menang dalam pilihan raya baru-baru ini, memandangkan ketegangan tinggi antara kedua-dua negara.

Trudeau memberi keterangan di penyiasatan ke dalam campur tangan asing dalam pilihan raya Kanada, terutamanya oleh China. Penyiasatan itu dicetuskan oleh siri pendedahan media tahun lepas yang merujuk kepada nota perisikan yang mendakwa China merancang usaha untuk memastikan calon tertentu dipilih di Kanada.

Satu cerita media mendakwa seorang diplomat China bangga beliau telah membantu memastikan Parti Liberal Trudeau memenangi kerajaan minoriti di parlimen, dan hasil sedemikian adalah yang terbaik untuk China.

Tetapi Trudeau menolak idea China berjaya campur tangan dalam pilihan raya, dengan berkata setiap taklimat yang diterimanya daripada pegawai perisikan dan keselamatan beliau menunjukkan pilihan raya “diadakan dengan integriti” dan “diputuskan oleh rakyat Kanada.”

Beliau juga mempertikaikan dakwaan China menyokong partinya, dengan menunjukkan kedua-dua pilihan raya 2019 dan 2021 berlaku semasa “ketegangan yang ketara” antara Kanada dan China. Dua warganegara Kanada, Michael Spavor dan Michael Kovrig, telah ditahan oleh China sebagai balasan kepada penangkapan Kanada terhadap Ketua Pegawai Kewangan Huawei Meng Wanzhou atas permintaan ekstradisi Amerika Syarikat.

Trudeau berkata Kanada “sangat aktif” dalam menentang China semasa ini, termasuk melalui usaha global bagi demokrasi untuk mempunyai dasar bersepadu terhadap penahanan sewenang-wenang.

Beliau berkata walaupun diplomat individu “mungkin telah menyatakan keutamaan” dari segi siapa yang harus memerintah Kanada, “ia hanya akan kelihatan sangat tidak mungkin bahawa kerajaan China itu sendiri akan mempunyai keutamaan dalam pilihan raya,” kata Trudeau.

Secara lebih meluas, beliau juga mempertahankan tindak balas kerajaannya terhadap ancaman campur tangan asing, dan berkata ia sukar untuk bertindak balas terhadap dakwaan yang disiarkan dalam media berdasarkan maklumat terdedah.

Keperluan untuk menyimpan maklumat keselamatan negara yang sulit meninggalkan kerajaannya “terhad kepada apa yang sebenarnya boleh kami bantah, terlepas daripada fakta bahawa terdapat ketidakseragaman, maklumat yang tidak disahihkan dalam pendedahan,” kata Trudeau. “Terdapat juga perkara yang benar-benar salah.”

Sebahagian daripada perisikan terdedah yang mencetuskan penyiasatan itu mendakwa ejen China telah cuba membantu memilih calon tertentu yang dianggap ramah kepada kepentingan China. Secara keseluruhannya, pendedahan itu menimbulkan persoalan sama ada kerajaan Trudeau telah bertindak balas dengan cukup kuat untuk mencegah campur tangan asing.

Tindak balas awal Trudeau terhadap pendedahan itu adalah melantik “rapporteur khas” untuk mengkaji semula perisikan sulit dan memberikan laporan. Tetapi rapporteur itu, bekas gabenor jeneral David Johnston, meletak jawatan selepas Konservatif dan pengkritik lain mencabar kebebasannya dengan merujuk kepada ikatan peribadinya dengan keluarga Trudeau.

Pada September, Trudeau akhirnya memanggil penyiasatan awam ke dalam dakwaan campur tangan pilihan raya bukan sahaja oleh China, tetapi negara lain termasuk Rusia, India dan Iran.

Ia memulakan perbicaraan awam pada Januari. Pegawai perisikan, pegawai kanan pentadbiran, pembantu politik dan ahli politik telah memberikan keterangan kepada penyiasatan itu. Ia juga telah menerbitkan tumpukan nota kerajaan dan dokumen lain, walaupun kebanyakannya disekat untuk sebab keselamatan negara.

Pada Selasa, pembantu kanan Trudeau memberi keterangan bahawa kebanyakan perisikan yang dikutip dalam laporan media adalah berpecah-belah dan dalam beberapa kes bertentangan dengan maklumat lain. Mereka juga berkata bukan semua perisikan yang dikutip oleh media pernah diberitahu kepada pejabat Trudeau kerana sifatnya yang tidak lengkap.

“Apa yang berlaku dengan pendedahan ialah bahagian laporan perisikan diambil keluar konteks,” memberi keterangan Jeremy Broadhurst, yang telah mengendalikan kempen pilihan raya Liberal terkini dan berkhidmat dalam peranan kanan di dalam kerajaan.

Sebahagian besar soal selidik memberi tumpuan kepada bekas ahli undang-undang Liberal Han Dong. Beberapa laporan media mendakwa ejen China telah menaikkan pelajar asing untuk membantu Dong memenangi pencalonan Liberal di kawasan pengundiannya di Toronto pada pilihan raya 2019.

Tetapi Broadhurst memberi keterangan beliau tidak pernah diberi bukti konkrit mengenai ini oleh taklimat perisikan, dan memberitahu Trudeau bahawa tidak cukup asas untuk menggugurkan Dong. Beliau memberitahu penyiasatan bahawa “ambang harus sangat tinggi” apabila datang kepada menggulingkan undian dalam perlumbaan pencalonan, satu mesej yang diperakui oleh Trudeau.

Dong memenangi pilihan raya itu dan masih berkhidmat di parlimen, tetapi meletak jawatan daripada kaukus Liberal tahun lepas selepas laporan media lain mendakwa beliau bercakap dengan diplomat China di Toronto pada 2021 dan menasihati mereka untuk tidak melepaskan Spavor dan Kovrig untuk sebab-sebab politik. Dong menafikan dakwaan itu.

Pembantu kanan Trudeau yang lain, timbalan ketua setiausaha Brian Clow, memberitahu penyiasatan itu beliau telah mengkaji semula perisikan mengenai perkara itu dan menyimpulkan laporan media itu salah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.