(SeaPRwire) –   LONDON – Perdana Menteri Ireland Leo Varadkar mengatakan beliau akan meletak jawatan sebagai ketua negara itu tidak lama lagi apabila penggantinya dipilih.

Varadkar mengumumkan pada Rabu beliau meletak jawatan segera sebagai ketua parti kanan tengah Fine Gael, sebahagian daripada kerajaan campuran Ireland. Beliau akan digantikan sebagai perdana menteri selepas pertandingan kepimpinan parti.

Beliau berkata sebabnya adalah “peribadi dan politik” dan beliau tidak mempunyai rancangan masa depan yang jelas. Beliau berkata beliau berhasrat untuk kekal di parlimen sebagai ahli parlimen biasa.

Varadkar, 45 tahun, pernah memegang jawatan taoiseach, atau perdana menteri – antara 2017 hingga 2020, dan sekali lagi sejak Disember 2022.

Beliau merupakan ketua kerajaan termuda pernah – dan juga perdana menteri Ireland yang pertama secara terbuka gay. Varadkar, yang ibunya berketurunan Ireland manakala bapanya berketurunan India, juga merupakan taoiseach pertama berketurunan campuran.

“Saya bangga kerana kita telah membuat negara ini menjadi tempat yang lebih adil dan moden,” katanya dalam kenyataan pengunduran diri di Dublin.

Awal bulan ini, pengundi menolak kedudukan kerajaan dalam referendum dua pindaan perlembagaan. Pindaan yang disokong Varadkar untuk memperluaskan definisi keluarga dan menghapuskan bahasa mengenai peranan wanita di rumah ditolak dengan kuat. Keputusan itu mencetuskan kritikan bahawa kempen pro-perubahan kurang bersemangat dan bingung.

Varadkar baru sahaja kembali dari Washington, di mana beliau bertemu Presiden Joe Biden dan pemimpin politik lain sebagai sebahagian daripada lawatan tradisional St. Patrick ke Amerika Syarikat oleh perdana menteri Ireland.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.